Guus Weitzel

Uit B&G Wiki
Guus Weitzel

NaamAugust Wilhelm Philip Weitzel
GeborenTeteringen, 11 mei 1904
GestorvenHilversum, 11 november 1989
Functies omroeper, hoofdredacteur, verslaggever
Bekend vanAVRO, Radio Herrijzend Nederland, Wereldomroep, Bonte dinsdagavondtrein, Het schip van de week
Periode actief1923-1969
Werkt samen metMies Bouwman, Henk van den Broek, Jacques Idserda, Godard Kal, Willem Vogt
Media
Audio fragmentenAudio.png

Guus Weitzel in de media
Oeuvre Guus Weitzel

Guus Weitzel treedt al in 1923 op voor de radio, als drummer van ‘The Jazz Devils’. Het is voor de eerste Nederlandse omroepzender van Idzerda in Den Haag. Hij treedt dan ook op als omroeper. Na wat onafgemaakte studies en administratieve baantjes komt hij in 1927 terecht bij de Nederlandsche Omroep Vereeniging in Den Haag als omroeper/administrateur. Als deze NOV per 1 januari 1928 met de ANRO in Hilversum fuseert tot de AVRO, treedt hij bij de nieuwe organisatie in dienst.

Aanvankelijk start hij bij de afdeling Programmaleiding in het hoofdkantoor in Amsterdam, maar al gauw steeds meer in de Hilversumse studio als omroeper en als rechterhand van directeur Willem Vogt. In deze opkomstperiode van de radio wordt Weitzel zeer populair. In 1934/35 moet hij wegens een longaandoening kuren in Davos. In 1936 wordt hij benoemd tot chef-omroeper.

Tijdens de bezetting blijft hij omroepen en aanvaardt hij de functie van hoofd Programmadienst. Na de bevrijding is hij beticht van collaboratie. Uiteindelijk wordt hij gerehabiliteerd, vooral op grond van zijn activiteiten in de verzetsbeweging en het geven van onderdak aan joodse onderduikers.

Ondertussen werkt hij in een administratieve baan bij Radio Herrijzend Nederland. Die wordt in 1946 omgevormd tot Radio Nederland in Overgangstijd (waar Weitzel meewerkt aan het programma voor de Nederlandse strijdkrachten) en daarna tot de Wereldomroep.

Daar wordt hij in de eerste plaats verslaggever (2414 interviews en ooggetuigenverslagen) met als specialiteit Oranjereportages. Voorts presenteert hij gedurende meer dan twintig jaar het koopvaardijprogramma Het schip van de week. Hiervoor wordt hij in 1957 door de Wereldomroep voorgedragen voor de zilveren De Ruytermedaille.

In 1954 krijgen Weitzel en zijn vrouw twee Belgische onderscheidingen voor hun ondersteuning van een Belgische verzetsgroep tijdens de Tweede Wereldoorlog.