Roos Moggré

Uit B&G Wiki
Roos Moggré

NaamRozemarijn Moggré
GeborenStrijen, 6 juli 1981
FunctiesNieuwspresentator
Bekend vanJeugdjournaal, Vandaag de dag, Eén Vandaag
Periode actief2001-heden
Externe infoRoos Moggré op Twitter

Roos Moggré in de media
Oeuvre Roos Moggré

Jeugd

Roos Moggré groeit op in een groot gezin met vier kinderen in de Hoeksche Waard. Op haar tiende verhuist ze met haar familie naar een omgebouwde boerderij op een dijk. Ze omschrijft het als een waar luilekkerland voor kinderen. Tijdens haar puberteit begint ze het minder leuk te vinden en als ze gaat studeren, kiest ze voor Utrecht.

Na het behalen van haar diploma aan de School voor Journalistiek, plakt ze er nog de master studie Internationale Betrekkingen aan vast, aan de Universiteit van Utrecht. Haar keuze voor journalistiek is onder meer gebaseerd op het Elsevier-abonnement van haar vader. In dat blad leest ze de wekelijkse interviews door Hugo Camps en daardoor krijgt ze het idee om ook te gaan schrijven. “En met mensen praten, dat past wel bij mij. Ik keek ook altijd naar Hanneke Groenteman bij Kunststof TV, dat vond ik echt te gek.”

Opleiding en eerste ervaringen

Tijdens haar studie is ze als verslaggever en redacteur actief bij de Utrechtse zender Radio M. Haar eindstage voor de School voor Journalistiek loopt Moggré bij NOVA en daar blijft ze na het behalen van haar diploma nog een tijdje aan het werk. Ze merkt echter snel dat ze eerst nog wat van de wereld wil zien, voordat ze zich fulltime op de journalistiek stort. Ze studeert nog een tijdje in de Verenigde Staten, reist naar Guatemala, doet her en der klusjes, al dan niet journalistiek, om ervaring op te bouwen.

Naast haar werk bij NOVA doet Moggré vanaf 2003 journalistieke ervaring op als verslaggever bij RTV Utrecht waar ze bericht over de regionale en provinciale politiek. Daar raakt ze echt verslingerd aan het nieuws. Het rondlopen op een redactie en als verslaggever onderweg zijn naar het nieuws, dat zijn voor haar de spannendste aspecten van het werk.

Jeugdjournaal

Als er een vacature voor presentator/verslaggever bij het Jeugdjournaal komt, reageert ze en mag ze op gesprek. Tijdens deze sollicitatie legt ze vooral de nadruk op het feit dat ze in eerste instantie journalist is en het haar om het maken van nieuws gaat. In totaal zijn er drie sollicitatierondes, waarin ze een live kruisgesprek met de studio moet voeren en een reportage moet maken. De procedure wordt afgerond met een screentest. Ze komt als beste uit de bus en mag in januari 2008 beginnen.

Wat Moggré vooral leuk vindt aan het Jeugdjournaal, is dat het altijd een positieve insteek heeft. Anders dan de voornamelijk politici die Moggré eerder interviewt, zeggen kinderen altijd wat ze denken. In de overgang van RTV Utrecht naar het Jeugdjournaal valt haar vooral de professionaliteit op. Waar ze bij de Utrechtse zender praktisch alles zelf mag bedenken en uitvoeren, wordt er bij de NOS gewerkt binnen gestroomlijnde formats.

Het Jeugdjournaal kent ochtend- en avonduitzendingen. De ochtenddienst begint, ook voor de presentatrice, om zes uur. Dan schrijft ze niet alleen de presentatieteksten, maar zoekt ze onderwerpen samen met de redactie en monteert ze haar eigen items. Na de ochtenduitzending werkt de redactie aan onderwerpen voor de volgende ochtend. Als ze presentatiedienst heeft voor de avonduitzending komt ze om half elf in de studio aan, volgt er een redactievergadering en krijgt ze een onderwerp toegewezen om uit te werken voor de uitzending. Daarvoor moet ze wellicht nog op pad voor interviews of op zoek naar bruikbaar beeldmateriaal. Haar functieomschrijving is dan ook presentator/verslaggever en de werkdagen worden afgewisseld met beide taken. Die afwisseling is precies wat haar in deze functie zo aanspreekt.

Het Jeugdjournaal vergt inhoudelijk een aparte aanpak. Het is van belang om volwassen geïnterviewden in begrijpelijke taal te laten spreken. Ook het schrijven van de teksten moet in duidelijke, heldere taal gebeuren. Moggré: “Je wilt kinderen niet met een nachtmerrie naar bed sturen. Je probeert je teksten altijd zo te schrijven dat er aan het einde van de horizon een beetje hoop gloort.”

Presentator

In 2011 en 2012 presenteert Moggré de speciale NOS carnavalsuitzendingen. Vanaf locatie in Maastricht en Weert bespreekt ze de carnavalsoptochten in verschillende Brabantse en Limburgse steden. Het leuke aan het presenteren voor volwassenen vindt ze dat ze er af en toe wat cynische humor in kan gooien. Dat kan bij het Jeugdjournaal niet. In 2012 valt Moggré ook in bij de ochtenduitzendingen van het NOS Journaal.

Een goede presentator moet volgens Moggré vooral niet teveel zijn best doen, maar juist zichzelf blijven. Hoe natuurlijker, hoe beter. Voorbeelden voor haar zijn Hanneke Groenteman en Sonja Barend. Ze omschrijft deze presentatrices als “sterke vrouwen, die ook sympathie uitstralen. Het mag ook wel vrolijk en aardig. Het hoeft allemaal niet zo onaardig te zijn.”

WNL en AVROTROS

In 2014 maakt Moggré de overstap van de NOS naar WNL. Hier gaat ze in de ochtend Vandaag de dag presenteren. Later wordt het programma omgedoopt in Goedemorgen Nederland (WNL). In 2018 gaat ze het actualiteitenprogramma Eén Vandaag presenteren en verbindt ze zich aan de AVROTROS. Ook schuift ze regelmatig aan als tafeldame in het laatste seizoen van De wereld draait door. Tijdens het Eurovisie Songfestival in Rotterdam presenteert ze samen met Andrew Makkinga de persconferenties.