Gerda Havertong

Uit B&G Wiki
Gerda Havertong

NaamGerda Havertong
GeborenParamaribo, 23 oktober 1946
FunctiesActrice
Bekend vanSesamstraat
Periode actief1985-heden
Werkt samen metAart Staartjes, Sien Diels

Gerda Havertong in de media
Oeuvre van Gerda Havertong

Gerda Alexandra Havertong is een Nederlandse actrice, zangeres, verhalenvertelster en presentatrice van Surinaamse afkomst. Zij is bekend bij het grote publiek door haar rol in 'Sesamstraat'.


Sesamstraat

Van 1984-2018 speelt Havertong in ‘Sesamstraat’, waar haar rol zich langzaamaan ontwikkelt van de jonge vrouw 'Gerda' tot peettante 'Peetje'. Als Peetje brengt zij een ode aan Suriname. Dit doet zij onder andere door het dragen van traditionele Surinaamse kledij, maar ook door liedjes als ‘de S van Suriname.’ Havertong neemt in 1987 openlijk stelling tegen Zwarte Piet in het Zwarte Pietendebat door haar uitspraak in een uitzending van ‘Sesamstraat’: "Het is elk jaar weer hetzelfde liedje. Sinterklaas is nog geen eens in het land of zwarte mensen, grote mensen en kinderen, worden voor Zwarte Piet uitgescholden." Ze schrijft deze sketch zelf nadat haar kind niet meer naar school wil door deze pesterijen.


Veelzijdigheid

Vanaf jonge leeftijd treedt Havertong zo nu en dan op, maar sinds 1979 verandert zij van gelegenheidsartiest in een professioneel artiest. Ze treedt op met voordrachten van gedichten en zang en doet mee als panellid en presentatrice bij verschillende televisieprogramma’s (o.a. ‘Zoals u wenst mevrouw’ (1984), ‘Dinges’ (1987)). Ook heeft ze (gast)rollen in verschillende films (o.a. ‘Mensen zoals jij en ik’ (1985), ‘Baantjer’ (1999), ‘Polleke’ (2003)). Ze houdt zich onder andere bezig met korte eenakters, poëzie en vertellingen voor kinderen en de voordracht van gedichten uit niet-Nederlandse literatuur in combinatie met muziek (tori’s).


Ongeluk

In september 1995 krijgt ze een ernstig auto-ongeluk. Havertong is onderweg naar Hilversum, waar de tournee van musical Faya zou beginnen. Ze slipt en is maar net ontsnapt aan een dwarslaesie. Ze voelt wel pijn, maar wil het liefst zo snel mogelijk door en gewoon haar voorstelling doen. Hierna volgt een langdurige revalidatie. Over deze periode schrijft ze samen met Anna Bridié het boek Frontaal. Het ongeluk is voor Havertong een belangrijke splitsing in haar leven: het gedeelte voor, en na het ongeluk. Zelf ziet ze het alsof haar een hardhandig halt is toegeroepen. Voor het ongeluk neemt ze met plezier ongeveer alles aan wat haar wordt aangeboden qua werk. Daarna kan dat niet meer, maar wil ze dat ook niet meer. Er is meer in haar leven dan werk. Ze maakt na haar ongeluk keuzes in wat haar wordt voorgesteld. Over het algemeen vallen deze keuzes volgens Havertong op dingen die het minst betalen, maar die zij zelf het belangrijkst vindt. Dit zijn vaak werkzaamheden die qua onderwerp te maken hebben met vrouwen, kinderen, en onderwijs.

Na 1995

Na haar ongeluk treedt ze weer op in het theater. Ze is verteller bij familieconcerten klassieke muziek en speelt in toneelstukken. Ook zingt ze tijdens de benefietavond ‘Nederland voor Suriname’ voor de overstromingen in Suriname in 2006. Op 27 oktober 2009 wint zij de finale van ‘De Grote Bijbelquiz’. Zij vertegenwoordigt Oost-Nederland en verslaat de winnaar van het jaar ervoor, MAX-voorzitter Jan Slagter, na achterstand. Havertong hierover: "Het was toen al zo dat de laatsten de eersten zullen zijn". Havertong is nog regelmatig op televisie. Sinds 2012 is ze te zien in het televisieprogramma ‘Ranking the Stars’ dat gepresenteerd wordt door Paul de Leeuw. In maart 2018 is Havertong te zien in het RTL 5-programma ‘De slechtste chauffeur van Nederland VIPS’. In diezelfde maand is zij te zien als snackbarhoudster in het muzikaal-bijbels evenement ‘The Passion’.


Stichting Wiesje

Ter nagedachtenis aan haar moeder die leed aan dementie richt Havertong in 1999 de stichting Wiesje op. Doelstelling van de stichting is deskundige opvang bieden aan dementerenden in Suriname. Een kenniscentrum over dementie wordt in 2003 in Paramaribo geopend en in 2005 komt er een dagcentrum voor begeleiding en verzorging. Havertong is voorzitter van Wiesje Nederland.


Prijzen

Gerda Havertong heeft verscheidene prijzen gewonnen:

1976 Zilveren prijs Muziek op Carifesta in Jamaica met het lied 'Mamaisa.'

1976 Zangeres van het jaar in Suriname.

1987 E. du Perronprijs (samen met Noni Lichtveld) voor de instandhouding en verspreiding van het Anansi-verhaal.

2009 Gouden Helm in de Prominentenklasse van de Zwarte Cross te Lichtenvoorde.

2009 Winnaar van De Grote Bijbelquiz namens Oost-Nederland.

2014 Magda Janssens Hoedenspeld. Deze doorgeef-toneelprijs krijgt ze van Nel Kars.

2016 De Gouden Vioolspeld ontvangt ze tijdens de Dr. Sophie Redmond Lezing. Deze onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt aan een vrouw die in de geest van Sophie Redmond vrouwen inspireert en gezien wordt als een rolmodel vanwege buitengewone prestaties op maatschappelijk en/of cultureel gebied. Gerda Havertong ontvangt deze prijs voor haar jarenlange inzet voor de Stichting Wiesje.