Jan P. Koenraads

Uit B&G Wiki
Jan P. Koenraads in 1967

NaamJan P. Koenraads
GeborenDen Haag, 2 mei 1913
Gestorvenniet bekend, 1993
Functiesdecorontwerper
Bekend vandecor van Mik en Mak
Periode actief1943 - 1978
Werkt samen metPeter Zwart, Fokke Duetz
TriviaSchreef verschillende boeken over Gooise kunstenaars
GalleryGallery
Externe infoVormvanvermaak.nl

Jan P. Koenraads in de media
Oeuvre Jan P. Koenraads


Jan P. Koenraads treedt op 1 april 1962 in dienst van de afdeling decorontwerp van de NTS. Daarvoor werkte hij lange tijd als ontwerper in de Nederlandse filmindustrie.

Koenraads is de eerste in zijn familie die een creatief vak kiest. Hij gaat naar de Haagse kunstacademie en wordt daar geschoold tot kunstschilder. Voor de oorlog wordt zijn werk enkele malen tentoongesteld.

Naast het schilderen leert hij het vak van toneelschilder, studeert hij architectuur en in 1938 komt hij te werken in de film. Aanvankelijk krijgt hij onregelmatig opdrachten voor filmfabriek Profilti, die destijds nog n Den Haag gevestigd is. Hij begint er met filmtitels tekenen. Niet alleen de Profiltifilms moesten voorzien worden van titels en tussentitels, ook de tussentitels met tekst van buitenlandse aankopen werden in Den Haag vertaald en vormgegeven. Enkele trailers die waarschijnlijk door Koenraads zijn voorzien van grafisch ontwerp zijn hier te zien Dossier: Polygoon-trailers

Na de eenvoudige tussentitels volgen ingewikkeldere klussen waar speciale effecten aan te pas komen. Bijvoorbeeld voor documentaire/voorlichtingsfilms, reclamefilms en voorfilms. Ook gaat Koenraads decorontwerp en art-direction verzorgen voor de films van Profilti.

Als Profilti in 1958 verhuist naar Hilversum (en samen met een aantal andere filmbedrijven fuseert tot Cinecentrum), verhuist Koenraads mee. Hij interesseert zich in het Gooise kunstenaarsleven en begint met schrijven van kunstrecensies. Zodoende komt hij al snel in contact met Peter Zwart, hoofd van de afdeling ontwerp bij de NTS en actief kunstenaar in het Gooi. Zwart haalt Koenraads over om over te stappen naar de televisie.

Die overstap in 1962 wekt de belangstelling van dagblad Het Vrije Volk. "'Ik wilde 'm allang graag hebben' zegt Peter Zwart en Jan Koenraads voegt daar zelf bij: 'De TV ging me hoe langer hoe meer trekken, bij de film kreeg ik specialistenwerk, bij de TV wachtte me méér variatie en regelmatiger werktijden."

In hetzelfde artikel is te lezen dat Koenraads gelijk van start gaat. In het eerste half jaar ontwerpt hij al zo'n 25 á 30 decors. Dramatische producties hebben zijn voorkeur. Hij noemt het televisiespel Dooie hoek' van regisseur Willy van Hemert als een plezierig programma om aan te werken. Met 'gansterstuk' van Eimert Kruidhof had hij het moeilijker: "maar een decortje voor een show of een quiz zorgt voor een bijzonder leuke afwisseling. Je kunt dan weer een beetje afstand nemen van die andere dingen."

Koenraads lijkt het goed naar zijn zin te hebben bij de televisie: "Wat bij de TV zo prettig is, is dat je een artistiek spel kunt spelen met de regisseur. Daarnaast is bij de NTS de sfeer onder de collega's erg goed. Je helpt elkaar aan frisse ideeën, óók al werk je individueel", zo zegt hij in het krantenartikel uit 1962.

In 1976 is Koenraads een van de initiatiefnemers van de tentoonstelling "Wat er voor kwam kijken", een tentoonstelling ter ere van het 25-jarig bestaan van televisie. De tentoonstelling wordt gehouden in cultureel centrum De Vaart in Hilversum en toont onder andere enkele verkoolde overblijfselen uit voormalig NTS-studio Vitus die in 1971 afbrandde. Met behulp van foto's, decormaquettes, rekwisieten, grafisch ontwerp en decorontwerp wordt de ontwikkeling van de artistieke vormgeving geschetst.

Koenraads blijft tot zijn pensioen bij de afdeling decorontwerp. Zijn afscheid wordt groots gevierd in kunstenaarscafé Hotel Hamdorff in Laren. Een passende plek want Koenraads publiceert in 1969 het boek "Gooische schilders" en in 1985 het boek "Laren en zijn schilders: kunstenaars rond Hamdorff".