VOO

Uit B&G Wiki
Veronica logo (1989)

NaamVeronica Omroep Organisatie
Oprichting28 Juni 1973
VoorzitterWouter Bordewijk (1973-1990)
Joop van der Reijden (1990-2001)
Willem van der Meer de Walcheren (2001-2002)
Joris Hillebrand (2002-heden)
LedenNiet van toepassing
Huidige ZendersGeen
Omroep StatusNiet van toepassing
TriviaTussen 1976 en 1995 verzorgt de omroep uitzendingen voor de Publieke Omroep
Aanvullende informatieOverzicht producties
Vormgeving
VOO in jaartallen


De Veronica Omroep Organisatie (VOO) wordt opgericht op 28 juni 1973, nadat Radio Veronica door de Tweede Kamer wordt stopgezet, ondanks een zeer grote demonstratie in Den Haag. In een persconferentie, die onmiddellijk wordt gehouden na de beslissing van de Tweede Kamer, zegt de Organisatie door te gaan en wel als een publieke omroep. Deze voorspelling komt uit op 26 augustus 1975, wanneer Veronica officieel toestemming krijgt om te gaan uitzenden op radio en televisie als aspirant-omroep (50.000 leden).

Bijna kan het niet doorgaan, maar de Raad van State geeft de volgende uitspraak: “Afwijzing aanvraag VOO voor toewijzing zendtijd verdraagt zich niet met artikel 14 omroepwet”. Met dit advies gaat Veronica in beroep tegen Minister van Doorn en daar volgt de uitspraak dat de kamer volgens artikel 14 van de omroepwet, gelet op het getalcriterium, aan VOO dus de aspirant-status moet verlenen. Veronica krijgt vanaf 1 januari 1976 drie uur radio- en één uur televisiezendtijd per week toegewezen.

In 1989, wanneer het commerciële station RTL-Veronique wordt opgericht, stopt Veronica stiekem geld in het station. Het bestuur van de VOO weet alles van deze plannen, met het gevolg dat wanneer deze transactie publiekelijk uitkomt, Veronica de hoogste straf ooit opgediend krijgt aan een omroep: zeven weken geen uitzendingen op radio en televisie. Hierdoor loopt de omroep ongeveer tien miljoen gulden aan programmagelden mis.

Begin 1995 kondigt Veronica aan uit het publieke bestel te stappen. De reden hiervoor is dat de omroep de komende vijf jaar minder te zeggen zouden hebben op radio en tv, volgens toenmalig Veronica-voorzitter van der Reijden. De laatste publieke uitzending is al gedeeltelijk commercieel; het eerste deel van de speelfilm Total Recall wordt op Nederland 2 uitgezonden, het tweede deel wordt vertoond op het commerciële net, wat de mensen met gemak kunnen vinden. Hierdoor haalt Veronica een marktaandeel van 41,7%. De laatste uitzending in het publieke bestel wordt afgesloten met een tikkende eindklok, waarin Rob Out een eindspeech geeft, gebaseerd op de eindspeech van Radio Veronica. "Wij nemen afscheid van het publieke bestel. Een periode wordt afgesloten. Bij het afscheid nemen van het publieke bestel verlaten de laatste jonge honden het nest. Dat spijt ons voor het publieke bestel... Maar niet voor ons!". Op hetzelfde moment wordt dit ook uitgezonden op de radio.

Sinds 1 september 1995 zendt Veronica volledig commercieel uit, en is er een eind gekomen aan het publieke avontuur, dat bijna twintig jaar heeft standgehouden.