Peter van Bruggen

Uit B&G Wiki
Versie door WikiSysop (overleg | bijdragen) op 28 mei 2020 om 09:32
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Peter van Bruggen (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

NaamPeter van Bruggen
Geboren, 26 augustus 1948
Functiespresentator, redacteur, radiomaker
Bekend vanWeeshuis van de hits, Breakfast Club, Route du soleil
Periode actief1977-2013
Werkt samen metJeanne Kooijmans
Externe infoofficiële site

Peter van Bruggen in de media
Oeuvre van Peter van Bruggen

Peter van Bruggen is volgens de jury van de Marconi Award een radiomaker met een "onuitputtelijke creativiteit en vermogen om met muziek en geluid romantische fantasiewerelden te scheppen".

Beginjaren

Peter van Bruggen werkt als muziekjournalist bij muziekkrant Oor en bij het tijdschrift Panorama als hij in de jaren 70 terechtkomt bij de KRO-radio waar hij jongerenprogramma's gaat maken. Zijn eerste programma is het progressieve Gort en watergruwel waar de meeste onderwerpen in vorm van een hoorspel of een gedramatiseerde documentaire gegoten worden. Dan volgt het vergelijkbare Rauhfaser, met de ondertitel 'luisterrijk behang'.

Weeshuis van de hits

Echt succes behaalt Van Bruggen met het Weeshuis van de hits. Aanvankelijk staat dit op de woensdagmiddag geprogrammeerd, later verhuist het naar de zondag. Voor de luisteraar lijkt het alsof Van Bruggen dit programma met het kleine weesjongetje Morrison presenteert. Voor het Weeshuis schrijft Van Bruggen alle teksten en gedichtjes waarop hij dan de stem van zijn zoon monteert. Het programma blijft zes jaar bestaan. Het krijgt een eigen clubblad t Guppie waarvoor Van Bruggen de teksten schrijft, heeft zo'n 25.000 leden en een rijk assortiment merchandise.

Goudkoorts

Ook in het jongerenprogramma Goudkoorts legt Peter van Bruggen zich toe op het vertellen van verhalen. De hele uitzending bestaat uit een verhaal dat wordt afgewisseld met muziek. Een rustig begin van de zondagmorgen op Radio 3 en uniek op de radio. Als Radio 3 horizontaal gaat programmeren in 1992 is er evenwel geen plaats meer voor.

Breakfast club

Bij de horizontale programmering op Radio 3 in 1992 krijgt Van Bruggen een nieuw programma, Breakfast club. Dit presenteert hij met Jeanne Kooijmans. Het is zijn eerste duopresentatie. Met Kooijmans klikt het vanaf het begin. Het programma staat gepland op elke werkdag van zes tot negen uur. Breakfast club is een gedurfd programma en haalt meerdere malen het nieuws. Het grootste succes is de briefkaartenactie Ik ben woedend tegen vreemdelingenhaat in Duitsland na een aanslag in Solingen tegen een Duits gezin in 1993. De actie levert meer dan een miljoen briefkaarten op die de makers afleveren bij bondskanselier Kohl. Verder heeft het programma ook enkele weken vanaf locatie geklonken, een maal vanuit Antwerpen en een maal vanuit Dakar, Senegal. De luistercijfers zijn goed, het team op elkaar ingespeeld, maar toch valt na zes jaar het doek.

Radio 1 en 2

Het einde van de Breakfast club betekent ook het afscheid van de zender Radio 3. Op Radio 2 komt Van Bruggen met een nieuw verhalenprogramma, Hotel de horizon. Daarnaast gaat hij aan de slag bij Dingen die gebeuren, Theater van het sentiment en Dolce vita en hij wordt commentaarstem bij documentaires. Dan volgt opnieuw een bijzondere, typische Peter van Bruggen productie, Route du soleil, een wekelijkse virtuele busreis door Europa door vijf landen, in het gezelschap van buschauffeur Jan de Boer en stewardess Platina Solana. Van Bruggen maakt dit vanaf 2003 elke zomer. Met De nachtrijder maakt hij in 2009 opnieuw een verhalenprogramma. Hij gaat op zoek naar volksverhalen en mythes ergens in het land. En ook met Weekend in Radio City zet hij weer een bijzonder programma neer met allerlei vaste rubrieken en verhalen.

In 2013 neemt Peter van Bruggen afscheid van het radiovak. Maar zoals wel vaker, echte liefhebbers kunnen maar moeilijk afscheid nemen. In 2015 duikt zijn naam opnieuw op. Hij krijgt de rubriek Pssst in De nieuws bv. Hij heeft nu geen twee of drie uur, maar slechts drie minuten om zijn verhaal te vertellen, maar ook nu slaagt hij erin je even mee te nemen naar een andere tijd of wereld.

Onderscheidingen