The Passion

Uit B&G Wiki
Periode2011-heden
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genremuziekprogramma
Decennia2010-2019
Lengte71'-86'
Mediumtelevisie

Passion.jpeg Passion1.jpeg

Beschrijving

Eigentijds passiespel, door de EO en KRO-NCRV samen uitgezonden op Witte Donderdag, waarin bekende Nederlandse artiesten aan de hand van bestaande Nederlandstalige popsongs zingen over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus Christus. De artiesten spelen de rollen van Jezus, Maria, de apostelen, Judas, Pontius Pilatus en Barabas, en hun spel vindt plaats in een Nederlandse stad. Tijdens de uitvoering wordt een gigantisch, wit verlicht kruis door het publiek dor de stad gedragen.

The Passion is aanvankelijk een samenwerking tussen de Evangelische Omroep, omroep RKK, de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-katholieke Kerk en het Nederlands Bijbelgenootschap, gebaseerd op de BBC Manchester Passion uit 2006. Doel van The Passion is om het lijdensverhaal meer bekendheid te geven bij en toegankelijker te maken voor een jongere generatie.

In 2011 wordt The Passion voor het eerst in Nederland geproduceerd en uitgezonden vanuit Gouda. Zanger Syb van der Ploeg speelt Jezus, Thomas Berge is Petrus, Frank Lammers Judas, Wilbert Gieske Pontius Pilatus en Dennis van der Geest Barabas.

In 2012 wordt het passiespel onder grote belangstelling in Rotterdam uitgevoerd en treedt Philip Freriks op als verteller van het verhaal, bijgestaan door Antoinette Hertsenberg die optreedt als verslaggeefster. De belangrijkste rollen worden gespeeld door Danny de Munk (Jezus), Berget Lewis (Maria), Frans Bauer (Petrus). Charly Luske (Judas), Henk Poort (Pontius Pilatus) en John de Wolf (Barabas).

In volgende jaren vindt het spektakel plaats in Den Haag (2013), Groningen (2014), Enschede (2015), Amersfoort (2016), Leeuwarden (2017) en Amsterdam (2018). In de loop der jaren groeit het evenement met ruim 3 miljoen kijkers uit tot een van de best bekeken programma's op de Nederlandse televisie.

In 2016 wordt regisseur David Grifhorst gevraagd om de Amerikaanse versie van The Passion te regisseren.

Makers

Regie David Grifhorst

Uitvoerend producent Fleur van Helden

Scenario Jacco Doornbos

Productie Jacco Doornbos

Muzieksamenstelling Jan-Willem Roodbeen

Eindredactie Kefah Allush

EO RKK KRO-NCRV