Hein van Nievelt

Uit B&G Wiki
Hein van Nievelt in 1983

NaamHein van Nievelt
GeborenBatavia (nu Jakarta, Indonesië), 2 juli 1942
Gestorvenonbekend, 5 november 2022
FunctiesOmroeper, presentator, redacteur, regisseur
Bekend vanKieskeurig, TROS Aktua, Voetbal plus
Periode actief1969-1999
Werkt samen metWim Bosboom, Mireille Bekooij, Jack van Gelder
TriviaTrivia
GalleryGallery

Hein van Nievelt in de media
Oeuvre Hein van Nievelt

Hein van Nievelt wordt, net nadat de oorlog is uitgebroken, in een Jappenkamp in voormalig Nederlands-Indië geboren. Na zijn geboorte heeft hij veel medische verzorging nodig en omdat de mensen van het hospitaal verwachten dat hij het niet zal redden wordt hij daar magere of dooie Hein genoemd. Zo komt hij aan zijn naam. Wanneer de oorlog voorbij is verhuist Hein van Nievelt met zijn familie naar Voorburg. Daar volgt hij eerst de Montessori school om vervolgens veel middelbare scholen van Den Haag af te gaan. Nadat hij zijn diploma heeft gehaald moet hij in dienst. Als die twee jaar erop zitten solliciteert hij bij een reisbureau waar hij drie jaar lang werkt. De afhankelijkheid van anderen staat Van Nievelt steeds meer tegen dus besluit hij iets anders te gaan doen.

In zijn vrije tijd doet Van Nievelt aan rally rijden en tijdens een rally ziet hij een advertentie van de Wereldomroep staan. Als hij terugkomt van een andere rally heeft hij meteen een sollicitatiegesprek. Van Nievelt verwacht er niet veel van omdat het roken, vloeken en weinig slapen tijdens de rally weerslag op zijn stem heeft gehad. Toch spreekt zijn geluid aan en hij wordt uitgenodigd voor een tweede stemtest. Deze verloopt ook goed en hij wordt één van de twee nieuwe stemmen van de Wereldomroep. De eerste twee maanden wordt hij opgeleid en is hij nog niet op de radio te horen. Daarna zal hij over allerlei onderwerpen en thema’s radio maken. Alleen sport en actualiteiten behoren niet tot zijn takenpakket.

Na drie en een half jaar bij de Wereldomroep te hebben gewerkt wil hij bij een binnenlandse omroep aan de slag. Omdat hij ook graag voor de televisie actief zou willen zijn schrijft hij de TROS een open sollicitatie. Hij wordt uitgenodigd en aangenomen. Op dat moment hebben ze geen vacature op de televisieafdeling maar hij mag op de radio juist de twee genres gaan verzorgen die bij de Wereldomroep off limits zijn geweest. Wanneer een half jaar later beide omroepsters zwanger zijn deelt Joop Landré, toenmalig directeur van de TROS, mee dat Van Nievelt moet omroepen. Zonder veel uitleg zit hij twee dagen later in het kleine studiootje van de omroepers. Dit doet hij uiteindelijk zeven jaar lang naast zijn andere werkzaamheden bij de TROS.

Na een aantal jaren wordt Van Nievelt door Wibo van de Linde gevraagd het team van Aktua (televisie) te komen versterken. Dit betekent dat Van Nievelt het medium radio achter zich laat en zich volledig op televisie stort. Door de vele werkzaamheden die op zijn pad komen wordt het erg druk en besluit hij met omroepen te stoppen. Daarna gaat hij meer programma’s presenteren. Zo presenteert hij onder andere Voetbal plus en het onderdeel ‘Het wrak van de weg’ in Kieskeurig dat altijd wordt afgesloten met de zin “Die zien we nooit meer te-rug”. Hoe langer hij in omroepland werkt hoe meer taken hij krijgt. Hij wordt redacteur bij 2 Vandaag en TROS Sport. Ook verslaggeving en montage gaan tot zijn taken behoren.

Een paar jaar voordat Van Nievelt met pensioen gaat vraagt de omroep hem wat hij nog zou willen. Hij is dan nog te jong voor de VUT en voor de verslaggeving wil de TROS jongere werknemers. Van Nievelt geeft aan meercameraregie te willen doen omdat hij hier nog geen ervaring mee heeft. Dit doet hij bij Spreekuur in de laatste jaren van zijn werkzame leven. Uit zijn tijd als omroeper weet hij dat het vervelend is om je te moeten aanpassen aan de techniek. Hij kan deze ervaring goed gebruiken om zijn gasten op hun te gemak te stellen door hen te vertellen dat ze zich juist niks van alle techniek aan moeten trekken. Tijdens de periode waarin de TROS een commerciële omroep overweegt te worden is Van Nievelt veel tijd kwijt aan het voorzitterschap van de OR.

In 2001 gaat hij met de VUT. Hij heeft veel bijzondere momenten meegemaakt tijdens zijn werk voor de omroep. Zo maakt Van Nievelt een item over een ongeluk bij de instructie van handgranaten dat een grote indruk heeft achtergelaten. Daarnaast gaan er door zijn publieke bekendheid veel deuren voor hem open. Zo komt hij in contact met nationale maar ook internationale bekendheden.