Sonja Barend

Uit B&G Wiki
Sonja Barend

NaamSonja Barend
GeborenAmsterdam, 29 februari 1940
FunctiesOmroeper, Programmamaker, Presentator
Bekend vanSonja's goed nieuws show, Sonja op maandag, Barend & Witteman, De meester en de leerling
Periode actief1966-2006
Werkt samen metEllen Blazer
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery


Grande dame van de Nederlandse televisie, koningin van de talkshow


Het begin

Sonja Barend is geboren in Amsterdam in 1940. Na de MULO gaat ze werken bij de Twentsche bank. Na het volgen van de avond-hbs krijgt ze een baan bij een beroepskeuze-adviesbureau. Dit kantoor doet ook zaken met de omroep en zo komt Barend in contact met de televisiewereld. Ze krijgt een baan als omroepster en scriptgirl bij de NTS en loopt stage bij de VARA. Het eerste VARA-programma dat ze gaat presenteren is Yin Yang, een jongerenprogramma gemaakt door o.a. Kees van Kooten, Wim de Bie en Ralph Inbar. Het programma is gericht op jongeren. Na drie uitzendingen stopt de VARA vanwege een meningsverschil met de redactie het programma. Met Van Kooten en De Bie komt Barend terecht bij het muziekprogramma Fanclub (ook wel geschreven als Fenklup). Andere programma's die Barend in deze periode maakt zijn Dagje ouder, Uit Bellevue en De jonge onderzoeker.

In 1968 trouwt zij met Ralph Inbar. In 1972, na de scheiding van Inbar vindt ze werk bij de AVRO. Hier maakt ze haar eerste talkshows, onder meer Sonja 's avonds en Een leven in beeld.

In 1975 keert ze terug bij de VARA en gaat daar een talkshow presenteren. De nieuwe show heet Het programma van Sonja en... Hierin staat steeds één belangrijke gast centraal. Vlak voor de verkiezingen in 1971 is Joop den Uyl de hoofdgast. Ellen Blazer, producent van het programma zal vanaf dit moment onlosmakelijk met Barend verbonden blijven en samen zullen ze ontelbare programma’s maken. ‘Ellen en ik waren V&D, wij waren C&A. We hadden bijna aan een half woord genoeg, in werk en vriendschap,' vertelt Barend in 2000 aan Vrij Nederland.

De periode van de grote talkshows

In 1977 maakt het duo voor het eerst Sonja's goed nieuws show. Het programma is een controversiële kijkcijferhit. Het wordt zeer goed bekeken maar de meningen zijn verdeeld. Barend heeft altijd een mening en polariseert. Je houdt van haar of je kunt haar niet uitstaan. Het nieuwe programma Sonja op maandag (de dag wordt elke seizoen aangepast aan de nieuwe uitzenddag) trekt op een gegeven moment vijf miljoen kijkers. Het programma behandelt vele taboe-onderwerpen, die worden besproken met gewone mensen. Barend en Blazer willen discussies aanzwengelen en een spreekbuis zijn voor het volk. In de vele live-shows worden onderwerpen behandeld, die tot dan toe niet of nauwelijks op televisie zijn vertoond. Prostitutie, aids, racisme en Gilles de la Tourette passeren de revue.

De laatste jaren van haar carrière

Als Ellen Blazer in 1996 met pensioen gaat stopt ook de reeks ‘Sonja op…’ Barend wil het programma niet zonder Blazer maken. Ze gaat andere programma’s maken. Van januari 1997 tot mei 2002 presenteert ze afwisselend met Paul Witteman het programma Barend en Witteman, waarin met verschillende gasten het gesprek van de dag wordt gevoerd.

In 2003 en 2004 presenteert Barend onder de titel Sonja, de meester en de leerling verschillende masterclasses met onder andere kunstenaars en sporters.

In 2006 maakt Barend bekend dat ze met haar televisiewerk wil stoppen. Haar laatste reeks programma’s gaan over de invloed van 50 jaar televisie. Op 30 december 2006 komt er een einde aan haar televisiecarrière. Na haar pensionering verbindt ze haar naam aan een jaarlijkse vakprijs voor het beste televisie-interview van dat jaar, de Sonja Barend Award.

Prijzen en onderscheidingen

De TROS TV-Ster als ‘oeuvre-prijs’ samen met Ellen Blazer (1993).

Gouden Beeld als Carrière Award (1999).

Officier in de Orde van Oranje Nassau (2006).

Ere Zilveren Nipkowschijf (oeuvre award) met Ellen Blazer (2007).

Film

VD (1971).

Trouble in Paradise (1987).

Publicaties

Gezond weer op (1984) samen met Ellen Blazer.

"De beste TV-interviews" (2011)