Felix Meurders

Uit B&G Wiki
Felix Meurders in 1992

Felix Meurders is radio- en televisiepresentator en programmamaker, voornamelijk bij de VARA. Zijn grootste successen zijn Langs de lijn, Kassa!, Spijkers met koppen en De leugen regeert.

Radio Luxemburg

Na het afronden van de HBS-B begint Felix Meurders de studie sociale geografie. De eerste ervaring met de omroep doet Felix op bij AVRO's Minjon, afdeling Maastricht. Hij doet mee aan een wedstrijd voor diskjockeys (Bronshoes-Festival) en wint die wedstrijd. De prijs is een programma voor Radio Luxemburg gaan presenteren. Dat is moeilijk te combineren met zijn studie en dus stopt hij met de studie sociale geografie.

Troetelschijf

Felix blijft tot 1973 actief bij Radio Luxemburg. Het programma Doebiedoe, de voorloper van Toppop is zijn televisiedebuut bij de AVRO. Vanaf 1969 gaat hij bij de NOS werken op Hilversum 3 en presenteert van 1971 tot 1982 De Daverende Dertig die in1974 wordt omgedoopt in De nationale hitparade. Hij is ook één van de bedenkers van "De Troetelschijf", de gezamenlijke keuze van de Hilversum 3 diskjockeys uit het nieuwe platen aanbod van de lopende week. De Troetelschijf wordt een week lang elk uur op Hilversum 3 gedraaid.

VARA

In de jaren 70 maakt hij wekelijks het programma De rock 'n roll methode. Door zijn aanpak en kennis van muziek heeft het programma veel vaste luisteraars in Nederland, België en Duitsland. De live radio-shows waaronder die op de Firato zijn een groot succes. In de jaren 80 gaat Felix meer werken voor de VARA, waar hij op de achtergrond betrokken is bij Paviljoen 3, en waar hij De Meurders Methode, Zoekplaatje en Gesodemeurders maakt.

Journalistiek

In 1986 stopt hij met zijn werkzaamheden op Radio 3 en gaat zich toeleggen op de journalistiek, een vakgebied waarvoor hij nooit een opleiding heeft gevolgd maar in de praktijk heeft geleerd. Voor de VARA televisie presenteert hij de sportprogramma's FC Avondrood en Voetbal 80. Van 1974 tot 1988 is hij op Hilversum 1/Radio 1 te horen als één van de presentatoren van het radioprogramma In De Rooie Haan vanuit de "Lage Kantine" in het toenmalige VARA Gebouw.

Tinnef

Voor de NOS is hij op dezelfde zender jarenlang medepresentator van Langs de lijn en Radio Tour de France. Felix heeft de gave om na één keer beluisteren het intro van een plaat vol te kunnen praten. Tot groot verdriet van vele luisteraars die met hun opnameapparaat bij de radio klaar zitten om de nieuwste platen op te nemen. Zijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar stevige popmuziek en in de uitzendingen laat hij duidelijk merken wanneer muziek die hij moet draaien hem niet bevalt, tot ongenoegen van artiesten en collega's. Zijn kritische houding brengt hem in conflict met producer Eddy Ouwens over de herdenkingsplaat die hij onder het pseudoniem Danny Mirror uitbracht na het overlijden van Elvis Presley. De Nederlandstalige nummers van De Slijpers zijn volgens Meurders "tinnef", wat hij in de aankondiging duidelijk maakt aan de luisteraars.

TV en Radio

Meurders is de bedenker van het consumentenprogramma Kassa!, waarvan hij van 1994 tot januari 2011 de eindredacteur en presentator is. Van 2000 tot en met 2009 wordt zijn mediaprogramma De leugen regeert, uitgezonden op Nederland 2. Op Radio 2 is hij sinds 1995 wekelijks te horen in het programma Spijkers met koppen en op Radio 1 presenteert hij sinds 2010 elke werkdag Degids.fm. Vanaf 2014 presenteert Meurders met Willemijn Veenhoven De Nieuws BV, een nieuwsprogramma van BNNVARA op NPO Radio 1. In september 2015 volgt Eric Corton Meurders op. Een petitie van luisteraars zorgt er in 2018 voor dat Meurders (dan 72) bij Spijkers met koppen mag blijven. BNNVARA had eerder te kennen gegeven op zoek te zijn naar een vervanger.

Prijzen en onderscheidingen