Ralph Inbar

Uit B&G Wiki
Ralph Inbar

NaamRalph Inbar
GeborenDen Haag, 24 december 1938
GestorvenHamburg, 15 maart 2004
Functies presentator, programmamaker, regisseur
Bekend vanTV Masqué, Bananasplit
Periode actief1964-2004
Werkt samen metSonja Barend
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png

Ralph Inbar in de media
Oeuvre Ralph Inbar

De naam Ralph Inbar zal altijd verbonden blijven met het fenomeen verborgen camera. Voortbordurend op het Amerikaanse voorbeeld Candid Camera transformeert Ralph dit gegeven naar het Nederlandse Bananasplit. Ralph is altijd zijn eigen producer. Deze dubbelfunctie laat hij ook contractueel vastleggen. Hierdoor houdt hij de zaak in de hand en voorkomt hij ongewenste spanningen. Veel latere coryfeeën als als Sonja Barend, Patty Brard en Judith Bosch maken hun presentatiedebuut in programma's van Ralph.

Jeugd

Ralph brengt zijn jeugd door in kindertehuizen en gastgezinnen. Hij verlaat vroegtijdig het Lyceum om in 1956 naar Israël te vertrekken. Hier gaat hij bij het leger en woont in een kibboets. Ralph volgt vier jaar de Kunstacademie Bezalel in Jeruzalem. Om te kunnen rondkomen tijdens zijn studie maakt Ralph illustraties voor kinderboeken.

Franse televisie

Via de UNESCO komt Ralph uiteindelijk in 1963 bij de Franse televisie terecht. Hij kan aan de slag als animator van tekenfilms (ORTF) en studeert aan de IDHEC (filmacademie) in Parijs. Met de nodige bagage keert hij in 1964 terug naar Nederland en de VARA trekt hem aan als programmamaker.

Regisseur

Erkenning als programmamaker krijgt Ralph in 1965 met vier rechtstreeks uitgezonden Rudi Carrell Shows. In datzelfde jaar regisseert hij ook het eerste Nederlandse popprogramma Fenklup.

In 1968 vertrekt Ralph weer richting Israël en is hij nauw betrokken bij de opzet van de Israel Broadcasting Authority. IBA is lange tijd de enige televisiezender in Israël.

TROS

Vanaf 1972 is hij terug in de Lage Landen en wordt benaderd door toenmalige TROS-directeur Joop Landré. Bij de TROS is hij werkzaam als producer-regisseur met als specialiteit amusementsprogramma’s. Zo werkt hij mee aan verschillende succesvolle programma's als Music All In, De Martine Bijl show, TV Masqué en TV Privé. Zijn grootste bekendheid dankt Ralph echter aan Bananasplit, het programma met de verborgen camera.

Funchannel

Na een 25-jarig dienstverband bij de TROS besluit Ralph in 1997 voor zichzelf te beginnen. Hij richt zijn eigen productiemaatschappij Funchannel op. Funchannel is verantwoordelijk voor verschillende formats als Take 2 en Zelfportret.

Hoewel Ralph het grootst gedeelte van zijn tijd in Nederland zit is hij ook een deel ervan in Israël. Zo is hij een graag geziene gast in in de Israëlische variant van Bananasplit en regisseert en produceert hij shows voor producent Herzliya. In 1979 adviseren Ralph en de Nederlandse lichtontwerper Jan Heesemans de IBA over de omschakeling naar kleurentelevisie. Het winnen en vervolgens hosten van het Eurovisie Songfestival vormt daartoe eindelijk de aanleiding. Als het Eurovisie Songfestival in 1999 opnieuw in Jeruzalem wordt gehouden wordt Ralph gevraagd als artistiek directeur.

TV Masqué

In 2003 keert een nieuwe serie afleveringen van TV Masqué op het Nederlandse scherm terug. Ralph is verder met regelmaat te zien bungelend aan een dakgoot, in een reclamespot van de verzekeringsmaatschappij Centraal Beheer.

Overlijden

Op 15 maart 2004 overlijdt Ralph in een ziekenhuis in het Duitse Hamburg, waar hij twee maanden eerder een hartoperatie heeft ondergaan. Vier dagen later wordt hij begraven in Israël.

Prijzen en onderscheidingen

De Televizierring voor de Martine Bijl Show (1980)
De Gouden Roos van Montreux voor TV Masqué (1992)