Kees Driehuis

Uit B&G Wiki
Kees Driehuis
Foto: VARA/Lilian van Rooij

NaamKees Driehuis
GeborenAmsterdam, 8 december 1951
Gestorvenonbekend, 29 oktober 2019
Functies presentator, eindredacteur
Bekend vanPer seconde wijzer, De ochtenden, Zembla, NOVA
Periode actief1974-2018
Werkt samen metCarel Kuyl
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Kees Driehuis in de media
Oeuvre van Kees Driehuis

Vakkundig eindredacteur maar toch vooral het gezicht van Per seconde wijzer

Kees Driehuis is een VARA-man bij uitstek. Zowel in zijn rol als presentator als eindredacteur komt hij deskundig, integer en scherp uit de hoek. De wijze waarop hij de eindredactie voert, dwingt bij collega-journalisten veel respect af.

Na de havo aan het Ignatius College te Amsterdam gaat Driehuis naar de School voor Journalistiek in Utrecht. Voor zijn opleiding komt hij in 1974 als stagiair bij het VARA-radioprogramma Z.I. terecht. Hij is bureauredacteur, maar zo af en toe mag hij als verslaggever items maken.

Na zijn studie komt Driehuis in vaste dienst bij VARA-radio. In eerste instantie werkt hij als redacteur mee aan Dingen van de Dag, de actualiteitenrubriek van de VARA-radio. Hij wordt eindredacteur voor verschillende programma's en gaat ook programma's presenteren.

In januari 1989 begint zijn loopbaan als presentator bij de televisie. Ellen Blazer, de toenmalige eindredacteur van Sonja op maandag vraagt aan Driehuis, die al vanaf 1985 deel uitmaakt van de redactie van Sonja, of hij een screentest wil doen. Voor het scherm blijkt hij het goed te doen en hij mag de presentatie van de kennisquiz Per seconde wijzer overnemen van Berend Boudewijn. Hij combineert dit met (eind)redactiewerk bij verschillende aan de actualiteiten gerelateerde programma's. Zo zit hij in 1991 in de redactie bij het discussieprogramma De kloof met als gespreksleider Paul Witteman en heeft hij de leiding over het documentaireprogramma Impact.

Samen met Carel Kuyl richt hij in 1995 het informatieve programma Zembla op en wordt eindredacteur van deze wekelijkse rubriek met actuele documentaires. Hij geeft leiding aan de documentairemakers, die soms maandenlang aan een enkel onderwerp werken. In september 1997 verhuist hij naar NOVA waar hij naast presentator ook adjunct-hoofdredacteur wordt.

Op 6 augustus 2002 stopt hij definitief als presentator van NOVA. Hij kan zich niet langer vinden in de nieuwe koers van hoofdredacteur Rik Rensen. Collega Rob Trip volgt een dag later zijn voorbeeld. Drie maanden later keert Driehuis terug naar Zembla, opnieuw als eindredacteur.

Voor het grote publiek is Driehuis vooral de man van Per seconde wijzer en 'het klokje'. Tussen zijn debuut in 1989 en zijn afscheid op 1 maart 2018 presenteert hij 794 afleveringen. Ooit had hij een belofte gedaan door te gaan tot zijn tachtigste, maar, zo stelt hij, "die mag ik helaas niet nakomen."

Prijzen en onderscheidingen

De dr. L. de Jongprijs voor de documentaire De Watersnoodramp in de serie Impact (1995).