Dieuwertje Blok

Uit B&G Wiki
Dieuwertje Blok
Foto: NTR/Lilian van Rooij

NaamDieuwertje Sarah Blok
GeborenNederhorst den Berg, 8 augustus 1957
Functies omroeper, presentator
Bekend vanKRO Middageditie, Desmet live, SchoolTV-Weekjournaal, Ontbijt TV, Sinterklaasjournaal
Periode actief1978-heden
Werkt samen metBas Westerweel, Ati Dijckmeester, Bram van der Vlugt, Jeroen Kramer, Eddy Terstall
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Dieuwertje Blok in de media
Oeuvre Dieuwertje Blok

"Presentator die kijkers de illusie van een persoonlijke ontmoeting geeft"

Beginjaren

Diewertje Blok groeit op in een links academisch milieu. Na het behalen van haar mavo-diploma gaat ze in 1978 aan de slag als fotoredacteur bij het programmablad van de KRO: Studio. Ze volgt een cursus op media-academie Santbergen, waarbij ze een introductie krijgt over de KRO maar ook twee dagen ingewijd wordt in de geheimen van radio en televisie. Buiten haar verschijning valt met name haar stem op bij de radioafdeling en ze wordt gevraagd om presentator te worden bij het radio-sportprogramma Goal.

Omroeper

In 1980 wordt ze gevraagd televisie-omroeper te worden. Ze is een fris en nieuw gezicht in een tijd van nog overwegend wat stijve, wat oudere tv-omroepers. Ze komt naturel over en spreekt gewoon Nederlands. De jongere kijkers en een groot deel van de wat oudere kijkers zijn gecharmeerd van haar manier van presenteren. Blok ontvangt stapels fanmail, er wordt zelfs een fanclub voor haar opgericht. Maar ze krijgt ook veel haarborstels en kammen opgestuurd. Blok hierover: 'Laatst in de NCRV-gids stond ik erin, kwam er ook weer een ingezonden brief. Die ook ging over: Heeft dat mens ooit van een borstel gehoord?' (bron: Best 24 portretten, 2015) Maurits Santen schrijft een liedje over haar. Zelf relativeert ze de mate van haar populariteit en noemt het ‘eerder mazzel dan verdienste’.

Televisie

Bij de KRO presenteert ze een aantal programma’s, totdat ze in 1985 in Vrij Nederland, in een column die ze zelf schreef, opmerkt dat ze van atheïstische huize is. Dit valt verkeerd bij de beleidsmakers van de KRO. Sommige leden accepteren niet dat een ‘ongelovige’ programma’s presenteert. Haar positie als gezicht van de KRO staat ter discussie en ze krijgt steeds minder werk. Ze wordt algauw gevraagd om over te stappen naar de VARA, waarvoor ze onder andere Film & video nieuws presenteert. In dezelfde periode is ze als presentator ook actief voor de NOT. Vanaf 1989 presenteert ze acht jaar lang het SchoolTV-Weekjournaal.

Commerciële omroep

In 1989 doet de commerciële zender RTL Véronique haar intrede. Dieuwertje Blok en Viola Holt zijn de vrouwelijke gezichten van de nieuwe omroep. Afwisselend verzorgen ze de presentatie van de 5 uur show. Na één seizoen krijgt ze een eigen talkshow, Dieuwertje. Het programma bestaat niet lang, de kijkcijfers vallen tegen. Naar eigen zeggen is ze onzeker en twijfelt over de inhoud van het programma. Als de eindredacteur, zonder Dieuwertjes medeweten, in opdracht van John de Mol een rapport schrijft over haar functioneren en hierbij gebruikt maakt van vertrouwelijke informatie, wordt deze ontslagen en besluit Dieuwertje twee maanden later om te stoppen. Een cultuurprogramma met Jeroen Pauw gaat niet door. Ze neemt geen genoegen met vervangende aanbiedingen. Het komt tot een rechtszaak, die zij wint. Haar schadeclaim wordt voor een deel gehonoreerd: RTL4 is haar honderdvijftigduizend gulden schuldig. Haar carrière bij de commerciële televisie is dan definitief voorbij.

Terug bij de publiek omroep

Op uitnodiging van directeur Ad 's-Gravesande gaat Blok aan de slag bij de lokale zender AT5. Ze wordt één van de presentatoren van het dagelijkse programma AT5 live.In 1994 keert Blok terug bij de KRO. Er is meer ruimte gekomen voor afwijkende standpunten. Ze presenteert, afgewisseld door Rocky Tuhuteru, het dagelijkse ochtendprogramma Ontbijt TV. Voor dit programma staat ze drie keer per week om kwart over vier op, wat ze zeven jaar volhoudt. Dan wordt de wissel tussen werk en privéleven te zwaar. Ook is ze bang te lang door te gaan: “Ik wil stoppen voordat ik zichtbaar cynisch word” zegt ze in Vrij Nederland in 2001. Daarmee onder andere doelend op het vaak vluchtige karakter van televisienieuws en de daarbij horende oppervlakkigheid.

Sinterklaasjournaal

Tijdens het bezoek van Sinterklaas aan ons land presenteert Blok sinds 2001 het Sinterklaasjournaal. Hierover zegt ze: “Dat vind ik alleen maar leuk. Wat is er nou leuker dan dat als mensen jou zien dat ze aan Sinterklaas moeten denken? […] Het is alleen vaak een teleurstelling voor kinderen in de loop van het jaar want ze denken altijd als ik ergens ben dat hij ook ergens in de buurt is en dan moet ik ze teleurstellen want dat is niet zo. Het is een cadeautje om zo’n programma te mogen doen en daarmee in verband gebracht te worden. Het is de leukste baan van Nederland. Dat zeggen ook veel collega’s tegen me en daar ben ik me zeer van bewust.”

In 2015 kiest ze in de, op dat moment hevig losgebarste, discussie over de vraag of zwarte Piet zwart moet blijven de kant van de voorstanders van gekleurde Pieten. Even lijkt het erop of de NTR haar niet meer wil hebben als presentator van het veelbekeken programma.

Radio

Blok werkt veel voor de radio. Ze is jarenlang vaste invalkracht voor het zaterdagochtendprogramma TROS Nieuwsshow van Mieke van der Weij. Bij gelegenheid presenteert ze dit wekelijkse actualiteitenprogramma samen met haar echtgenoot, Peter de Bie. Voor Teleac/NOT presenteert ze Desmet live. Van 2008 tot 2011 presenteert ze voor Omroep West De ochtendshow. Heel lang heeft ze radio enger gevonden dan televisie omdat ze het bij dat medium alleen met haar stem moet doen en niet met haar handen en gezicht erbij een verhaal kan vertellen. Ook moet ze bij De ochtendshow wennen aan het laagdrempelig kletsen met luisteraars via de telefoon. Door veel uren te werken voor de radio gaat haar onzekerheid over.

Belang van televisie

Blok ziet televisie ook als een middel om mensen te verheffen. Ze is bijvoorbeeld trots op het feit dat door haar programma Blokletters bij ETV, een stichting die educatieve en multimediale oefen- en instructieprogramma's voor laagopgeleiden realiseert, volwassen mensen ertoe komen om weer naar school te gaan en te leren lezen en schrijven.

Bij SchoolTV-Weekjournaal is het volgens Blok belangrijk dat kinderen iets mee krijgen van het nieuws. Han Peekel in het tv-portret dat hij over haar maakte:'Dieuwertje Blok staat voor menselijk en vriendelijk gebrachte televisieprogramma's. Meer dan vele andere bekende gezichten van de vaderlandse televisie bezorgt zij de kijker het gevoel van de illusie van een persoonlijke ontmoeting. Dat komt in hoge mate door de warme wijze van communiceren en dat is in kille tijden een belangrijke verdienste'. (Best 24 portretten, 2015)