Jef Rademakers

Uit B&G Wiki
Jef Rademakers

NaamJosephus Anthonius Johannes Louis Gerardus Rademakers
GeborenRoosendaal, 13 augustus 1949
Functiesneerlandicus, recensent, regisseur, producent, tekstschrijver
Bekend vanGeloof, hoop & liefde show, Klasgenoten, Pin Up Club
Periode actief1969-1993
Werkt samen metKoos Postema, Gerard Reve, Rijk de Gooyer
Media
Audio fragmentenAudio.png


Programmamaker die in de jaren 80 bekendheid verwerft met spraakmakende televisieprogramma's als Klasgenoten en de Pin Up Club.

Jeugd

Rademakers groeit op in een rooms-katholiek middenstandsgezin. Na zijn middelbare schooljaren (St.Norbertuslyceum, gymnasium A) krijgt hij zijn ouders in 1967 zover, dat ze het goed vinden dat hij in Amsterdam Nederlands gaat studeren aan de Gemeentelijke Universiteit. In 1972 behaalt hij zijn doctoraal en wordt meteen daarna de jongste wetenschappelijk medewerker aan diezelfde universiteit.

Een dure grap

Als producent maakt hij in 1974 het programma Waar gebeurd voor de KRO en in 1975 is hij regelmatig te horen in het radioprogramma Interview bij de VPRO. In deze periode schrijft hij televisiekritieken in de Haagse Post die zo nu en dan commotie veroorzaken. Zo is hij onder andere kritisch op het Simplisties Verbond van Van Kooten en De Bie. Ze reageren in hun eigen programma op de kritiek met een vileine sketch. In 1976 tekent Rademakers voor het scenario van het televisieprogramma Een dure grap over de ontwikkeling van het medium televisie, dat dan 25 jaar bestaat. Vervolgens is hij betrokken bij de VPRO-programma's Piet Ponskaart presenteert en VPRO-forum.

Geloof, hoop & liefde

In 1978 regisseert Rademakers het praatprogramma de Geloof, hoop & liefde show. Voor het eerst op de Nederlandse televisie praten gasten met presentator Wim Neijman over intieme onderwerpen als verliefdheid, eenzaamheid en de dood. Het programma wordt bekroond met de Zilveren Nipkowschijf en trekt zo'n twee miljoen kijkers. Toch loopt het programma maar één seizoen. Met Kees Schilperoort als presentator maakt Rademakers vanaf 1980 het kunstprogramma Kunst op het spoor voor de NOS. Daarnaast is hij als interviewer te zien in Sport op zaterdag.

Dutch Dream

In 1985 begint hij een eigen productiemaatschappij Dutch Dream Productions waarmee hij tal van formats ontwikkelt. Zijn eerste grote succes is de formule Klasgenoten met Koos Postema als onderwijzer/presentator. Beroemd, beschimpt en bewonderd wordt hij verder met de Pin Up Club, het eerste erotische programma op de Nederlandse televisie. Naast televisie produceert Rademakers met Dutch Dream Productions ook grammofoonplaten voor onder andere Rijk de Gooyer en Pleuni Touw.

Gerard Reve

Jef Rademakers maakt meerdere programma's met schrijver Gerard Reve. In de Reve show (1988) houdt Koos Postema in de trouwzaal van het stadhuis in Rotterdam een uitgebreid interview heeft hem ter gelegenheid van diens 65e verjaardag. Een jaar eerder maken ze samen de vierdelige serie Maria over Maria-verering waarvoor ze verschillende bedevaartsoorden bezoeken in binnen- en buitenland. Voor de documentaire Alleen op de wereld bezoekt Rademakers de schrijver in zijn Franse woonplaats.

Einde televisiecarrière

Zijn productiebedrijf loopt aanvankelijk goed, maar op den duur blijkt dat Rademakers geen echte zakenman is. Dat onderscheidt hem van mensen als Joop van den Ende en John de Mol: hij houdt van televisie en wil gewoon programma’s maken. Hij stopt daarmee op het hoogtepunt van zijn inspiratie in 1993 en trekt zich dan terug in het Vlaamse Brasschaat om zich toe te leggen op het schrijven van romans en gedichten, het maken van soep, het geven van ongevraagde adviezen aan zijn echtgenote en het spelen met zijn jongste dochter, “…een laat schot in de herfst…” zoals hij dat zelf zegt. Ook legt Rademakers samen met zijn echtgenote een enorme verzameling kunst aan. De verzameling bestaat uit werk van Nederlandse en Vlaamse schilders uit de negentiende eeuw.

In 2018 draagt hij zijn persoonlijke omroeparchief en het archief van zijn productiemaatschappij Dutch Dream Productions over aan Beeld en Geluid.

Prijzen en onderscheidingen

Zilveren Nipkowschijf voor Geloof, hoop & liefde show (1978)

Uitgeroepen tot 'programmamaker van klasse' (1994).

Publicaties

Gedichtenbundel Koude Kermis (1996).

Gedichtenbundel Vurige tongen (1998).

Verloren tijd (1999).

Een keurige jongen (2000).

Reiziger van lichte zeden (2002).

Drang (2004).