Vivian Boelen

Uit B&G Wiki
Vivian Boelen in 1982

Vivian Boelen is jarenlang het gezicht van RTL. Met name door het RTL Nieuws dat ze presenteert, maar ook de vele andere programma’s als Peter R. de Vries en RTL live. Ze begint echter al in 1976 in medialand en maakt een keur aan programma’s voor radio en televisie voor verschillende omroepen. Sinds 2003 werkt ze vooral als dagvoorzitter en PR-medewerker.


Jeugd en eerste omroepjaren

Op jonge leeftijd toont Boelen al veel ambitie. Ze heeft op haar dertiende al een soort babysit-centrale in Maastricht. Ze is de eerste vrouwelijke misdienaar van Nederland. Na de middelbare school (hbs) volgt ze een opleiding voor tolk/vertaler Engels en public relations.

In 1977 maakt Boelen haar televisiedebuut bij Veronica als omroepster. Ze is tevens enige tijd inkoopster van films en perschef voor Veronica. Vivian loopt in 1978 stage bij het team van Televizier (AVRO). De eerste vier jaar werkt ze bij Veronica in vaste dienst; daarna vervolgt ze haar loopbaan als freelancer.


Diverse programma's - televisie en radio

Ze presenteert verschillende soorten programma's, zo doet ze zes jaar lang Man en paard, verslagen van tweekampen in de KRO-studio in Hilversum. De redactie wordt gevormd door de schakers Jan Timman en Hans Böhm. Maar ook Brandpunt in de markt, het toeristische programma Lekker weg en Sport op zaterdag (samen met Kees Jansma en Aad van den Heuvel). Ook wordt ze door de NOS ingezet. In een aantal seizoenen presenteert ze enkele afleveringen van Homonos. Voor Teleac is ze actief voor de rubriek Ouderenwijzer en de zesdelige cursus Zelf cosmetica maken. Ze werkt acht jaar op de radio voor het pastorale programma Postbus 900, Tussen wal en schip en Niemandsland met Eddy Keur.


Naar de commerciële zender

Wanneer vrije producent Joop van den Ende in 1989 met zijn sterrenteam een poging waagt om met TV-10 een commercieel station te starten, wordt ook een beroep gedaan op de journalistieke kwaliteiten van Vivian Boelen. Ze wordt aangetrokken om, afwisselend met Jaap Jongbloed, het dagelijkse nieuws te gaan presenteren. Het Commissariaat voor de Media gooit echter roet in het eten. De door Van den Ende bedachte U bocht-constructie wordt afgewezen; concurrent Véronique mag wel op Nederland gerichte uitzendingen beginnen. Al vrij snel na dit fiasco weet Van den Ende zijn sterren onder te brengen bij RTL-Véronique.

In 1991 krijgt Vivian de kans om bij RTL nieuwslezeres te worden. Samen met onder andere Sander Simons en Jaap van Meekren presenteert ze gedurende vier jaar het RTL nieuws. Ze werkt tot 2003 aan vele programma’s voor RTL, varierend van medische programma's als Top Santé (1994) en Het leven gaat door (1997), het misdaadprogramma Peter R. de Vries en actualiteitenprogramma RTL Live. Als voice-over is ze in verschillende programma's te horen.


Na RTL

Sinds 2003 is zij weg bij RTL en verricht onder andere pr-werkzaamheden voor Wentink Events (Novomundo): de dinnershow in Studio 21 op het Media Park. Ze presenteert al vele jaren -nationaal en internationaal- congressen en evenementen, waar zij optreedt als discussieleider/dagvoorzitter; interviewer, presentator. Zij onderstreept het belang van directe communicatie in al haar facetten. In 2011 pakt ze haar radiowerk weer op bij Radio M Utrecht met M draait op verzoek! en bij RTV Noord-Holland.