Ruud van Gessel

Uit B&G Wiki
Ruud van Gessel (2015)

Ruud van Gessel is ondernemend en ambiteus. Achter zijn opvallende verschijning gaat een creatieve televisiemaker schuil die graag vernieuwende televisie brengt. Reflecterend op één van zijn eigen producties zegt hij: "Ik wil op televisie ondernemen wat nog nooit eerder is gedaan en wat eenmaal is opgenomen, voor altijd zal blijven bestaan". Een van zijn grootste successen is het programma Alle kinderen zingen dat wereldwijd op de TV te zien is.


Opleiding en eerste televisieprogramma's

Ruud begint zijn studie in Utrecht. Hij studeert af in de Cultuur, Mentaliteit en Ideeëngeschiedenis van de Moderne Tijd. Vervolgens volgt hij een opleiding voor televisieregisseur in Londen en begint zijn televisiecarrière begin jaren tachtig bij het programma Sesamstraat gevolgd door talloze televisieprogramma’s in de meest uiteenlopende genres: van Mini Playback Show tot Libris Literatuurprijs en van Grand Gala du Disque tot Torhout Werchter.


Regisseur

Naast een schat aan ervaring biedt hem die verscheidenheid aan inhoud en mogelijkheden ook de kans om als regisseur te werken met alle grote namen uit de Nederlandse televisiewereld. Zo werkt hij als regisseur samen met onder andere Philips Freriks, Angela Groothuizen, Boudewijn Büch en Jack Spijkerman. Als vaste regisseur van de Cabarestafette werkt hij met alle bekende namen zoals Wilfried de Jong, Brigitte Kaandorp en Hans Teeuwen. Voor Herman van Veen schrijft en regisseert Ruud Blauwe Plekken, de Nederlandse inzending voor het Zwitserse Gouden Roos Festival.

Ruud regisseert ook menig documentaire voor televisie waarvoor hij zelf de scenario's schrijft. Zonen en vaders, De familie Cohen, Als je ouders gaan vergeten, Islam in Nederland en De langste nacht voor de Joodse Raad.

Ontwikkelen van programmaformats

Naast zijn werk als regisseur begint Ruud zich ook steeds meer bezig te houden met het ontwikkelen van nieuwe programmaformats. Begin jaren negentig start hij zijn eigen productiemaatschappij Brooklyn Producties. Hiermee ontwikkelt Ruud zijn eigen ideeën tot hoogwaardige televisieproducties in opdracht van de Nederlandse publieke omroep, het bedrijfsleven en het Duitse ZDF.

Verschillende programma’s en scenario’s die hij ontwikkelt met Brooklyn Producties worden in de loop der jaren onderscheiden met prijzen. Het door hem ontwikkelde format van Alle kinderen zingen wordt een wereldwijd succes. Het programma is met 105 afleveringen het enige en grote succes van een Nederlands programma in China.

In de tussentijd start Ruud ook de postgraduate opleiding EAVE, Les Entrepreneurs de l’ Audiovisuel Européen. Hiermee vergroot hij niet alleen zijn kennis op het gebied van media. Ook vergroot de opleiding zijn internationale netwerk.


Nieuwe fase: uiteenlopende activiteiten

Na 2000 begint een nieuwe fase in zijn carrière. Het schrijven, regisseren en produceren krijgt een meer inhoudelijke betekenis in de vorm van ontwikkeling van formats, consultancy op mediagebied en het coachen van ‘Talent & Teams’ van diverse publieke omroepen.

Naast zijn werk voor de omroepen geeft Ruud in binnen- en buitenland adviezen en workshops over televisiemaken. Verder is hij vaste redacteur voor Broadcast Magazine, ItaliëMagazine, de glossy ZIN en is hij senior lecturer aan de New Business School in Amsterdam en de Multicultural Media Masterclass.

In 2011 wordt Ruud presentator bij televisieplatform 5minuten.tv.

Publicaties

  • Veertigers, alles over de magische leeftijd (2005).
  • De Beeldenstorm 60 jaar televisie (samen met Jan Libbenga) (2011).

Lees publicaties van Ruud van Gessel uit Broadcast Magazine