Leo van der Goot

Uit B&G Wiki

Van der Goots hart ligt vele jaren bij de radio. Zijn stijl als dj ontleent hij deels aan Amerikaanse radiopresentatoren. Over zijn wijze van presenteren is niet iedereen te spreken. Vele luisteraars vinden hem een ‘schreeuwlelijk’, overigens een kwalificatie die past bij meerdere discjockeys. Zijn stijl ontleent hij deels aan Amerikaanse radiopresentatoren. Van der Goots carrière is veelzijdig (van dj via programmaker en regisseur naar algemeen programmadirecteur van de HMG). Duidelijke voorliefde voor het commerciële klimaat in omroepland. Hij is creatief en zakelijk tegelijk.

Leo wordt geboren in Amsterdam. Zijn vader is postbode van beroep. Hij heeft twee broers en twee zusters. Na de middelbare school gaat hij naar het VWO. Leo van der Goot begint in 1970 bij Radio Lucas, een ziekenomroep in Amsterdam. Daar ontmoet hij Hans Hoogendoorn, Gerard Smit en Ferry de Groot. Via De Groot komt hij in 1971 bij zeezender Radio Noordzee terecht. Een week na het gesprek met John de Mol zit Van der Goot op het schip de Mebo II. Aanvankelijk als nieuwslezer, later als discjockey. In eerste instantie omdat sommige dj’s afwezig zijn vanwege vakantie of wanneer er geen bandprogramma aan boord gekomen is. Collega Hans ten Hooge (Hans Hoogendoorn) bedenkt het format en Van der Goot presenteert zijn eerste programma: Driemaster. Nadat de zeezenders – door de ondertekening van het Verdrag van Straatsburg in 1974 – moeten verdwijnen, vindt hij enige tijd onderdak bij de VARA.

Op 1 september 1974 maakt hij zijn eerste opwachting in Hilversum met Drie op je boterham. In december 1975 is hij voor het laatst als VARA-dj te horen op Hilversum 3.

Nadat Veronica zich als legale omroeporganisatie op het land gevestigd heeft, stapt Van der Goot in 1976 over naar de voormalige zeezender. In de beginperiode doet hij vooral productiewerk. Zijn debuut op televisie maakt hij overigens in 1978 als presentator van Info. Verder volgt hij de regiecursus en brengt vervolgens diverse VOO-producties in beeld, zoals Amsterdam huilt, de deelregie van de dramaserie Willem van Oranje of De grote verwarring. Ook is Van der Goot de regisseur van muziekprogramma’s als Countdown en Nederland Muziekland.

In 1985 en 1986 wordt hij ‘uitgeleend’ om de deelregie te verzorgen van de spectaculaire 11-stedentocht (NOS). Van der Goot produceert en regisseert Grand Prix (1980) en Superwings (1985). Deze ‘signature documentaire’ gaat over het vliegen in Nederland. In 1987 initieert, produceert en regisseert hij de Nederlandse televisiedramaserie Gemene verhalen. Een enkele maal staat hij nog voor de camera, bijvoorbeeld als presentator van Op jacht naar de schat of zit hij achter de microfoon.

In 1988 is Van der Goot regisseur van diverse NOS-programma’s waaronder Sesamstraat en Klokhuis. Daarnaast verzorgt hij als freelancer de eindredactie en regie van Binnenlandse zaken. In 1989 is hij ook de initiatiefnemer van ontbijttelevisie in Nederland. De populaire Amerikaanse ontbijtshow Good morning America wordt vijf dagen vanuit en over Nederland uitgezonden.

Van 1990 tot 1993 is Van der Goot eigen baas; zijn productiebedrijf heet Leo van der Goot Produkties. In 1991 is hij producent van een aantal programma’s, onder andere de 13-delige serie Skybound. Deze televisiedocumentaire, geschreven en geregisseerd in samenwerking met Mark Verkerk, gaat over Van de Goots grote passie vliegtuigen. Deze serie wordt door zowel Veronica als Discovery Channel uitgezonden. Ook is hij eindredacteur van Tycoons.

In 1998 wordt hij door de directie van HMG aangetrokken en is hij verantwoordelijk voor rebranding RTL4. In 2000 maakt hij nog een korte overstap naar Fox8 waar hij aan de slag gaat als programmadirecteur. Na een paar maanden keert hij terug bij de HMG. Na het vertrek van Bert van der Veer in 2000 wordt Van der Goot aangesteld als programmadirecteur van familiezender RTL4. Hij slaagt er in om van RTL4, na een flinke dip in de kijkcijfers, weer de best bekeken zender van Nederland te maken. Van der Goot weet ook nieuwe mensen aan te trekken, zoals Beau van Erven Dorens, Albert Verlinde en Reinout Oerlemans.

Sinds mei 2002 is Van der Goot programmadirecteur van de drie zenders van de HMG. De tijd van de grote shows zijn voorbij (te kostbaar en verouderd format). Nieuwe, eenvoudig te produceren programma’s zijn terug te vinden in de programmering van de commerciële omroep. De zogenaamde één-camera programma’s, zoals De 10... of In Holland staat een huis zetten de trend. Toverwoord hierbij is een snelle montage. Het zijn afgeronde verhalen met een duidelijke spanningsboog (zgn. op ‘story-telling gebaseerde formats). Van der Goot is de initiator achter programma’s als De Bachelor, Patty’s Posse en De Bauers. Ook met RTL Boulevard gooit programmadirecteur Van der Goot hoge ogen. Soms wordt een oude formule uit de kast gehaald en opgepoetst, zoals Prijzenslag dat in een remake in 2002 Cash en Carlo heet. Presentator Hans Kazàn is vervangen door Carlo Boszhard en het decor is gerestyled. Volgens Van der Goot is dit innovatie van het format. Van der Goot is ook nog enige tijd ad-interim directeur radio geweest.

Naast zijn televisiewerk is Van der Groot ook actief op andere gebieden. Zo spreekt hij in de jaren zeventig, tachtig en negentig reclamespots in, schrijft hij in een muziekblad en is hij een van de dj’s van de Veronica drive-in shows.