Irene Moors

Uit B&G Wiki
Irene Moors

NaamIrene Lucia Moors
GeborenAlkmaar, 18 juni 1967
Functies presentator, omroeper
Bekend vanTelekids, Dit is Disney, Life & Cooking, Eigen huis en tuin, De Carlo en Irene show, TV kantine, De doordraaishow
Periode actief1988-heden
Werkt samen metCarlo Boszhard, Wendy van Dijk
GalleryGallery

Irene Moors in de media
Oeuvre Irene Moors


De gezellige TV-gastvrouw met een aanstekelijke lach die mede dankzij haar programma's uitgroeit tot het toonbeeld van degelijkheid op de commerciële televisie. Presenteren gaat haar goed af en met name in een live situatie is ze als een vis in het water. De samenwerking met Carlo Boszhard is een schot in de roos en samen drukt het duo een grote stempel op de kindertelevisie uit de jaren '90. Maar Irene heeft meer in haar mars en weet naam te maken als producent en presentatrice van een groot aantal programma's.

Op jonge leeftijd denkt Irene Moors nog helemaal niet aan een televisiecarrière. Haar grote droom is dan als verpleegster te werken in een ziekenhuis. Na de HAVO volgt dan ook een opleiding tot medisch secretaresse. Als ze een ziekenhuis bezoekt komt ze tot inkeer. Ze verandert van koers en gaat als manusje van alles aan de slag op de marketing afdeling van het weekblad Donald Duck. Het is vertrouwd terrein; haar vader werkt er en haar moeder heeft er een tijd gewerkt.

De VARA is in die periode op zoek naar nieuwe omroepsters en Irene besluit de gok te wagen. Ze zit bij de laatst vijf, maar de omroep vindt haar te vrolijk. Voor Irene geen probleem; ze gaat gewoon verder met de werkzaamheden voor Donald Duck. De door het blad georganiseerde Donald Duck Disney Dagen zorgen voor een toevallige carrière switch. De NCRV komt langs voor wat opnames en ziet toevallig dat Irene leuk omgaat met kinderen. Ze vragen haar voor een screentest. Na de screentest bieden ze haar de presentatie voor het programma Dit is Disney aan.

Het werken voor de televisie bevalt Irene prima. De nieuwe eindredacteur van Dit is Disney is echter niet erg te spreken over haar: hij vindt haar te gewoontjes. De kans om haar te ontslaan krijgt hij niet. Irene is hem voor. Ze stuurt een brutale fax naar Ruud Hendriks die op dat moment druk bezig is met het opzetten van RTL-Veronique. Ze wordt uitgenodigd voor en gesprek en voor ze het weet heeft ze haar eigen programma Telekids en is ze te zien als omroepster.

Telekids (1990)

Met Telekids wordt Irene meteen in het diepe gegooid. Er is geen decor, geen redactie en geen script. Ze krijgt bovendien maar liefst 13 uur televisie te vullen en alles wordt ook nog eens live vanuit Luxemburg uitgezonden. Het is een periode van vallen en opstaan, maar Irene weet met Telekids toch de harten van vele kinderen te veroveren en leert in sneltreinvaart het vak.

Behalve Telekids presenteert ze in die periode ook Hitbingo. Haar rol in het programma is slechts het voorlezen van getallen en het aankondigen van muziek. Irene voelt zich dan ook niet echt op haar plek. Het programma is wel haar eerste samenwerking met Carlo Boszhard. Na 52 afleveringen stopt het programma en als in 1993 het format voor Telekids wordt aangepast haalt Irene Carlo er bij en breken ze pas echt goed door bij het grote publiek.

10 jaar werkt ze bijna exclusief voor Telekids. Zo af en toe valt ze in voor collega's, waardoor ze is te zien in programma's als Koffietijd! of Film & video. Haar eerste echte uitstap maakt ze in 1997 met Eigen huis en tuin. Na tien jaar Telekids zegt Irene de kindertelevisie gedag en concentreert zich op andere programma's. Aan haar samenwerking met Carlo komt echter geen eind. Zo zijn ze vanaf september 2000 alweer te zien in Life & Cooking. Het kook en lifestyle programma wordt een begrip op de zondag middag .

Vanaf 2000 is ze ook te zien in programma's zonder Carlo. Zo is ze te zien in programma's De bachelor, Waar een wil is en Doe een wens. Niet alles is een succes. Het door haar eigen productiebedrijf, The House of Television, geproduceerde paranormale programma Er is meer komt in opspraak als het gebruikte medium door de mand valt. Het programma wordt na 4 afleveringen van de buis gehaald.

In 2009 volgt een nieuw succes: TV kantine. Als vanouds brengt Irene samen met Carlo een prima amusementprogramma .

Prijzen en onderscheidingen

Margriet Kinderprijs voor Telekids (1997) .

Zilveren Televizier-Ster (2002).

Beeld en Geluid Award in de categorie Amusement voor TV kantine (2010).