Rien van Wijk

Uit B&G Wiki
Rien van Wijk

NaamRien van Wijk
GeborenAmsterdam, 30 december 1939
FunctiesRegisseur
Bekend vanToppop
Periode actief1968 -1990
Werkt samen metAd Visser

Rien van Wijk in de media
Oeuvre van Rien van Wijk

De eretitel ‘Vader van Toppop’ komt zonder twijfel toe aan regisseur en bedenker Rien van Wijk. Van Wijk begint als regisseur van popprogramma’s bij Doebiedoe (AVRO). Ook de latere Toppop vormgever Frans Schupp is bij dit programma betrokken.

In deze tijd maakt Rien van Wijk ook verschillende specials over popgroepen als Chicago, Black Sabbath, Ekseption en Golden Earring. In de regie met veel optische effecten en experimenten met chromakey valt zijn signatuur duidelijk te herkennen.

In februari 1970 stuurt Van Wijk een memo naar de AVRO-directie waarin hij zijn plannen ontvouwt voor een wekelijks popprogramma waarvoor de hitparade als basis dient. De kijker is verantwoordelijk voor de muziekkeuze: 'Top is van jou’, luidt het motto. Als presentator wordt Ad Visser gekozen maar ook Karel van de Graaf, Peter Koelewijn en Lars Boom komen langs voor een screentest. Als locatie wordt er niet voor Hilversum gekozen maar voor Theater Bellevue in Amsterdam, waar eerder het progressieve muziekprogramma Hoepla is opgenomen. Van Wijk is een groot voorstander van de ‘eerlijke hitparade’ waarin de kijkers beslissen wat er te zien valt. Toch vindt er na enige tijd een aanpassing in de formule plaats om de afwisseling te vergroten. De aanvragen van de kijkers leiden te vaak tot dezelfde artiesten.