Theo Reitsma

Uit B&G Wiki
Theo Reitsma

NaamTheo Reitsma
GeborenBeverwijk, 16 september 1942
Functies sportverslaggever
Bekend vanEK en WK voetbal, Olympische Spelen, Studio Sport
Periode actief1969-heden
TriviaTrivia

Theo Reitsma in de media
Oeuvre Theo Reitsma

Theo Reitsma houdt niet van valse emoties. Dit wordt ook duidelijk in zijn verslaggevingen; Theo heeft een ingetogen, nuchtere stijl van commentaar geven. De toonzetting van zijn verslaggevingen zijn te typeren als zakelijk, deskundig en soms relativerend. Het is dan ook niet verassend dat bloopers of versprekingen bij Theo zelden voorkomen.

Na het Christelijk lyceum in Haarlem is Theo werkzaam in de journalistiek. Hij begint zijn loopbaan op de stadsredactie van Dagblad Kennemerland en komt vervolgens terecht op de sportredactie van het Haarlems Dagblad. Via contacten met Bob Spaak komt Theo in 1969 bij de NTS terecht. Aanvankelijk als freelancer bij Sport in beeld (de voorloper van Studio Sport), maar dit wordt al snel omgezet in vast dienstverband. Bij Sport in beeld verzorgt Theo commentaar bij voetbal, honkbal, atletiek en boksen. Incidenteel maakt hij een uitstapje naar een andere tak van sport, zoals wielrennen.

Een belangrijke reportage waaraan hij zijn medewerking heeft verleend is die van de Olympische Spelen in München. Op deze Spelen worden de sportieve presentaties overschaduwd door de gijzeling en moord op Israëlische atleten door Palestijnse terreurgroep. Een persoonlijk sportief dieptepunt voor Theo is het voetbal WK van 1990 in Italië: “Een schande dat Nederland daar niet wereldkampioen is geworden”.

Sinds het bereiken van de VUT-gerechtigde leeftijd is Theo sinds 1 januari 2003 invalkracht bij Studio Sport voor Champions Leage-wedstrijden. Theo verschijnt slechts sporadisch als gast in andere televisieprogramma's. Zo praat Theo samen met collega’s Mart Smeets, Kees Jansma, Griselda Visser over zijn beroep in Sonja op zaterdag

Prijzen en onderscheidingen

De Ere Zilveren Nipkowschijf (2004).