Luuk Braun

Uit B&G Wiki
Luuk Braun

NaamLuuk Braun
GeborenDelft, 1964
Functies Presentator, Verslaggever, Redacteur, Hoofdredacteur
Bekend vanTV Plus, Studio Sport, RTL Nieuws
Periode actief1989 - heden
Werkt samen metJack van Gelder, Joop van den Ende, Wilfred Genee
GalleryGallery

Luuk Braun in de media
Oeuvre Luuk Braun


Voormalig Studio Sport-presentator Luuk Braun is tv-maker, eind- en hoofdredacteur, journalist, DJ, drummer en theaterproducent. Na het Grotius Lyceum in Delft te hebben doorlopen studeert Luuk aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Vervolgens gaat hij in 1985 aan de slag als betaald voetbalverslaggever voor de gecombineerde centrale sportredactie van de Haagsche Courant en Rotterdams Nieuwsblad. Hij reist met Feyenoord en PSV Europa door en is de verslaggever bij de Champions League-finale (destijds Europa Cup 1) in Stuttgart, waar PSV tegen Benfica de beker wint na 0-0 en een gewonnen penalty-reeks. Interviews maakt hij in die periode met Ruud Gullit, Guus Hiddink, Marco van Basten en Peter Bosz, die toen nog jong waren.

Begin 1989 staat Luuk als sportverslaggever en presentator aan de wieg van de eerste professionele Nederlandse lokale omroep Stads TV Rotterdam, het latere RTV Rijnmond. Hij reist naar Europese wedstrijden en interviewt Ronald Koeman, Zijn vaste voetbalrubriek Voetbal op Vrijdag is legendarisch. Hij doet in Voorhout het eerste tv-interview met Edwin van der Sar voor de topper Feyenoord-Ajax, waarin de keeper tegenover de in dezelfde straat wonende Rob van Dijk staat. Zie ook youtube. Na een half jaar wordt hij gevraagd door Joop van den Ende om bij de TV-zender TV10 plaats te nemen in de sportredactie, bestaande uit o.a. Leo Driessen, Arno Vermeulen en chef Jaap Hofman. De zender krijgt echter geen licentie en Braun besluit verder te gaan als freelancer. Vanaf 1990 is hij jarenlang in beeld actief bij diverse nationale tv-zenders. Zo werkt hij samen met Toine van Peperstraten en Dione de Graaff als vaste presentator van de NOS Sportjournaals in de vroege ochtend in KRO Ontbijt TV en VARA’s Middageditie. Met o.a. Jack van Gelder en Jeroen Grueter is hij daarnaast betaald voetbalverslaggever bij Tros/Veronica Sport. Samen met Wilfred Genee is hij de vaste presentator bij de betaald voetbal-zender TV Plus en blijft hij bij Studio Sport. In 1993, 1994 en 1995 brengt Luuk daarnaast het officiële “Jaarboek Feyenoord namens Feyenoord in eigen beheer uit. Op het EK 1996 is hij samen met Frank Kramer vanuit Parijs de vaste voetbalcommentator voor Europsport. Met co-host Mario Been 'verslaat' hij live vele wedstrijden, waaronder de kraker Nederland-Frankrijk.

In 1996 richt Luuk zijn eigen bedrijf Studio-9 TV Productions op. Hiermee zet hij als hoofdredacteur met eigen personeel de sportredacties op van TV West in Den Haag en TV Rijnmond in Rotterdam. In 2000 stopt hij bij beide omroepen en maakt hij vervolgens een wekelijks Korfbal Magazine voor Sport1 en SBS6. Vanaf 2002 gaat hij ook voor diverse opdrachtgevers weer als freelancer televisie- en presentatiewerk in het land doen, zo is Luuk onder meer de stem bij het late nieuws van RTL4. Verder pakt hij zijn oude hobby als DJ weer op, ditmaal op professionele basis onder de naam DJLuuk.NL. In 2011 start hij met werkzaamheden als journalist voor de editie Haaglanden van de krant Metro. Vervolgens werkt hij vier jaar dagelijks bij het AD als sportjournalist in de regionale editie Den Haag, Delft, Westland, Zoetermeer. In 2016 start hij met Symphonic Rock Night, een professionele rockband waarin hij zelf als drummer actief is. De band, met hoogopgeleide muzikanten, staat anno 2023 nog steeds in de vaak uitverkochte Nederlandse theaters met de muziek van Pink Floyd, Genesis, Yes, Camel, Marillion, Rush en de Nederlandse bands Earth & Fire, Focus, Alquin, Supersister, Kayak en Solution. Zie ook www.symphonicrocknight.nl.