Jochem van Gelder

Uit B&G Wiki
Jochem van Gelder

NaamJochem Willibrordus Adrianus van Gelder
GeborenTiel, 23 mei 1963
Functies presentator, zanger, schrijver, acteur
Bekend vanDisney Club, Willem Wever, Praatjesmakers, Hider in the House
Periode actief1978-heden
Werkt samen metMeline Mollerus, Mike Starink, Willy Nap
Media
Audio fragmentenAudio.png
Externe infoOfficiële site

Jochem van Gelder in de media
Oeuvre Jochem van Gelder

Jochem van Gelder is een presentator, vooral bekend van zijn programma's met kinderen. Hij omschrijft zichzelf als optimistisch, nuchter en soms chaotisch. Hij hecht aan trouw, respect en vriendschap. Jochem is een echte kindervriend. Het is dan ook niet verrassend dat hij zijn inspiratie uit (zijn eigen) kinderen haalt.


Opleiding en eerste aanrakingen met televisie

Na de MAVO en HAVO studeert Jochem twee en een half jaar aan de PABO in Nijmegen. Niet lang hierna maakt hij zijn TV-debut in het populaire programma Stuif es in van de AVRO. Hij doet een bandparodie met onder andere een persiflage op het Journaal. Tot zijn grote verbazing wordt Jochem in 1980 teruggevraagd voor Stuif es in, iets wat zelden is gebeurd in de geschiedenis van dit legendarische kinderprogramma.

Zijn talent wordt opgemerkt en Van Gelder mag samen met onder andere Gerard Joling vanaf 1983 drie seizoenen lang gastoptredens verzorgen bij de voorrondes van de KRO Playback- en later soundmixshows. De voorrondes worden door producent Joop van den Ende door heel Nederland georganiseerd. Het echte televisiewerk laat nog een aantal jaren op zich wachten.

In oktober 1988 doet hij mee aan Showmasters, een programma waarin de NCRV op zoek is naar nieuw talent. Sandra Reemer test drie kandidaten onder het toeziend oog van juryleden Pim Jacobs, Henny Huisman, Anne-Wil Blankers en Gidi van Liempd. Van Gelder is de winnaar van de aflevering en mag een aantal screentesten doen.


NCRV

Van Gelder komt vervolgens in dienst bij de NCRV. Zijn eerste ervaring in het presentatie vak zijn verschillende puzzelprogramma's. In 1989 komt zijn grote doorbraak. Hij krijgt landelijke bekendheid door de presentatie van de Disney Club.

Van Gelder wordt snel een bekende Nederlander en dus een veelgevraagde gast. Hij verschijnt onder andere in Hints en in AVRO's Sterrenslag. Zijn eerste programma met als doelgroep een volwassen publiek , Mensen kijken, flopt. Het zijn vooral de kinder- en familieprogramma's die hem goed liggen. Gedurende zijn carrière bij de NCRV concentreren zijn programma's zich dan ook op deze doelgroep. Veel succes heeft hij vanaf 2000 met het kinderprogramma Praatjesmakers.

Af en toe maakt Van Gelder een uitstapje. Zo verzorgt hij samen met Mariska Hulscher de presentatie van het feestprogramma Gala NCRV 75 jaar in 1999.


Andere werkzaamheden

Hij is vanaf 2000 naast televisie ook betrokken bij andere projecten. Zo werkt hij mee aan een CD met Sinterklaasmuziek en begint zijn eigen theatershow.

In 2005 maakt Van Gelder zijn acteerdebuut in de Nickelodeon-serie Vroem Vroem, met Dirk Scheele en zijn liedjesband in de hoofdrol. Hij komt in diverse afleveringen voorbij. De serie is uitgezonden op Nickelodeon.


Vertrek bij NCRV, overstap naar SBS

Het tiende seizoen van Praatjesmakers, dat uitgezonden wordt in 2010, is ook meteen het laatste seizoen. In datzelfde jaar wordt duidelijk dat Van Gelders zogenoemde exclusiviteitscontract bij de NCRV wordt omgezet in een contract op projectbasis. Van Gelder heeft dus geen garantie dat hij bij de omroep nog programma's kan maken.

In 2012 gaat hij aan de slag bij SBS6.


Prijzen en onderscheidingen


discografie

  • Wild Geraas (2001) met Sinterklaas.
* Wild Geraas 2 (2003) met Sinterklaas. 
  • Go NEC, Wij gaan Europa in / Go NEC, Wij gaan er tegenaan (2003) met Fons de Poel.
  • Ja, de beuk erin (2008).
  • De Kamelentrein (2008) featuring Fouradi.
  • Jochem pakt de koffers (2008).