Hein Boele

Uit B&G Wiki
Hein Boele in 1981

NaamHendrik Evert Wigand Boele
GeborenZwolle, 24 november 1939
Functiesacteur, stemacteur
Bekend vanDe fabriek, Pleisterkade 17, Pluizerd, Sesamstraat, Winnie de Poeh
Periode actief1966 - heden
Werkt samen metJohnny Kraaykamp sr, Kitty Courbois, Pleuni Touw
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Hein Boele in de media
Oeuvre van Hein Boele

Hein Boele is bij het grote publiek vooral bekend als acteur. Hij heeft in vele televisieseries, films en theaterstukken gespeeld. Zijn eerste grote televisierol is die van Wout in de comedyserie Pleisterkade 17. Sinds begin jaren tachtig is hij de stem van de pop Elmo uit Sesamstraat. Daarnaast neemt hij lange tijd de stem van Konijn in de tekenfilms van Winnie de Poeh voor zijn rekening.

Jeugd

Hein Boele wordt in 1939 geboren in Zwolle. Het liefst ziet zijn familie dat hij arts wordt in navolging van zijn vader, grootvader en overgrootvader. Hij besluit echter na het eindexamen gymnasium van zijn hobby zijn vak te maken en gaat naar de toneelschool in Amsterdam. Daar krijgt hij les van grote acteurs als Ton Lutz, Ank van der Moer en Ferd Sterneberg. De televisiepionier Willy van Hemert geeft in het laatste jaar les in TV-acteren. Boele zit dan in de klas met Elsje Scherjon, Huib Broos, Ineke Swanevelt en Hans Kemna. Samen met hen speelt Boele in 1963 in het door Van Hemert geschreven en geregisseerde televisiestuk Even weg. Daarna werkt hij nog vaak onder regie van Van Hemert.

Hoorspelen

Na een aantal televisierollen te hebben gespeeld in onder andere Stiefbeen en zoon wordt Hein Boele door hoorspelregisseur Johan Wolder gevraagd mee te werken aan hoorspelen en gedichten. Volgens Wolder heeft Boele een stem waar hij heel veel mee kan. Wolder leert hem hoe belangrijk het is om af en toe een pauze te laten vallen. Een pauze is voor een luisteraar het moment om het gehoorde verhaal in zich op te nemen. Als hoorspelacteur moet je de luisteraar die tijd gunnen.

Van de vele hoorspelen waaraan Boele meewerkt is De jacht op de komeet hem het meest bijgebleven. In dit hoorspel moet hij na de zin “Ik ben het er niet mee eens!” gromgeluiden laten horen. Hij vindt dat onzin. Zijn collega-acteur Paul Deen brengt hem keer op keer aan het lachen, onder andere door voor hem te grommen, waardoor de scène pas na een hevige lachbui op de band staat.

Een enkele maal neemt Boele zelf de regie op zich, een vakgebied dat hij later nog enkele keren betreedt.

Stemacteur

In het begin van de jaren tachtig doet Hein Boele auditie voor de rol van Elmo in Sesamstraat, die in Amerika op dat moment wordt gespeeld door Jim Henson. Hij wordt aangenomen en heeft aanvankelijk geen moeite met de rol, totdat de Amerikaanse Elmo in 1984 van poppenspeler en dus van stem verandert. De rol wordt overgenomen door acteur Kevin Clash, die voor de nieuwe Elmo meer tempowisselingen gebruikt. Pas na veel oefenen lukt het Boele om deze timing goed over te nemen. In 2001 ontmoet hij Kevin Clash tijdens de opnames van Sesamstraat in Hilversum, bij het 25-jarig jubileum van het programma. Boele heeft het gevoel hem al jaren te kennen door de extensieve bestudering van het karakter van Elmo. Hij vraagt Clash welke stemmen hij nog meer inspreekt voor Sesame Street. Daaruit blijkt dat de beide heren eveneens de stem van Benny Rabbit spelen, qua karakter tegengesteld aan Elmo.

In het begin van de zestiger jaren speelt Boele in de televisiefilm Willem III, koning, stadhouder samen met actrice Kitty Courbois. Henny Spijker is daarbij de scriptgirl. Spijker werkt veel in de reclamewereld als voice-over. Boele is in die tijd werkzaam bij de Nederlandse Comedie en verdient ongeveer 275 gulden per maand. Een reclame inspreken levert in die jaren circa 150 gulden per spotje op. Na een gesprek met Spijker besluit Boele er achteraan te gaan of er ook voor hem werk is in de reclame. In die tijd is het “not done” om aan reclame mee te werken. Na een paar keer proberen wordt hij aangenomen. Hij spreekt duizenden radio- en TV reclames in. Via dit werk rolt hij uiteindelijk ook in de wereld van de stemacteurs. Hij spreekt bekende stemmen in zoals Pluizerd uit de gelijknamige NCRV televisieserie en bijvoorbeeld Konijn in de Winnie de Poeh-verhalen. Ook het nasynchroniseren van levende acteurs behoort tot zijn specialisatie, zoals Professor Hildebrand Slakhoorn in de film Harry Potter en de Halfbloed Prins. Ook in deze branche speelt Boele een groot aantal rollen.

Mediatrainingen

In de jaren tachtig helpt hij zijn toenmalige buurvrouw met een toelatingsexamen voor de toneelschool in Maastricht. Zij volgt daar een cursus hoe acteurs te begeleiden in het toneelspelen. Vervolgens maakt zij hiervan haar beroep en gaat werken bij het opleidingsinstituut voor de omroepen: Santbergen. Op een bepaald moment is zij ziek en vraagt zij aan Boele of hij haar cursussen tijdelijk wil overnemen. Bij de eerste cursus wordt hij door mededocent en goeroe van Santbergen, Jaap Brand, in het diepe gegooid met de opmerking: “Hein, dit zijn onze zes cursisten, ga je gang!” Waarop hij hem met de cursisten een tijdje alleen laat.

Op de terugweg in de auto zegt Brand op resolute wijze: “Ik ga volgend jaar met de VUT. Ik wil dat je mijn taak overneemt”. Boele reageert op dat moment nogal verbaasd omdat hij niet weet wat die baan inhoudt. Brand ziet dit niet als een probleem en is er van overtuigd dat Boele zijn geschikte opvolger is. Volgens Brand is hij namelijk iemand die ogenblikkelijk kan analyseren en beschrijven wat hij ziet.

Op zijn achtenveertigste begint Boele als mediacoach/trainer bij Santbergen. In de periode dat hij werkzaam is in dit vakgebied coacht hij bijna alle Nederlandse presentatoren, van Pia Dijkstra tot Jochem van Gelder en van Anita Witzier tot Nicolette van Dam. Hij helpt Charles Groenhuizen af van een praattik en begeleidt Wendy van Dijk bij de eerste X Factor in presentatie technieken, waaronder het afdalen van een grote showtrap. Verder is hij in zijn periode na Santbergen medeverantwoordelijk voor de keuze van Thomas Verhoef als de nieuwe klusjesman en Lodewijk Hoekstra als de nieuwe tuinman in Eigen huis en tuin. Bovendien heeft hij onder andere aan de wieg gestaan van de presentatiestijl en inhoud van RTL Boulevard.

Op het moment dat Santbergen overgaat in de Media Academie en zijn cursussen worden veranderd zonder hem daarbij te betrekken, stopt Boele met zijn werkzaamheden voor dit instituut. Het geven van mediatrainingen blijft hij echter wel doen: hij begeleidt regionale televisieomroepen, geeft cursussen aan buitenlanders bij de Wereldomroep en bedrijven zoals ING Vastgoed. Ook Universiteiten en Rechterlijke Macht worden door hem getraind. Daarnaast werkt hij met Edwin Rutten aan theater- en CD producties.

In 2019 is Boele als zichzelf te zien in een aflevering van de populaire komische serie De luizenmoeder.