Ron Brandsteder

Uit B&G Wiki
Ron Brandsteder

Ron Brandsteder is een showman in hart en nieren, die zich thuis voelt voor de camera’s. Talloze keren kreeg hij tijdens opnamen de slappe lach, vooral bij Wie ben ik? na grappen van collega André van Duin. Zelf zegt hij zijn status als ideale schoonzoon en volksheld te ontlenen aan het feit dat hij zich in alle milieus staande kan houden. “Ik lust kaviaar én patat, desnoods door elkaar heen", vertelt hij in 1990 aan het NRC. Hij houdt van vrolijkheid op televisie. “Het is een soort missie om op een leuke en verantwoorde manier mensen te laten lachen. Regelmatig lachen betekent ook dat de balans op televisie niet doorslaat naar sensatie en platte erotiek. Daar is al genoeg van te zien”, zegt hij in een interview met het NRC Handelsblad in januari 1999. Hoewel Brandsteder vooral een televisie icoon is, presenteert hij verschillende radioprogramma’s, is hij in enkele speelfilms te zien en staat hij met André van Duin in het theater.

Hij groeit samen met een broer op in de Amsterdamse volksbuurt De Pijp en in het deftige Bussum. Vader Ton Brandsteder is directeur van Sony-Nederland en bestuurslid bij Ajax. Het theatrale heeft hij van zijn moeder Hannie, die zelf graag actrice had willen worden. Op zijn negende debuteert hij in het tv-spel De eerstgeborene als Joods slaafje. Op zijn zeventiende zit hij in het cabaretgroepje Wij Athenozems dat in eigen beheer de lp Troef in de groef' uitbrengt. Na zijn HBS-A (Goois Lyceum) studeert hij twee jaar bedrijfskunde aan Nijenrode en aan de universiteit van Oregon in Amerika. In 1971 haalt hij zijn diploma en is voorbestemd om zijn vader op te volgen als directeur van Sony Nederland. Tot het zover is, werkt hij in zijn eigen bedrijf Brandsteder Electronics.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Naast zijn werk doet hij tal van andere dingen. Zo werkt hij als plugger en dj bij Hilversum 3, treedt hij als countryzanger op onder de naam Ron J. Winchester. Verder is hij fotomodel en presenteert hij modeshows. “Ik wilde nog even iets leuks doen voor ik het serieuze zakenleven in zou gaan. Mijn carrière was toch al voorgeprogrammeerd,” vertelt hij een dagbladjournalist in december 1993.

In 1975 presenteert Brandsteder De Nederlandstalige Top Tien en Nachtwacht bij TROS- radio. Ook vervangt hij een tijdlang Gerard de Vries (geelzucht) in Pep, een onderdeel van het ochtendprogramma De zingende huisvrouw op Hilversum III. In 1978 vraagt zijn vriend Ivo Niehe, destijds hoofd amusement bij TROS, hem om de Showbizzquiz, een parodie op spelshows, te presenteren. De oorspronkelijke presentator, André van Duin, is namelijk afgehaakt. Niehe had Brandsteder eerder een quiz zien presenteren op de Firato in de Sony-stand. Het is het begin van zijn televisieloopbaan.

Acht seizoenen lang kluistert hij Nederland vanaf 1978 aan de buis met de Showbizzquiz. In deze spelshow strijden drie kandidatenparen strijden om de titel ‘Showbizzpaar van de maand’. Ze worden getest op hun kennis van theater, revue, film en televisie en hun acteer- en zangtalent. Veel (inter)nationale sterren treden op in de show en de gastheer zingt en acteert zelf ook. Vanaf 1980 assisteert Bella de Showbizzbeer, een enorme pluche beer. In 1983 wordt zij vervangen door assistente Nancy. Eind 1985 wordt Linda de Mol aan de show toegevoegd als gastpresentatrice.

Naast de Showbizzquiz presenteert Ron voor de TROS diverse gala’s zoals de TROS Firato Show, het Grand Gala des Enfants en Voetballer van het Jaar. Ook presenteert hij een aantal afleveringen van de zomerprogramma’s’ Te land, ter zee en in de lucht en neemt hij in 1985 de presentatie op zich van De grote club show. Hij is ook regelmatig te gast in programma’s van collega’s en is deelnemer of teamcapatain in AVRO’s Sterrenslag. In 1986 wordt hij verrast door Mies Bouwman met haar programma In de hoofdrol,

De diversiteit van Brandsteder blijkt ook in een satirisch programma als Het andere net in 1984, een programma waarin Ron samen met Adelheid Roosen en Ivo Niehe in humoristische sketches bestaande televisieprogramma’s parodieert.

Ron in zijn Honeymoonquiz(1990)

Ook de spelshow Ron's honeymoonquiz (1987) is razend populair. In de quiz nemen drie pasgetrouwde stellen in bruidskleding het tegen elkaar op. De eerste uitzending bereikt direct de eerste plaats in de kijk-top-tien. Ron’s openingslied Engelen bestaan niet wordt uitgebracht op single.

In de jaren ’80 acteert Brandsteder in twee speelfilms en een dramaserie. In 1983 speelt hij de rol van inspecteur Vledder in Moord in Extase van regisseur Hans Scheepmaker. Joop Doderer speelt de rol van inspecteur De Cock in deze bioscoopfilm. Onder regie van Scheepmaker is Brandsteder in 1985 te zien in de oorlogsfilm Field of Honor. In 1986 speelt hij de rol van tennisleraar in aflevering twee van de twaalfdelige dramaserie Dossier Verhulst. Hoofdrolspelers zijn Derek de Lint, Petra Laseur en Liz Snoyink.

Brandsteder, al jaren behorend tot de ‘stal’ van producent Joop van den Ende is een van de artiesten die in 1989 gelanceerd wordt als een van de presentatoren van het nieuwe commerciële station TV 10. Door een beslissing van het Commissariaat voor de media gaat het TV-10 project van Van den Ende niet door. Ron maakt (met andere collega-sterren) vervolgens de overstap naar de commerciële zender RTL Véronique. Bij deze omroep is hij samen met vriend en collega André van Duin tien seizoenen lang teamcaptain in het spelletjesprogramma Wie ben ik?. Caroline Tensen presenteert en Wendy van Dijk is assistente.

Er volgen nog verschillende programma’s zoals Ron’s tweede jeugd show en Ron’s jong geluk show, uitgezonden vanaf december 1993, maar deze zijn geen succes. In 1994 tekent Ron samen met de andere kijkcijfertrekkers André van Duin en Henny Huisman een contract voor vijf jaar met de Holland Media Groep (HMG), waarin RTL, Veronica en Endemol samen zijn gegaan. Hij presenteert onder andere het musicalprogramma A star is born en Moppentoppers. Tussen 1995 en 1999 is Brandsteder te horen op Radio Noordzee met het programma Ron op zondag, een programma dat in 2003 weer te beluisteren is op Radio 192.

In de zomer van 1998 krijgt hij last van de verjongingsdrift van de HMG. Er komen tal van nieuwe programma’s en jonge, frisse presentatoren. Ron valt buiten de boot, ook al loopt zijn contract nog tot 2000. Hij wordt niet ingedeeld in het nieuwe zendschema en is van juli 1998 tot januari 1999 niet op televisie te zien. Als fervent voetballiefhebber trekt hij vaak parallellen tussen voetbal en televisie. In april 1999 zegt hij over die periode: "In de TV-wereld heeft men oudere presentatoren ook op de reservebank willen zetten. Dat vond ik wel jammer, maar ik hield mezelf voor: ze hebben het bij het verkeerde eind. Ze maken net als in de voetbalwereld een fout.” In januari 1999 krijgt hij een nieuwe show De kans van je Leven. In dit gezinsprogramma kan een gezin een droomprijs winnen door opdrachten uit te voeren. Ook presenteert hij Sterrenflat, een soort boter-kaas-en-eieren-spel met bekende Nederlanders. In een reactie zegt Brandsteder: “Verjonging is ook niet altijd een verbetering. Gelukkig heeft RTL nu weer een correctie in de goede richting gemaakt.”

Het programma Laat ze maar lachen is Ron op het lijf geschreven. In het programma worden bloopers vertoond, onder andere die van bekende gasten. Het start in 2000 en eindigt in april van dat jaar als ook Rons exclusiviteitcontract met RTL4 afloopt. Ron blijft wel onder contract bij TV-producent Endemol. In februari 2001 zijn Brandsteder en Van Duin te zien in de nieuwe spelshow Bij Ron en André (RTL4). Bekende Nederlanders spelen het spelletje Multiple Bluf. De magie tussen beide sterren lijkt echter enigszins te verbleken. Daarom wordt Wie ben ik? weer van stal gehaald. In september 2002 maakt Van Duin samen met Brandsteder (spelleider) Bingopaleis.

Bijna wordt Ron in 2003 ‘herenigd’ met zijn ex-vrouw Patty Brard bij het spelprogramma Casino Kings waarin ook presentatoren als Wendy van Dijk en Chris Zegers zouden gokken met het geld van kijkers. Het programma wordt door minister Donner van Justitie echter verboden, omdat het in strijd is met de Wet op de Kansspelen. Zijn terugkeer in een grote show volgt in 2005 als Brandsteder met Sylvana Simons het populaire programma Dancing with the stars presenteert.

Naast televisie en radio werkt Brandsteder mee aan commercials en animatiefilms. In de Nederlandse versie van de Disneyfilm Finding Nemo uit 2003 is hij kort te horen als de vegetarische haai Bruce. De eerste reclamespot die hij inspreekt is voor Foxy Fashion (1969); de meest recente is voor Suzuki. Ook treedt hij in diverse TV-spots op, zoals voor Zwitsal-babyzeep, Honig-soepmix, British Leyland (Morris), de Nederlandse Spoorwegen en Sony.

Op 14 juli 2004 haalt Brandsteder de landelijke pers, omdat hij in Utrecht getuige is van een roofoverval op een gebruiker van een pinautomaat in Utrecht. Met zijn auto achtervolgt hij de dief; zijn inspanningen leiden tot een arrestatie.

Een nieuwe dimensie in zijn carrière start in 2004 als Brandsteder in het theater staat in de Jubileumshow van André van Duin. Het blijkt een succes, want in de jaren erna volgen de André van Duinshow (2006), André's Nieuwe Revue (2007-2008) en Ja hoor... daar is-ie weer! (2011-2012).

In 2008 is Brandsteder drie avonden gastartiest in de Amsterdam ArenA tijdens Toppers In Concert. In hetzelfde jaar zien we hem met André van Duin terug in de reprise van Wie ben ik (SBS), Beiden waren team captains toen RTL 4 het spelletje uitzond.

In 2009 is Brandsteder betrokken bij de quiz Slag bij Nieuwpoort, die gerelateerd is aan de Canon van de Nederlandse Geschiedenis. Brandsteder reikt elke aflevering op locatie een prijs van 100.000 euro uit aan een winnaar in de BankGiroLoterij, Eveneens in 2009 speelt Brandsteder de rol van Proefkabouter in de Kabouter Plop-film Plop en de kabouterbaby.

Brandsteders ster is nog lang niet uitgedoofd. In Sterren op het doek van juli 2009 wordt de presentator geportretteerd in 't Spant in Bussum door de kunstschilders Slavica Sekuloski, Erik Sok en Willemien Brand. In seizoen 2010 van Sterren op het doek (Omroep MAX), dat mede mogelijk gemaakt wordt door de BankGiroLoterij, gaat Brandsteder langs bij winnaars van deze loterij om hun geldprijs bekend te maken.

De overstap naar Omroep MAX, die zich met informatie, cultuur en verstrooiing richt op de doelgroep van 50+, brengt meer programma's voor Brandsteder. In december 2010 brengt hij het ouderwets gezellige zaterdagavondgevoel terug op televisie in de eenmalige spelshow Ron's Grote Ganzenbord. Twee teams van bekende Nederlanders spelen het oud-Hollandse ganzenbordspel op een grote interactieve LED-studiovloer. Meer nostalgie volgt met het herpakken van Wie van de drie (2010-2013) en het muziekprogramma Ron's Radioshow op Radio 5 Nostalgia (maart 2011-heden).

Vanaf oktober 2012 is Brandsteder wederom bij SBS te zien, nu met zoon Rick als team captains in het amusementsprogramma Van je vrienden moet je het hebben. Vader en zoon zijn ook elkaars tegenpolen in de reprise van de Showbizzquiz (SBS6). In november 2015 kondigt Brandsteder aan te gaan stoppen met tv-werk.

In augustus 2016 is hij even in het nieuws wanneer hij zich verbindt aan een nieuwe donorcampagne van de Nederlandse Transplantatiestichting. Brandsteder heeft lang getwijfeld, maar liet zich toch over de streep trekken: "Ze mogen al mijn organen hebben."


Discografie

Lp Troef in de groef met cabaretgroep Wij Athenozems (1967).

Westernsingle "Albany" als Ron J. Winchester (1974).

Westernsingle “I’ll be your baby tonight/Nashville” als Ron J. Winchester.

Is de stem van Dokter Bernard op de gelijknamige single van Bonnie St. Claire (1976).

Single “Lieve Bella Beer", opgedragen aan zijn Showbizzquizassistente, de levensgrote pluche beer Bella (1981).

Single “Je bent niet alleen” (1981).

Single “So long Marianne” (cover van Leonard Cohen), een duet met ex-LUV-zangeres José Hoebée (1983).

Single “Engelen bestaan niet”, tevens herkenningsmelodie van Ron’s Honeymoonquiz (1987).

Single “Waarom” met Bonnie St. Claire en José Hoebee (1985).

Neemt twee cd’s op met De Havenzangers: Hand in Hand Achter Oranje en Feest met Oranje (1990).

De cd Even terug (1990).

De cd Alleen met jou (1993).

De cd Liedjes die iedereen kent (met kinderkoor o.l.v. Tonny Eyk), 1995.

Prijzen en onderscheidingen

Nominatie Ron’s Honeymoonquiz voor Gouden Tros Kompas TV-ster (1992).

Gouden Tros Kompas TV-ster voor Wie ben ik? (1992).

Uitgeroepen tot ‘De ideale schoonzoon’ door het satirische programma Spijkertijd (1994).