Adrie van Oorschot

Uit B&G Wiki
Adrie van Oorschot

NaamAdriaan van Oorschot
GeborenVlissingen, 22 mei 1920
GestorvenMiddelburg, 9 maart 2004
Functiesgoochelaar, poppenspeler, acteur, producent, regisseur
Bekend vanHokus Pokus, Dat kan ik ook, Avonturen van Liang Wang Tsjang Tsjeng, Ik zou weleens willen weten, Aankomst Sinterklaas, Zomaar een zomeravond, Rudi Carrell Show, O kom er n's kijken
Periode actief1947-1987
Werkt samen metLex Goudsmit
TriviaBroer van uitgever en auteur Geert van Oorschot.
Media
Audio fragmentenAudio.png

Adrie van Oorschot in de media
Oeuvre van Adrie van Oorschot

Jarenlang (met een korte onderbreking tijdens de Tweede Wereldoorlog) zit Adrie van Oorschot in het artiestenvak. Hij is een bekwaam goochelaar, sneltekenaar, buikspreker, imitator en poppenspeler. Van Oorschot is de eerste "officiële" Sinterklaas op de Nederlandse televisie.

Begin

Eind jaren 30 maakt Adrie van Oorschot zijn radiodebuut. Hij is te horen in het amusementsprogramma En nu...oké waar hij imitaties van artiesten verzorgt. Zijn televisiedebuut maakt hij midden jaren 50 bij de KRO. Van Oorschot is in die periode met name te zien in kinderprogramma's. Zo demonstreert hij goocheltoeren voor kinderen in Hokus Pokus, dat kan ik ook en speelt hij in de serie Avonturen van Liang Wang Tsjang Tsjeng. Naast acteur is hij ook als schrijver en regisseur bij het programma betrokken.

In dienst bij de VARA en de NOS

Op 1 april 1963 komt Adrie van Oorschot in vaste dienst bij de VARA als producer/regisseur van de afdeling gevarieerde programma’s. Hij solliciteert aanvankelijk op de functie van ‘chef amusement’. Joop Simons krijgt echter deze baan en Van Oorschot wordt de tweede man. Ruim twintig jaar werkt hij voor de omroep. Achter de schermen houdt hij zich bezig met programma’s als Zomaar een zomeravond, Rudi Carrell Show en Jong geleerd, oud gedaan. Hierna werkt hij een lange tijd als vertegenwoordiger bij de programmastaf van de NOS.

Sinterklaas

Naast zijn werkzaamheden als producer/regisseur is Adrie van Oorschot ook actief als acteur. Zijn meest bekende rol is ongetwijfeld de rol van Sinterklaas. De eerste Sinterklaasintocht die hij verzorgt voor televisie is in Vlissingen in 1965. Zijn echtgenote regelt het kostuum: “We hebben er altijd opgelet, dat het niet te luxe werd”. Ageeth Scherphuis verzorgt aanvankelijk de presentatie van de intocht. Later neemt Mies Bouwman haar rol over. In die periode wordt Van Oorschot als Sinterklaas bijgestaan door Piet Römer, Rob de Nijs en Willem Nijholt als de Zwarte Pieten.

Als Sinterklaas is Van Oorschot helemaal in zijn element. Soms gaat het echter mis zoals in Willemstad. Van Oorschot is geen volleerd ruiter en heeft moeite de goed gedresseerde schimmel onder controle te krijgen. Als deze dan ook nog eens schrikt van de scheepstoeter en de sirenes aan de kade slaat het paard op hol. Pas na honderden meters komt deze tot stilstand en komt de Sint er met de schrik vanaf.

Na 22 jaarlijkse uitzendingen is het gedaan; Aart Staartjes is ontevreden over Van Oorschot als Sinterklaas en vindt een nieuwe in de figuur van acteur Bram van der Vlugt. Van Oorschot is zeer teleurgesteld in de beslissing van Staartjes.

Pensioen en overlijden

Na zijn pensionering is Van Oorschot een korte periode gastheer in het Nederlands Omroepmuseum in Hilversum. Ook maakt hij interviews met tijdgenoten voor Omroep Zeeland.

Op 9 maart 2004 overlijdt hij in Middelburg. Een aantal dagen later wordt hij begraven in 's-Graveland. Een blik op zijn grafsteen maakt duidelijk hoe zeer hij heeft gehouden van zijn tijd als Sinterklaas: prominent prijken hierop een mijter en een staf.