Patty Brard

Uit B&G Wiki
Patty Brard in 1983

NaamPetula Louise Brard
GeborenSorong (Doorn), Nieuw-Guinea, 25 maart 1955
Functies presentator, programmamaker, zanger
Bekend vanLUV', Patty, Patty gaat extreem, Absolutely Patty, Patty's posse, SBS Shownieuws
Periode actief1976-heden
Werkt samen metRalph Inbar, Gerard Joling
TriviaIn 1979 acht maanden getrouwd geweest met Ron Brandsteder
Media
Audio fragmentenAudio.png
Externe infoOfficiële site
Muziekencyclopedie.nl


Patty Brard blijkt met vallen en opstaan een jarenlange televisiecarrière in stand te kunnen houden.

Luv'

Na de HAVO volgt Patty Brard een opleiding directiesecretaresse bij Instituut Schroevers. Daarna studeert ze Italiaans aan de Berlitz School of Languages. Al snel krijgt ze een baan aangeboden als secretaresse bij de Publieke Omroep. Hier wordt ze in 1977 ontdekt door Hans van Hemert die haar vraagt te komen zingen in de nieuw op te richten meidenband Luv'. Brard accepteert de uitnodiging en vanaf dat moment neemt de groep haar leven over. Luv' wordt mateloos populair en ontvangt 20 gouden en platina platen.

Bananasplit

Na het succes van Luv' wil Brard het ook in d'r eentje proberen. Nederland zit echter niet te wachten op Brard solo. Haar carrière krijgt een andere wending als ze door Ralph Inbar wordt benadert om te assisteren in zijn succesvolle programma Bananasplit.

Na Bananasplit wordt het enige tijd stil rond Brard, maar met de komst van het commerciële RTL Véronique keert ze terug op televisie. Deze keer is ze zelf presentator van een verborgen cameraprogramma (Gaan met die banaan).

Faillissement

Het begin van de jaren 90 heeft echter weinig goeds in petto voor Patty Brard. Haar eigen tijdschrift flopt. Het resultaat is een schuld van 2,7 miljoen gulden en een faillissement in 1993. Journalisitek Nederland duikt er bovenop. Zelfs het NOS Journaal en NOVA besteden aandacht aan de kwestie.

Brard weet echter uit het dal te kruipen. Maar het gaat moeizaam; het duurt bijna zeven jaar voordat ze uit de financiële zorgen is. Bij RTL4 begint ze aan haar comeback op televisie. Vervolgens presenteert ze verschillende reportage-achtige programma's voor Veronica en Yorin als Patty gaat extreem en Absolutely Patty. De programma's worden aardig bekeken en recensenten vergelijken Patty met haar buitenlandse collega Ruby Wax.

Reallife soaps

In het begin van het nieuwe millennium breekt het tijdperk van de reallife soap aan. Gebeurtenissen rond de soap Patty’s posse (2003) zorgen nogal eens voor opschudding. Zo beschuldigt Patty haar man Rene na vijf jaar huwelijk, dat hij geld van haar ontvreemd zou hebben. Ook doen de klisma’s in Patty's fort veel stof opwaaien. Nederland kent haar dan al als een energieke en flamboyante verschijning. In de soaps leert het publiek ook haar schaamteloze kant kennen.

Radio

Na in 2003 een aantal keer Robert Jensen te hebben vervangen bij Noordzee FM tijdens de vakantieperiode, krijgt Brard een eigen programma aangeboden. Vanaf 4 oktober valt ze elk weekend drie uur te beluisteren met een programma dat ze omschrijft als "stout, maar ook met inhoud". Haar activiteiten voor televisie leveren echter problemen op voor de continuïteit bij Noordzee FM. Vandaar dat Brard en Noordzee FM in onderling overleg besluiten om te stoppen met de uitzendingen in de weekeinden.

SBS

In 2006 loopt haar contract bij RTL af en Patty Brard trekt zich terug op Ibiza. In 2007 is ze alweer terug op de Nederlandse televisie; ze doet mee aan een speciale voorronde van Sterren dansen op het ijs. Haar optreden in het programma valt in de smaak. Zo eindigt ze een dansnummer -gekleed in een roze tutu- in een spagaat. Het doet SBS6 besluiten haar in te zetten als presentatrice van Shownieuws.

In 2008 is ze bij SBS6 te zien als één van de teamcaptains in het vernieuwde Wie ben ik?. In 2011 brengt ze samen met Patricia Paay en Tatjana Simic het realityprogramma Diva's draaien door.

Sterren springen

Brard zorgt in 2012 voor een onvergetelijk televisiemoment door haar sprong van de duikplank in het programma Sterren springen. De sprong gaat niet zoals ze zelf had bedacht en Brard landt op haar buik in het water, ook heeft ze een gescheurde lip. Dankzij het fragment weet producent Reinout Oerlemans het programma aan internationale televisiezenders te slijten. Ook in deze show is ze schaamteloos. Ze zet dapper door en hult zich in glitterbadpak en bijpassend badmuts.

Ranking the stars

Dat ze de confrontatie niet schuwt wordt duidelijk in ruzies die in de openbaarheid worden uitgevochten. Haar oud-collega's van Luv' zijn regelmatig een geliefd doelwit. Ze is met deze eigenschap de ideale deelnemer aan het programma Ranking the stars waarbij sterren elkaar verbaal in de pan mogen hakken. Brard is dan ook in alle seizoenen in iedere aflevering aanwezig.

Ibiza

Haar bruiloft wordt breed uitgemeten in de reallife soap Patty's Big Fat Ibiza Wedding (2014) bij SBS6. In 2015 hernieuwt ze haar contract met de zender. Ze staat weer aan de desk bij Shownieuws en presenteert met Jochem van Gelder het programma Bonje bij de buren. In 2017 loopt haar contract af en kondigt Brard aan een rustiger leven op Ibiza te gaan leiden.