Kees Jansma

Uit B&G Wiki
Kees Jansma, 1994

NaamCornelis Johannes (Kees) Jansma
GeborenAmsterdam, 26 juni 1947
Functies sportjournalist, sportverslaggever, commentator, presentator, hoofdredacteur, producent, schrijver
Bekend vansportprogramma's op radio en tv bij de publieke omroep als TROS Aktua Sport, VARA Tussen start en finish, NOS Studio Sport en NOS Langs de Lijn en tv-sportprogramma's bij betaalzenders Canal+, Sport1, Eredivisie Live en FOX Sports
Periode actief1966 - heden
Werkt samen metBob Spaak, Herman Kuiphof, Wim Hoogendoorn, Dick van Rijn, Eddy Poelmann, Henk Spaan, Harry Vermeegen, Johan Derksen, Mart Smeets, Jack van Gelder, Hansje Bunschoten, Martijn Lindenberg, Humberto Tan
Triviabijnamen 'de Badmuts' en 'die Kale'
Media
Audio fragmentenAudio.png


Allround selfmade mediaman. Duizendpoot met een imposante staat van dienst in tal van functies in de wereld van de (voetbal)sport.

Jansma werkt vanaf 1966 voor radio en televisieprogramma’s van verschillende omroepen. Daarnaast is hij schrijvend actief voor sportbladen als Voetbal International. Samen met collega Mart Smeets is Jansma toch de vleesgeworden ster-verslaggever van Studio Sport. Jansma heeft bovendien leiding gegeven aan de Sportafdeling van de NOS. Vanaf 1997 werkt werkt hij voor abonneezender Canal + en vanaf 2004 is hij perschef voor het Nederlands elftal.

Jansma is een expressief en emotioneel mens. In het verleden is hem door collega’s wel eens het verwijt gemaakt, dat hij te zeer betrokken is bij de sporters. Toch blijft Jansma, ondanks zijn bevlogenheid, kritisch ten opzichte van topsportprestaties. Zijn grote passie voor zijn werk heeft ook gevolgen voor zijn persoonlijke leven. Bijnamen : “Kale Keessie” of “De badmuts”.

Op 19-jarige leeftijd schrijft Jansma een brief aan Herman Kuiphof. Kuiphof, ook sportverslaggever bij de NTS, is de hoofdredacteur van het KNVB-orgaan De Sportkroniek. Jansma bericht dat hij gek is van voetbal en op grote toernooien graag zijn koffer wil dragen. Een paar weken later belt Kuiphof met de mededeling, dat Jansma voor fl. 175,-- per maand hand- en spandiensten mag verrichten. Van Kuiphof leert Jansma de kneepjes van de (voetbal)journalistiek. Jansma werkt achtereenvolgens voor De Sportkroniek, Trouw, dagblad De Tijd, het weekblad Een-Nul, Algemeen Dagblad en Voetbal International.

Jansma maakt de overstap naar de radio, waar hij onder andere met Eddy Poelman TROS Aktua Sport samenstelt en presenteert. Wordt incidenteel als verslaggever ingezet bij Langs de Lijn. Eind 1975 verlaat Jansma de TROS-radio om voor Studio Sport (NOS) in vaste dienst te gaan werken. Voor de NOS-radio werkt Jansma als freelancer mee aan Langs de lijn. Verzorgt tevens als eindredacteur samen met Henk Spaan en Harry Vermeegen voor de VARA Tussen start en finish.

In 1981 wordt Kees Boerhout benoemd tot opvolger van Bob Spaak als eindredacteur. Er ontstaat een conflict en Jansma stapt samen met Ruud ter Weijden op bij NOS-TV. Hij wordt weer schrijvend journalist bij het weekblad Voetbal International. Toch blijft Jansma betrokken bij de omroep. Voor de KRO gaat hij als freelancer mee met grote evenementen, zoals EK’s en WK’s. Ook verleent hij zijn medewerking aan de KRO-serieprogramma’s Sport op vrijdag of Brandpunt zondageditie. Een enkele maal presenteert hij een showprogramma, zoals het Profvoetbalgala van het jaar.

In mei 1988 keert Jansma weer terug bij de NOS als chef sport. Hij geeft leiding aan 120 medewerkers en voert onderhandelingen, een echte managersfunctie. Toch blijft hij ook presenteren.

Zijn grote doorbraak maakt Jansma eigenlijk in 1988 tijdens het succesvolle EK voetbal in Duitsland. Na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Ierland wordt Jansma door uitgelaten spelers in de kleedkamer met kleding en al in het zwembad geworpen. In 1995 hekelt Ajax-trainer Louis van Gaal de manipulerende wijze waarop Jansma volgens hem met Patrick Kluivert omgaat. Kluivert, spits van Ajax is namelijk in het nieuws vanwege zijn betrokkenheid bij een dodelijk verkeersongeval.

In 1996 zijn de NOS, HMG en FilmNet in de slag om de voetbalrechten van de KNVB. Jansma is nauw bij de contractbesprekingen betrokken. Uiteindelijk gaan de uitzendrechten toch naar de nieuwe commerciële zender Sport 7. De nieuwkomer zou slechts enkele maanden uitzenden. De NOS moet meer van zijn monopoliepositie prijsgeven. De rechten van het tennistoernooi van Wimbledon en de thuiswedstrijden van het Nederlandse voetbalelftal gaan naar RTL. Sport is big business geworden en belangrijke sportbonden hebben de commerciële mogelijkheden ontdekt. In 1996 is Jansma tijdens Euro 96 chef d’équipe van circa veertig NOS technici, redacteuren, cameralieden en commentatoren.

In 1997 maakt hij de overstap naar Canal+. Voor deze abonneezender met een kleinere organisatie wordt Jansma in 1998 chef sport. Bij RTL5 is hij regelmatig te zien als discussielid in het wekelijkse programma Sport aan tafel. In 2002 wordt Jansma samen met Will Moerer directeur/eigenaar van de verzelfstandigde sportpoot van Canal+. WK Producties maakt programma’s voor Canal+, TROS en SBS6, bijvoorbeeld Sport in beeld en Vrienden van Van Swieten.

Wanneer in juli 2004 de KNVB een opvolger zoekt voor Dick Advocaat als bondscoach voor het Nederlands voetbalelftal worden de voormalige Ajaxieden Marco van Basten en John van ’t Schip gecontracteerd. Kees Jansma wordt aangetrokken als perschef. Hij maakt in deze functie zijn ‘debuut’ op 2 augustus 2004.

Groen geel hart

Prijzen en onderscheidingen

Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn grote verdiensten voor de Nederlandse sportjournalistiek en het Nederlandse voetbal (29 april 2011).

Nederlandse Academy Award voor Studio Sport op zondag (1996).

Publicaties

Te veel om op te noemen. Denk aan:

Artikelen voor weekblad De Sportkroniek, dagblad Trouw en weekblad De Tijd, columns en artikelen voor voetbalweekblad Voetbal International en sporttijdschrift Sport, columns voor online platform NUsport en lange interviews in AD Sportwereld.

Boeken:

- Terug naar Hilversum (2016) en Kees (2012), waarin Jansma anecdotes uit zijn persoonlijke leven afwisselt met verhalen uit zijn lange loopbaan in de sportjournalistiek;

- En een persconferentie tot slot, geschenkboekje ter gelegenheid van de Maand van het Spannende Boek (1990).