Albert Verlinde

Uit B&G Wiki
Albert Verlinde

NaamAlbertus Casparus Maria Verlinde
GeborenDen Bosch, 25 april 1961
FunctiesPresentator, producent, acteur, redacteur
Bekend van't Was stil op straat, Showtime, RTL Boulevard
Periode actief1989-heden
Werkt samen metPaulien Huizinga, Beau van Erven Dorens, Daphne Bunskoek


Albertus Casparus Maria (Albert) Verlinde (Den Bosch, 25 april 1961) is een Nederlands theaterproducent en presentator.

Cabaret

Albert Verlinde is in Den Bosch geboren en nadat hij de havo heeft afgemaakt gaat hij aan de Academie voor de Kleinkunst studeren. Hij studeert in 1984 af en gaat hierna door het land toeren met zijn eigen cabaretgroep Boemerang, bestaande uit Dick Cohen, Edna Kalb en op de piano Ad van Dijk. Daarnaast speelt hij rollen in verschillende musicals. Zo speelt hij in 1987 in de musical Berlin to Broadway with Kurt Weil, en daarna volgen onder andere Me and My Girl, My Fair Lady, en Barnum.

Televisie

In 1989 maakt Verlinde de overstap naar televisie en wordt hij producer/redacteur bij de AVRO. Hij verlaat de AVRO in 1992 om bij RTL het programma Showtime te gaan presenteren. Een paar jaar wordt hij bij SBS6 gecontracteerd en daar presenteert hij Waagstuk, Showbizz, Show en zo, Koken tegen de klok en Hart van Nederland. Uiteindelijk wordt hij vanaf 2001 een vast panellid van het populaire showbizz-programma RTL Boulevard.

Radio en tijdschriften

Naast de televisie is hij ook werkzaam bij andere media zoals radio en tijdschriften. Zo heeft hij een tijdje zijn eigen radioprogramma bij Noordzee FM en schrijft hij wekelijks een column vor de Privé. Ook komt hij regelmatig aan het woord bij Evers staat op om de laatste showbizz nieuwtjes te bespreken. Verder heeft hij naast de Privé ook columns geschreven voor onder andere Radio 538, Troskompas, NRC Handelsblad en Squeeze.

Productiebedrijf V&V Entertainment

Sinds 1999 heeft Verlinde samen met Roel Vente een productiebedrijf, genaamd V&V Entertainment. Dit bedrijf is vooral gespecialiseerd in musicals, maar er worden ook televisieprogramma's geproduceerd. Op de oeuvre-lijst staan onder andere musicals als Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?, Annie, The Sound of Music, Hairspray en Legally Blonde. Een televisieprogramma dat uit V&V Entertainment voortkomt is bijvoorbeeld My name is Michael.

Verlinde in de media

Verlinde heeft door de jaren heen regelmatig uitspraken gedaan in RTL Boulevard die in opspraak zijn geweest. Zo noemt hij in 2006 Mariska Hulscher een "hoer" omdat ze twee maanden na een gestrand huwelijk opnieuw met iemand anders in het huwelijksbootje stapt. Hij staat dan ook bekend als 'de valse roddelnicht van Hilversum'. Door dit soort gebeurtenissen heeft Verlinde bij verschillende bekende (en onbekende) Nederlanders een slechte naam gekregen. Zo noemt Patty Brard hem in haar programma Patty's posse "Kwalbert Verlinke". Deze naam wordt door verschillende mensen overgenomen. Een hiervan is Robert Jensen, hij gebruikt deze naam veelvuldig in zijn talkshow Jensen!.

Een ander incident waarbij Verlinde wordt bekritiseert komt vanuit BNN. Op 10 juli 2009 krijgt hij van Sophie Hilbrand het eerste "Gouden Oor" uitgereikt. De reden hiervoor zou zijn dat hij zijn oor altijd zo goed 'te luister' legt. Op 16 juli 2009 maakt BNN echter bekend dat er in de prijs afluisterapparatuur verborgen zit en dat daarmee privé geprekken van Verlinde zijn opgenomen. Met deze actie willen de programmamakers laten zien hoe het is als je privacy geschonden wordt. Eerder dat jaar vertoont Verlinde in RTL Boulevard namelijk een opname, gemaakt met een telefoon, waarin Georgina Verbaan een andere man dan haar toenmalige vriend Jort Kelder zoent. En enkele maanden later zijn er beelden te zien van een surveillancecamera, waarop voetballer Wesley Sneijder zoent met Yolanthe Cabau van Kasbergen. Zij heeft op dat moment een relatie met zanger Jan Smit. Deze actrices worden zonder het te weten gefilmd in een privésituatie.

Verlinde spant een kort geding tegen BNN aan om de opnames in eigen handen te krijgen. Dit vindt de rechter niet nodig maar de beelden mogen niet worden uitgezonden. Presentator Filemon Wesselink verklaart de uitspraak niet te betreuren. Er is echter, naar aanleiding van het hele gebeuren, een juridische grens gesteld aan het gebruik van dergelijke beelden.

Prijzen en onderscheidingen

  • Ridder in de Orde van Oranje Nassau (2010)