Godard Kal

Uit B&G Wiki
Godard Kal

NaamGodard Alexander Kal
GeborenRotterdam, 23 december 1911
GestorvenAmersfoort, 19 februari 1991
Functiesprogrammamaker, radiomaker
Bekend vanRadio Brandaris, Radio Oranje, Wereldomroep
Periode actief1940 - 1986
Werkt samen metMies Bouwman, Henk van den Broek, Lou de Jong, Ageeth Scherphuis, Teddy Scholten, Bert Steinkamp, Guus Weitzel,
Media
Uitreiking Zilveren Ruytermedaille aan G.A. Kal, 23 maart 1952Audio.png
Uitreiking Zilveren Ruytermedaille aan G.A. Kal, 23 maart 1952

Beeld en Geluid collectie

Godard Alexander Kal is telegrafist aan boord van het motorschip Farnsum. In december 1940 wordt het schip getorpedeerd, maar Kal weet te overleven en het Engelse vasteland te bereiken.

Hij is onder Henk van den Broek bij Radio Brandaris en later bij Radio Oranje verantwoordelijk voor de techniek. Als zeeman kan hij ook uitstekend inschatten welke toon de programma's gericht op zeevarenden moeten hebben.

Na de oorlog komt ook Kal bij de Wereldomroep terecht, de eerste jaren als hoofd van de algemene dienst en later als hoofd van de nieuwe afdeling voor groetenprogramma's. Ook in die hoedanigheid maakt Kal diverse programma’s voor zeevarenden waaronder het langlopende Schip van de Week.

Verder zijn er groetenprogramma's voor emigranten, missionarissen, planters op Oost-Java, jeugdgroeten van kinderen hier op internaten voor ouders overzee, voor bedrijven als Stork, Boskalis en Heineken (de expats).

In 1952 wordt Kal onderscheiden met de zilveren De Ruytermedaille, die ook Guus Weitzel ontvangt.