Ivo Niehe

Uit B&G Wiki
Ivo Niehe

NaamIvo Johannes Ignatius Niehe
GeborenAmsterdam, 31 mei 1946
Functies acteur, verslaggever, presentator, producent
Bekend vanAktua, TV show, Dierenmanieren, Una voce particulare, Eigen huis & tuin
Periode actief1974-heden
Werkt samen metWibo van der Linde, Willy Dobbe, Adelheid Roosen, Ron Brandsteder
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery


Presentator, producent en programmamaker Ivo Niehe doorloopt tijdens zijn carrière verschillende facetten van het televisievak. Zijn ruime talenkennis zorgt er voor dat hij probleemloos interviews afneemt met internationale grootheden voor zijn eigen TV show.

Via de muziek naar de omroep

Ivo Niehe doorloopt het gymnasium en studeert vervolgens Franse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Naast zijn studie houdt hij zich bezig met popmuziek. Hij brengt singles uit met Ivo and The Furies en onder het pseudoniem Ivo Jørgenson.

Met een Duitstalig muzikaal project belandt Niehe in de radiostudio bij Hans van Willigenburg. Dit betekent zijn kennismaking met de omroepwereld. Na zijn optreden in het programma wordt hij benaderd door talentscout Pierre Dam. Deze regelt voor hem een screentest bij de TROS. Men is onder de indruk en Niehe wordt aangenomen. Tijdens het kennismakingsgesprek met de TROS in 1974 wordt hem gevraagd wat hij wil worden. Zijn antwoord: Hans van Willigenburg.

Vervolgens haalt Wibo van der Linde Niehe naar Aktua TV. Van der Linde leert hem de fijne kneepjes van het vak.

Carrière bij de TROS

Niehe ontwikkelt zich snel en vanaf 1978 is hij Hoofd Amusement van de TROS. In deze functie is hij nauw betrokken bij producties als de Showbizzquiz en De eerste de beste. Ook trekt hij het nieuwe talent Ron Brandsteder aan bij de omroep. Zelf wordt Niehe bij het grote publiek bekend met zijn eigen talkshow de TROS TV Show dat vanaf 1981 te zien is op de televisie.

In 1982 legt Niehe zijn taken als Hoofd Amusement bij de TROS neer en richt hij zijn eigen productiefirma op. Ivo Niehe Producties produceert een keur aan programma’s, eerst voor de Publieke Omroep en vanaf de jaren 90 ook voor de commerciëlen. Zijn bedrijf produceert onder andere: Lunch TV, Dierenmanieren, Heb ik dat, Trendies, Life and Cooking en Eigen huis en tuin.

Intussen is Niehe op televisie als presentator te zien in een diverse, ook meer serieuze programma's. Zo presenteert hij in 1998 samen met Andries Knevel De grote 4, een serie over de lijsttrekkers van de vier grote partijen. Halverwege de jaren 90 is hij steeds vaker actief met het tot stand brengen van samenwerkingen tussen de TROS en organisaties als Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds.

Overstap naar Talpa

In 2005 begint Niehe, net als veel andere Nederlandse televisiesterren, aan het Talpa-avontuur. De TROS geeft hem geen toestemming de TV show bij Talpa verder te maken en dus moet hij met iets nieuws komen. De talkshow Ivo is op de nieuwe zender van John de Mol geen succes en in 2006 keert Niehe terug naar de TROS. Daar pakt hij succesvol de draad weer op met de TV show.

Kritiek en spot

Door zijn wijze van presenteren oogst hij ook kritiek. Zo noemen Van Kooten en De Bie hem Nivo Nihiel en Boudewijn Büch noemt hem een "Een verderfelijke grootste gemene deler zoeker". Na een optreden bij Pauw en Witteman in 2011 wordt Niehe het mikpunt van spot. Na afloop van zijn theatershow over Yves Montand komt hij vanuit Parijs via een videoverbinding live in de uitzending. Hij geeft hoog over zichzelf op: 'Heel Parijs zat hier, grote regisseurs die met Yves Montand gewerkt hebben. Ik ben een intens gelukkig mens. Ik denk dat er nu een hele nieuwe toekomst open gaat. Het is unaniem een belachelijk groot succes.' Het komt hem duur te staan. Van het imago van de man met het enorme ego komt hij niet meer af. Zelf schrikt hij er van, maar kan er ook om lachen. Hij verwerkt de gebeurtenis in zijn theaterprogramma Die avond in Parijs.

Prijzen en onderscheidingen

  • De Oogprijs voor het gehele TROS-TV-amusement (1982).
  • Officier in de Orde van Oranje-Nassau (2001).