Sandra Reemer

Uit B&G Wiki
Sandra Reemer

NaamBarbara Alexandra (Xandra/Sandra) Reemer
GeborenBandoeng (Indonesië), 17 oktober 1950
GestorvenAmsterdam, 6 juni 2017
Functieszangeres, presentatrice
Bekend vanSterrenslag, Wedden dat...?, Showmasters
Periode actief1962-2017
Werkt samen metJos Brink, Paul de Leeuw, Joop van den Ende, Guus Verstraete
Externe infoMuziekencyclopedie.nl


Zangeres en presentatrice maar voor altijd het kroepoekje van Jos Brink.

Beginjaren

Reemer wordt in 1950 geboren in een familie met Nederlandse, Javaanse en Chinese wortels. In 1958, als de Nederlandse bedrijven in Indonesië worden genationaliseerd, vertrekt het gezin Reemer naar Nederland. Ze komen te wonen in het Noord-Brabantse Sint-Michielsgestel, waar Reemer bij de nonnen naar school gaat. Van hen mag ze haar roepnaam Xandra, met de duivelse letter 'X', niet meer gebruiken. Vanaf dan heet ze Sandra Reemer. Als jong meisje neemt ze deel aan talentenjachten en als ze elf is komt haar eerste plaatje uit. Haar jongere broer Frank begeleidt haar op gitaar.

Eurovisie Songfestival

In 1966 begint Reemer met zanger Dries van Holten het zangduo Sandra & Andres. In 1972 nemen ze deel aan het Eurovisie Songfestival met het lied Als het om de liefde gaat. Ze eindigen op de vierde plaats. Nadat Holten de samenwerking met Reemer in 1975 verbreekt, neemt Reemer in 1976 solo deel aan het Eurovisie Songfestival met het lied The party’s over now. Ze eindigt als negende. In 1979 treedt ze nogmaals aan, dan als Xandra, met het door Rob Bolland en Ferdi Bolland (haar toenmalige echtgenoot) gecomponeerde Colorado. Ze wordt twaalfde.

Presentatrice

Na een minder succesvolle periode als solozangeres begin jaren 80, wijdt Reemer zich vanaf 1985 aan haar carrière als presentatrice. Van 1985 tot 1987 presenteert zij Sterrenslag bij de AVRO. Haar sidekick en razende reporter is Paul de Leeuw. Het programma wordt geproduceerd door Joop van den Ende, die Reemer in 1986 een plek geeft bij Wedden dat...?. Ze wordt de assistente van Jos Brink, die haar steevast kroepoekje noemt. Het programma wordt immens populair en Reemer komt niet meer van haar bijnaam af.

In 1988 krijgt Reemer haar eigen programma bij de NCRV: Showmasters, een talentenjacht voor presentatoren. Showmasters brengt presentatoren als Jochem van Gelder en Rolf Wouters voort. Eind jaren 80 hoopt Joop van den Ende zijn eigen zender TV10 te beginnen. Door politieke inmenging gaat TV10 niet door en worden Van den Endes artiesten en programma’s ondergebracht bij RTL Véronique, het latere RTL4. Voor die zender presenteert Reemer in 1990 het tweede seizoen van Showmasters.

Goede doelen

Reemer zet zich gedurende haar carrière in voor hulp aan ontwikkelingslanden. Ze is langdurig ambassadeur van het Liliane Fonds. Ten bate van dat fonds, presenteert ze samen met Jos Brink in 2005 nog een keer een speciale uitzending van Wedden dat...?. Van 2008 tot 2013 haalt Reemer met haar Sandra Reemer Foundation geld op voor scholing aan kinderen in ontwikkelingslanden.

Dutch Diva

Van 2000 tot 2005 werkt Reemer met Marga Bult en Sjoukje Smit samen als The Dutch Divas. Met het nummer From New York to L.A. bereiken zij de Mega Top 100. Reemer treedt regelmatig op tijdens het Amsterdam Diner en Gay Pride.

Ziekte en overlijden

Tijdens de opnamen van de Omroep MAX-realitysoap Gouden Jaren: Indonesië in Indonesië in 2016, ontdekt Reemer een knobbeltje in haar borst. Terwijl de serie begin 2017 op televisie wordt uitgezonden, wordt bij Reemer borstkanker geconstateerd. Ze overlijdt op 66-jarige leeftijd in het Antonie van Leeuwenhoek-ziekenhuis op 6 juni 2017.