Jan de Hoop

Uit B&G Wiki
Jan de Hoop in 2012

Jan de Hoop groeit op in Rotterdam-Zuid en heeft al van jongs af aan een fascinatie voor radio. Als kleine jongen staat hij thuis met een stofzuigerslang als microfoon, plaatjes aan te kondigen tijdens de uitzendingen van Langs de Lijn. Ook koopt hij met zijn gespaarde geld een bandrecorder om zijn eigen stem te kunnen opnemen. Wanneer hij zeventien is krijgt hij zijn eerste baantje, zij het op vrijwillige basis, bij de Rano ziekenomroep in Rotterdam. Hier kondigt hij plaatjes aan en heeft hij gesprekjes met inbellende patiënten. In 1977 gaat De Hoop als diskjockey aan de slag bij de piratenzender Radio Mi Amigo. Piratenzenders zijn inmiddels verboden, dus De Hoop werkt onder een pseudoniem: Frank van der Mast. Het is in deze periode dat De Hoop in aanraking komt met het presenteren van nieuws. Tijdens de uitzendingen van Radio Mi Amigo worden aanvankelijk ANP-berichten overgetypt en aangevuld met nieuws voor de Belgische luisteraars. De Hoop hekelt deze praktijk omdat door het overtypen altijd vertraging ontstaat in de berichtgeving. De Hoop stelt voor om via de BBC en andere televisiezenders op een actievere manier het buitenlandse nieuws te vergaren om zodoende in ieder geval gelijk te lopen met de Nederlandse radiostations.

Na drie jaar als radiopiraat te hebben gewerkt, stuurt De Hoop een bandje naar de AVRO. Hier wordt hij aangenomen om ’s middags tussen vier en zes op Hilversum 3 Toppop disco te presenteren. Als halverwege de jaren tachtig Veronica nieuwsradio van start gaat vraagt Ruud Hendriks aan De Hoop om zich bezig te gaan houden met het nieuws. De Hoop gaat op het aanbod in omdat hij naar eigen zeggen: “heel erg geïnteresseerd was geraakt in nieuws. Ik wilde altijd alles weten, als eerste. En ik wilde ook altijd weten hoe dingen waren ontstaan. Waar komt het nieuws vandaan?” Naast het nieuwsprogramma De wereld in een half uur, blijft hij ook als diskjockey actief. Als komische sidekick van Bart van Leeuwen belt hij tijdens de uitzendingen van Ook goeiemorgen allerlei kleurrijke figuren: “Bart deed de aankondigingen en ik deed de onzin”.


RTL Nieuws

Wanneer Ruud Hendriks in 1989 samen met Lex Harding de commerciële televisiezender, RTL Véronique wil oprichten, polst hij wederom interesse bij De Hoop: of hij wat hij op de radio doet, ook niet op televisie wil doen? De Hoop heeft op dat moment een vast contract bij Veronica en een overstap naar RTL Véronique is een grote gok, met name omdat de zender dan nog niet zendgemachtigd is. Op aanraden van zijn partner besluit De Hoop de sprong in het diepe te wagen en een ochtendnieuwsprogramma te gaan maken. Enkele weken voor dat RTL Véronique officieel van start gaat is De Hoop al in dienst om het presenteren voor televisie te oefenen. Voor Veronica en Stads TV Rotterdam heeft hij al eerder gepresenteerd, maar een dagelijkse nieuwsrubriek is andere koek. Het trainen en oefenen doet hij onder begeleiding van Judith Bosch, Hein Boele en zijn Veronica-collega Jaap van Meekren.

In het eerste jaar van RTL Véronique presenteert De Hoop samen met Catherine Keyl en Marc Jacobs de Ontbijtshow. Dit is een talkshow waarin Keyl praat met de gasten en Jacobs en De Hoop in duopresentatie het nieuws presenteren. De kijkcijfers vallen tegen en de stekker wordt al snel uit de formule getrokken. Kort probeert De Hoop daarna samen met Jacobs enkel het nieuws te presenteren, maar ook dat lukt niet. De RTL-leiding wil stoppen met de ochtenduitzendingen van het nieuws en in plaats daarvan Amerikaanse soaps uitzenden. De Hoop maakt zich echter sterk voor korte nieuwsbulletins, die met weinig personeel en een klein budget alsnog gemaakt kunnen worden. Hij krijgt zijn zin en langzaamaan groeit het Ontbijtnieuws, dat hij in zijn eentje presenteert, uit tot één van de best bekeken programma’s van RTL.


De stijl van Jan de Hoop

Het succes heeft volgens De Hoop voor een deel te maken met de vele technische storingen waar het Ontbijtnieuws door de jaren heen mee te kampen heeft. Het Ontbijtnieuws wordt door RTL Nieuws namelijk gebruikt als proeftuin voor technologische vernieuwingen: “Dus als er een nieuw computersysteem is, dan wordt dat getest bij het Ontbijtnieuws en loopt dat vervolgens vast bij het Ontbijtnieuws”. De Hoop kan er zelf wel om lachen en denkt zelfs dat al deze aandacht om de fouten veel nieuwe kijkers voor het programma heeft opgeleverd. Dat De Hoop rustig en zelfs licht komisch wordt bij een storing, dankt hij naar eigen zeggen aan zijn jarenlange ervaring bij de radio. De stijl van De Hoop past bij het Ontbijtnieuws en heeft zelfs de toon van het programma bepaald. Het programma onderscheidt zich van het RTL Nieuws door een wat vriendelijkere en gemoedelijkere sfeer. Volgens De Hoop past het programma zich aan het tijdstip aan. Er zitten wat luchtigere onderwerpen in het nieuws, geen schokkende beelden omdat kinderen ’s ochtends ook voor de televisie zitten. De teksten worden zo geschreven dat je het ook kan volgen als je ondertussen met iets anders bezig bent: “De mensen ’s ochtends, die pakken even een boterham of een kop koffie. Dan moeten ze het kunnen blijven volgen.”

Jan de Hoop omschrijft zijn eigen presentatiestijl als los, betrokken en vriendelijk. In de jaren negentig is hij nog wel eens door zijn hoofdredacteur Rik Rensen op het matje geroepen om zijn losse stijl. Na een als eerbetoon bedoeld grapje rondom de dood van Star Trek-bedenker Gene Roddenberry stapt Rensen witheet naar de RTL-directie, maar het loopt met een sisser af. Zijn opvolger, Harm Taselaar, ziet wel de aantrekkingskracht van de grapjes van De Hoop en moedigt het juist aan. De Hoop is zich echter ook bewust van de risico’s: “Het moet geen lach-of-ik-schiet-show worden. Het blijft het nieuws.”


Overige programma’s

Naast het Ontbijtnieuws en enkele invalbeurten bij overige uitzendingen van RTL Nieuws presenteert De Hoop ook andere programma’s bij RTL. Zo presenteert hij enkele jaren met veel plezier Editie NL, waar hij met zijn losse stijl prima op zijn plek is: “Dat was hartstikke leuk, met name met mijn grote vriend Jeroen Latijnhouwers was dat altijd dolle pret”. Daarnaast presenteert de Hoop RTL Live, RTL Vandaag en verzorgt hij voor verschillende programma’s de voice-over. Ook op zijn oude liefde, de radio, is De Hoop te horen. Zo presenteert hij bij RTL Radio, RTL FM en is hij eenmalig te horen bij het Q-Music-programma De Q-vakantiekracht en op Radio 10 Gold. Sinds 2016 maakt De Hoop programma's voor Omroep Gelderland.

In juli 2013 blijkt De Hoop de populairste actieve nieuwspresentator uit een onderzoek door Stadspeil, in opdracht van HBO Nederland. Op 2 juni 2022 neemt een geëmotioneerde Jan de Hoop na 33 jaar afscheid van Ontbijtnieuws. In zijn afscheidsinterview met RTL Nieuws zegt hij dat het afscheid hem zwaar valt: "Die studio is mijn tweede woonkamer, de collega's mijn familie. Het programma ligt in goede handen bij mijn opvolger, Robbie Kammeijer, dat weet ik zeker, maar dat ik niet meer terugkom in die studio, ik vind het niet te bevatten."