Humberto Tan

Uit B&G Wiki
Humberto Tan

NaamHumberto Tan-A-Kiam
GeborenParamaribo (Suriname), 26 oktober 1965
Functies Presentator, Omroeper, Schrijver, Redacteur, Diskjockey, Nieuwspresentator
Bekend vanStudio Sport, NOS Journaal, RTL Boulevard, RTL Late Night
Periode actief1991 - heden
Werkt samen metMart Smeets, Albert Verlinde, Luuk Ikink
GalleryGallery
Externe infoHumberto op Twitter

Humberto Tan in de media
Oeuvre Humberto Tan

Presentator Humberto Tan is van vele markten thuis. Hij ontwikkelt zich van omroeper tot talkshowhost en heeft daarnaast nog tijd om te dansen, te fotograferen en een eigen modelijn te ontwikkelen.

Jeugd en opleiding

Humberto Tan wordt geboren in Paramaribo en groeit op in de Amsterdamse Bijlmermeer. Hier volgt hij ook het basisonderwijs. Zijn middelbare school doet hij aan de Berlage Scholengemeenschap in Amsterdam. In 1991 studeert hij af in rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie is hij voor het eerst op de televisie te zien: in het programma Sonja treedt hij op als tafelgast bij het onderdeel De tafel van zeven. Zijn ambitie ligt dan nog niet bij het televisievak. Hij wil het liefst de advocatuur of de diplomatieke dienst in bij buitenlandse zaken. Ook loopt hij rond met het idee rechter te worden.

AVRO

Toch begint hij in 1991 als omroeper bij de AVRO. Via via wordt hij gevraagd voor de screentest. Deze test verloopt in eerste instantie niet zo goed. Hij heeft zijn tekst niet voorbereid, omdat hij aanvankelijk denkt dat hij er gewoon even gaat zitten. Al snel blijkt dat het niet zo werkt. Als hij iets mag vertellen over L.A. Law blijkt het praten voor de camera hem gemakkelijk af te gaan en wordt hij uitgenodigd voor de tweede ronde. Deze weet hij succesvol te doorstaan en dit levert hem naast het omroepen ook de presentatie op voor het jongerenprogramma Pauze TV (later omgedoopt tot Forza).

Tan vindt omroepen best lastig werk. De kunst is om van een saaie opsomming toch iets te maken waardoor mensen blijven kijken. Daar komt de extra moeilijkheid bij dat hij vaak programma’s moet aankondigen die hij niet kent. Ook vindt hij het jammer dat de opnames altijd plaatsvinden in een statische studio. Tan is van zichzelf vrij onrustig, dus dat is tegen zijn natuur in.

Na het omroepen werkt Tan nog een jaar bij Forza. Als dat na twee seizoenen stopt krijgt hij een aanbieding bij de AVRO voor een filmprogramma. Hij slaat dit aanbod af, omdat hij zelf niet in het programma gelooft. Bovendien voelt hij zich nog te jong om een contract aan te gaan: “ik wil geen baan, maar een loopbaan.” Tan solliciteert vervolgens bij een advocatenkantoor.

NOS

Hij werkt nog geen drie maanden bij het kantoor, als hij wordt gebeld door Studio sport. Hij besluit zijn baan bij het advocatenkantoor aan te houden voor doordeweeks en doet daarnaast in het weekend Studio sport. Dit combineert hij een jaar. Na dat jaar neemt hij onbetaald verlof bij Studio sport en vertrekt voor een aantal maanden naar Australië en Nieuw-Zeeland. Daar maakt hij wat radioreportages en besluit vervolgens dat hij niet verder wil in de advocatuur. Uiteindelijk werkt hij twaalf jaar bij Studio sport. Tan ziet veel parallellen tussen zijn werk als omroeper en zijn werk als sportpresentator. Bij beiden moet hij live in staat zijn om in korte tijd en snel schakelend te vertellen wat er aan de hand is en wat er gaat gebeuren. Hij denkt dan ook dat het jaar omroepen cruciaal is geweest om die ervaring op te doen. Naast zijn werk voor Studio sport werkt hij tevens vijf jaar bij het NOS Journaal. Hier doet hij de ochtendpresentatie en is hij werkzaam als binnenlandredacteur.

Talpa

Na twaalf jaar NOS verhuist Tan met het eredivisievoetbal naar Talpa. Daarnaast mag hij alle uitwedstrijden van het Nederlands elftal volgen. Uiteraard is het voor hem financieel aantrekkelijker, maar vooral het feit dat hij voetbal mag verslaan vindt hij geweldig. De passie voor sport heeft volgens Tan altijd in hem gezeten. Hij is naar de Olympische Spelen, het EK Voetbal en het WK Voetbal geweest en daar geniet hij enorm van. Hoogtepunten voor hem zijn de twee Jong Oranje-toernooien waarvoor hij het verslag doet. Onder leiding van coach Foppe de Haan worden ze tot twee maal toe kampioen en Tan kijkt hierop terug als een mooie periode.

RTL

Als de zender Talpa in 2007 wordt opgeheven neemt RTL de succesvolle programma’s van de zender, waaronder het voetbal, over en Tan verhuist mee. Bij RTL presenteert hij een jaar lang op zondagavond de samenvattingen van de Eredivisie wedstrijden. Daarna gaan de rechten terug naar de NOS. Tan blijft bij RTL, waar hij te zien is als presentator bij RTL Boulevard. Voor RTL7 neemt hij de KNVB Beker en de Europa League voor zijn rekening. Daarnaast heeft hij nog een contract met de betaalzender Eredivisie Live waar hij iedere vrijdag, zaterdag en zondag het eredivisievoetbal presenteert.

Voor RTL Boulevard maakt hij een aantal memorabele uitzendingen. Zo staat de speciale uitzending naar aanleiding van de aanslag op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn hem nog goed bij, net als de speciale uitzending rondom het overlijden van Michael Jackson. Of het nou sport nieuws, algemeen nieuws, entertainment nieuws of wat dan ook betreft, Tan vindt alles interessant. Hij is iemand die de krant van voor tot achter leest. Op 24 april 2012 laat hij echter via Twitter weten dat hij per 1 juli stopt met het programma. Het is niet meer te combineren met zijn andere werkzaamheden.

Radiowerk

Lange tijd is hij gemiddeld zes tot acht weken per jaar te horen als deejay op Radio 538. Hier treedt hij in de zomer op als vervanger voor Edwin Evers in het programma Evers staat op. Vanaf 2010 presenteert hij het vroeger ochtendprogramma van BNR.

RTL Late Night

Op 26 augustus 2013 begint zijn eigen dagelijkse talkshow RTL Late Night. Het programma scoort direct goede kijkcijfers en verslaat geregeld de concurrerende talkshows op NPO1. Tan toont zich een bekwaam vakman en weet in de studio op locatie een eigen swingende sfeer neer te zetten. Dankzij het programma wordt hij in 2015 verkozen tot Omroepman van het Jaar en voor zijn interview met overlevenden van de aanslag in concertzaal Bataclan in Parijs krijgt hij de Sonja Barend Award. In seizoen 2017/2018 raken de kijkcijfers in een vrije val. Tan komt onder vuur van de roddelbladen te liggen vanwege een vermeende affaire. Televisierecensent Angela de Jong schrijft in het AD meerdere keren kritisch over de presentator en de sleets geworden show. RTL besluit Tan van het programma te halen. De presentator zal wel voor de zender blijven werken.

Vele talenten

In 2000 verschijnt zijn eerste boek Het Surinaamse Legioen, over de geschiedenis van Surinaamse voetballers in de eredivisie. Op basis van het boek maakt Karel van Ossenbrüggen in 2004 de gelijknamige documentaire. In 2003 maakt Tan het (foto-)boek Het Kleine Verschil voor het Nederlandse Rode Kruis waar hij sinds 2002 ambassadeur van is. Zijn passie voor fotograferen is voor de televisiekijker te zien in het programma Het perfecte plaatje. Hierin nemen fotograferende BN-ers het tegen elkaar op. Tan wordt de winnaar van het eerste seizoen.

Zijn gevoel voor mode blijkt al uit het feit dat het blad Esquire hem in 1999 uitroept tot Best Geklede Man. Sinds 2003 heeft Tan zijn eigen kledinglijn.

In RTL Late Night is de presentator regelmatig dansend te zien wanneer een muzikale gast hem daartoe verleidt. Met zijn dochter Julia doet hij mee aan het programma Dance, dance, dance, waarin BN-ers met een danspartner bekende videoclips nadansen. Ook zet Tan een jaarlijkse dansspektakel op in de Amsterdamse Ziggo Dome getiteld Let's Dance.

Publicaties

  • Het Surinaamse Legioen (2000)
  • Het Kleine Verschil (2003)

Onderscheidingen

Bron

Voor dit artikel is geput uit een interview voor het boek Goedenavond dames en heren, uitgegeven door Beeld en Geluid.