Mik en Mak

Uit B&G Wiki
Periode1962-1963
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreKinderprogramma
Decennia1960-1969
Lengte40' - 45'
Mediumtelevisie


Shot


Beschrijving

Vijftiendelige serie kinderprogramma's over de avonturen van de zwervers Mik en Mak. Hun belevenissen spelen zich af in het huisje van oma Tingeling op Het Kruispunt Der Vier Windstreken. Elke aflevering komt er een nieuwe gast langs, die de dagelijkse gang van zaken flink verstoort. Meneer Humdrum is te zien als de boosaardige buurman, wiens snode plannetjes zelden succes hebben.

Elke aflevering wordt ingeleid en afgesloten door de kinderkunstmaan Ver-Telstar. Zij vertelt kort wat er in de vorige aflevering is gebeurd en laat aan het slot van elk deel weten "dat de verbinding met deze zonderlinge plek nu wordt verbroken". Wim Meuldijk schrijft de serie om na meer dan vijftig afleveringen van Pipo de Clown eens iets anders te maken. Mik en Mak is van 1962 tot en met 1963 op de Nederlandse televisie te zien.

In de laatste aflevering brengt Wim Meuldijk zijn eigen serie Pipo de Clown samen met Mik en Mak. In de tuin van oma Tingeling is een bolhoed komen aanwaaien. Deze blijkt van niemand minder dan Pipo de Clown (Cor Witschge) te zijn die samen met zijn vrouw Mammaloe (Christel Adelaar) langskomt. Mik besluit met Pipo de wijde wereld in te trekken. Humdrum wacht een ander lot: hij wordt gearresteerd.

Cast

Mik - Donald Jones

Mak - Ger Smit

Oma Tingeling - Magda Janssens

Meneer Humdrum - Jan Apon

Ver-Telstar - Ans Koppen

Liana - Andrea Domburg

Lolo - Bing Go

Ping-Ping - Marijke Jonker

Sajapiti-opperhoofd - Rien van Nunen

Zure Zebra - Albert Mol

Blote Voet - John Leddy

Kapitein Brulboei - Rudi Falkenhagen

IJscoman - Herbert Joeks

Makers

Teksten Wim Meuldijk

Regie Guus Verstraete sr.

Decorontwerp Jan P. Koenraads

VARA