Hugo van Rhijn

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamHugo van Rhijn
GeborenRotterdam, 17 juli 1946
FunctiesPresentator,Redacteur , Nieuwspresentator, Verslaggever
Bekend vanHier en Nu, Echo, NOS Journaal
Periode actiefjaren zestig tot heden
Werkt samen metHenk Glimmerveen, Elleke van Doorn, Ben Dingerdis

Hugo van Rhijn in de media
Oeuvre van Hugo van Rhijn

Hugo van Rhijn is verslaggever, correspondent, redacteur, nieuwslezer, hotelier en mediaconsultant. Hij doet zijn eerste media-ervaring op bij Minjon, AVRO's Jeugdomroep. Na zijn militaire dienst, begint hij als freelance radioverslaggever en correspondent voor Rotterdam, bij de actualiteitenrubrieken van KRO- en NCRV-Radio. Op 1 oktober 1968 treedt hij in vaste dienst bij NCRV's Hier en Nu radio. Voor de Publieke Omroep is hij nauw betrokken bij de verslaggeving over de Apollo-maanlandingen. De BBC benadert hem in 1970 en hij wordt voor meer dan tien jaar de correspondent in Nederland. Later werkt hij ook voor de Amerikaanse zenders NBC en CNN.

Vanaf 1 januari 1980 tot begin augustus 1989 is hij redacteur en verslaggever bij het NOS Journaal en is in 1988 en 1989 de presentator van de half-elf journaals. Van Rhijn is ook betrokken bij het opzetten van het half-zes journaal. Voor de Nederlandse radio verslaat hij de vliegramp op Tenerife en de gijzeling van de kinderen in de school van Bovensmilde. Voor het NOS Journaal doet hij verslag van de staatsgreep in Suriname (1980), het bezoek van Paus Johannes-Paulus II aan Polen (1983), de strijd om de Falklandeilanden(1982), de oorlog tussen Iran en Irak (1987) en de finale van het EK-voetbal in München (1988).

In 1989 wordt Van Rhijn door Joop van den Ende gevraagd als redacteur/verslaggever/nieuwslezer voor TV10. Evenals de anderen die gevraagd zijn voor TV10 vertrekt hij onmiddellijk bij zijn toenmalige werkgever. TV10 komt nooit in de lucht en krijgt ook geen kabel-licentie van het Commissariaat voor de Media. Van den Ende beëindigt zijn TV10-plannen en Van Rhijn besluit evenals de anderen niet terug te keren naar de Publieke Omroep. Samen met zijn vrouw zet hij een productiemaatschappij op, waarmee hij video's voor grote en kleine ondernemingen produceert. In 1994 wordt hij ondernemer en krijgt van de overheid, onder de naam BizNet, een vergunning om 's nachts gecodeerde zakelijke televisie-uitzendingen te verzorgen via één van de publieke televisie-zenders.

In 1999 besluiten zijn vrouw en hij hun leven helemaal om te gooien en een klein designhotel op te zetten op het Caribische eiland Anguilla. Eenmaal in de media gewerkt te hebben, blijft dat trekken en hij keert terug naar Europa om te werken als mediaconsultant in België.