Monic Hendrickx

Uit B&G Wiki
Versie door DofT (overleg | bijdragen) op 25 nov 2014 om 14:50
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Monic Hendrickx bij de Beeld en Geluid Awards 2010

NaamMonic Hendrickx
GeborenStevensbeek, 3 december 1966
Functiesactrice
Bekend vanDe Poolse bruid, Nynke, Leef!, Stellenbosch
Periode actief1994 - heden
Werkt samen metMartin Koolhoven, Paula van der Oest, Willem van de Sande Bakhuyzen, Pieter Verhoeff

Monic Hendrickx in de media
Oeuvre van Monic Hendrickx

Monic Hendrickx is een veelzijdige actrice die in elk van haar films anders oogt, soms op het onherkenbare af. Ze speelt haar rollen meestal kalm, ingehouden, waarbij haar ogen de inwendige emoties en gedachten uitdrukken. Ze is in binnen- en buitenland onderscheiden voor haar rollen.

Monic Hendrickx is geboren in Brabant, maar verhuist op drie jarige leeftijd met haar ouders naar Paramaribo, Suriname. Na vier jaar keert het gezin terug naar Nederland en woont in Deurne.

Ze volgt een jaar de Toneelschool in Maastricht, maar moet met de opleiding stoppen omdat ze niet theatraal genoeg is. Ze denkt toen "nooit meer toneel, wat een vreselijk wereldje. Nu vind ik dat ik niet onterecht ben weggestuurd: ik was nog te bangig, keek heel erg de kat uit de boom, miste lef. Ik dacht: ik ga dansen, dan hoef ik niets te zeggen, maar aldoor mijn mond houden vond ik ook niks." zegt ze in 2004 in Vrij Nederland tegen Ab van Ieperen. Als ze enige tijd later in een afstudeerproductie speelt van een regieschoolstudent hervindt Monic Hendrickx plezier in acteren. Ze doorloopt daarna de Toneelschool in Eindhoven.

Ze speelt vervolgens voor het toneelgezelschap De Federatie. Na verschillende kleine rollen in films en op televisie, breekt ze met haar eerste grote filmrol in 1998 door. In De Poolse bruid speelt ze een vrouw die naar Nederland gelokt is om in een bordeel te werken. Ze vlucht in de armen van een Nederlandse boer die zo zijn eigen problemen heeft. Voor haar rol ontvangt ze een Gouden Kalf als beste actrice.

Met De Poolse bruid is haar naam als filmactrice gevestigd. Voor de films waarin ze speelt is ze drie keer onderscheiden met een Gouden Kalf tijdens het Nederlands Filmfestival. In 2001 heeft Hendrickx de hoofdrol in Nynke over de schrijfster Nynke van Hichtum en haar man, het socialistiche kamerlid Pieter Jelles Troelstra. De film van Pieter Verhoeff is een groot succes en Hendrickx ontvangt voor haar rol wederom een Gouden Kalf. "Niet minder dan magnifiek is het spel van Monic Hendrickx, die Nynke van Hichtum laat balanceren tussen een kwetsbare patiënt en een levenslustige dame", schrijft Ronald Ockhuysen in de Volkskrant. Haar derde kalf ontvangt ze voor haar rol van Marie in Het Zuiden van Martin Koolhoven.

Ook ontvangt ze verschillende internationale prijzen, waaronder twee keer de prijs voor Beste Actrice op het Montreal World Film Festival in Canada en het Buenos Aires Independent Film Festival in Argentinië voor De Poolse bruid en Het Zuiden. Op televisie speelt ze rollen in Kats &Co (1994) onder regie van Ben Verbong, De geheime dienst (2000) en de serie Stellenbosch (2007)

Hendrickx is een filmactrice, wat in Nederland vrij uitzonderlijk is. Ze heeft al in geen jaren op het toneel gestaan. Ze vindt het praktischer om naast de filmopnamen voor haar dochter te zorgen, maar houdt ook van de details in film, waarin een kleine beweging betekenis krijgt. Een probleem vindt ze dat in het theater alleen de voorste rij de details kan zien.

Opvallend is dat ze als gelouwerde actrice niet snel herkend wordt, waar ze in interviews als voorbeeld de opnamen van Amazones noemt waar ze naast Monique van de Ven, Georgina Verbaan en Susan Visser speelt. "Mensen herkennen mij niet snel, misschien is dat voor een actrice een compliment, maar op de rode loper word ik nooit gekiekt. Ik vind het wel prettig om niet in die bladen te staan, dat is één pot nat waar je dan bij hoort. Er is bij mij altijd de discrepantie tussen gekend willen zijn en toch het liefst achter de schermen blijven". zegt ze in Vrij nederland (2004).

Tijdens het Nederlands Filmfestival 2008 is Monic Hendrickx gast van het jaar. Ze maakt gedurende het festival een film waarvan het resultaat op de laatste dag getoond wordt.

Prijzen en onderscheidingen

Gouden Kalf in categorie beste actrice voor haar rol in De Poolse bruid (1998)

Prix d’Europe voor De Poolse bruid (1998)

Best Actress Awards op het Montreal World Film Festival voor haar rol in De Poolse bruid (1998)

Gouden Kalf in categorie beste actrice voor haar rol in Nynke (2001)

Gouden Kalf in categorie beste actrice voor haar rol in Het Zuiden (2004)

Best Actress Award op het Nordic Film Festival voor haar rol in Het Zuiden (2005)

Best Actress Awards op het Buenos Aires Independent Film Festival voor haar rol in Het Zuiden (2005)

Best Actress Award op het Fort Lauderdale International Filmfestival voor haar rol in Leef! (2006)

Australian Film Institute Award (AFI) in de categorie beste actrice voor haar rol in Unfinished Sky (2008)

Beeld en Geluid Award in de categorie 'Beste actrice' (2010)

Gouden Kalf voor beste actrice televisiedrama voor haar rol in Penoza II