Theo Maassen

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamTheo Maassen
GeborenOegstgeest, 8 december 1966
Functiescabaretier, acteur, zanger
Bekend vanTBS, Minoes, Neuk het systeem, Tegen beter weten in, Bellicher: De Macht van Meneer Miller, Zeven kleine criminelen
Periode actief1990-heden
Externe infoOfficiële webpagina

Theo Maassen in de media
Oeuvre van Theo Maassen

Eigenzinnig, rebels en oprecht. Theo Maassen heeft in korte tijd een (beruchte) reputatie opgebouwd als enerzijds enfant terrible en anderzijds als topcabaretier. Hij is erg kritisch over zijn eigen werk; sinds zijn start als cabaretier in 1990 is hij nauwelijks tevreden hierover. Dit staat echter in schril contrast met de waardering die hij krijgt. Zijn theatershows trekken volle zalen en ook de critici lopen met hem weg. Dit komt ongetwijfeld door zijn perfect gevoel voor timing en de originele invalshoeken die zijn shows karakteriseren. Naast cabaretier maakt Theo ook naam als zanger en acteur.

Na de HAVO te hebben doorlopen aan het Zwijsen College in Veghel besluit Theo het VWO te proberen. Dit bevalt hem niet en een jaar later houdt hij het voor gezien. Hierna meldt hij zich zonder succes aan bij de Toneelschool in Maastricht; Theo komt niet door de selectie. Bij de Academie voor Drama in Eindhoven lukt het hem echter wel.

Improvisatie gaat hem goed af en op aanraden van een docent begint Theo met het schrijven van eigen teksten. In 1990 wint hij met zijn eigen cabaret programma zowel het Groninger Studentenfestival als het bekende Camaretten. Theo staat verder vaak op de planken in comedycafé Toomler in Amsterdam en doet hier veel podium ervaring op.

Na zijn studie stort Theo zich op het schrijven van zijn eerste theaterprogramma. De optredens in Toomler zorgen in de tussentijd voor wat naamsbekendheid. Zo wordt hij in 1993 gevraagd voor een sketch in het programma Barend & Van Dorp. Het optreden is zijn eerste voor televisie. Het jaar erop verschijnt zijn eerste theaterprogramma Bepaalde dingen. Het programma ontvangt goede kritieken en wordt later door de VARA uitgezonden.

Meer theaterprogramma's (en televisieregistraties ervan) volgen. Het zijn echter niet alleen deze programma's waarmee Theo publiciteit scoort. Zo wordt hij in 1999 opgepakt wegens openbare schennis van de eerbaarheid; uit protest voor een reclame-stoet toont Theo hen zijn geslachtsdeel. In 2001 wordt hij veroordeeld wegens het stelen van de UEFA-beker uit het voetbalstadion van PSV en in 2008 haalt hij het nieuws vanwege het vernielen van een fotocamera van een journalist.

Parallel aan zijn theaterwerk loopt ook een acteercarrière. Na een aantal kleine rollen in TV-series als All Stars en Wet & Waan bemachtigt hij in 2001 zijn eerste grote rol. Samen met Carice van Houten is hij te bewonderen in de film Minoes. In 2008 weet hij weer een hoofdrol te bemachtigen in een film. Ditmaal vertolkt hij de hoofdrol in de thriller TBS dat later dat jaar wordt uitgezonden door BNN.

Bij gelegenheid laat Theo ook van zich horen als zanger. Uit protest tegen de arrestatie van de makers van de "Hirsi Ali Diss" neemt hij in 2004 het nummer "Doodsbedreiging" op waarin hij ook bedreigingen maakt aan het adres van bekende Nederlanders. Theo wordt hiervoor echter niet opgepakt. "Lauwe pis", een nummer uit zijn theatershow "Tegen beter weten in", groeit in 2006 uit tot een carnavalshit en behaald zelfs de top van de hitlijsten.

Prijzen en onderscheidingen

Winnaar Groninger Studentenfestival (1990).

Winnaar Camaretten (1990).

Prins Bernhard Cultuur Theaterprijs (2006).

De Prijs van de Kritiek (2006).

Poelifinario voor Tegen beter weten in (2006).

Beeld en Geluid Award in de categorie beste acteur voor zijn rol in TBS (2008).

Theatershows

Bepaalde dingen (1993-1994).

Neuk het systeem (1995-1996).

Ruwe pit (1997-1998).

Functioneel naakt (2001-2002).

Tegen beter weten in (2005-2006).

Zonder pardon (2008-2009).

Discografie

Doodsbedreiging (Single) (2004).

Functioneel naakt (DVD) (2005).

Ruwe pit (DVD) (2006).

Tegen beter weten in (DVD) (2007).

Lauwe pis (Single) samen met de Kapotte Kontjes (2007).