Leontien Ceulemans

Uit B&G Wiki
Leontien Ceulemans
Foto: Babet Hogervorst

NaamJohannah Leontina Ceulemans
GeborenAmsterdam, 8 januari 1952
GestorvenLaren, 28 juli 2022
Functies acteur, danser, redacteur, presentator, nieuwspresentator
Bekend vanRadio Romantica, Popzien, De holle bolle boom, Jeugdjournaal, Gummi Beren
Periode actief1955-2010
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Leontien Ceulemans in de media
Oeuvre Leontien Ceulemans

Leontien Ceulemans groeit op in Amsterdam. Haar moeder is actrice Hetty Berger en acteert in het theater, op de radio en wanneer de televisie in Nederland wordt geïntroduceerd, ook op dat medium. Haar vader komt uit Antwerpen en is gitarist en vocalist bij verscheidene radio-orkesten. Door het werk van haar ouders komt Ceulemans al op jonge leeftijd in aanraking met radio: “En ik werd door mijn ouders altijd meegenomen naar de studio, waar ik dan bij de techniek achter de ruit mocht zitten. En op een goede dag mocht ik zo maar ineens meedoen met Kleutertje luister, en toen zat ik ineens zelf achter de microfoon met nog een aantal kleurtjes en peutertjes.” Ceulemans blijft hier aan meewerken tot ze de kleuterklassen verlaat en sluit zich daarna aan bij AVRO’s Kinderkoor.


Actrice, danseres en presentatrice

Op elfjarige leeftijd maakt ze haar debuut als actrice tijdens een live radio hoorspel bij de KRO, waar haar moeder ook een rol in vertolkt. De actrice die altijd de kinderrollen op zich neemt wordt plots ziek en aan Ceulemans wordt gevraagd in te vallen. Dit hoorspel, Een kind van 1813, blijkt een serie te zijn van 26 afleveringen waarin zij de rol van het kind vertolkt. Wanneer ze iets later besluit danseres te willen worden, gaat ze de opleiding volgen bij het Scapino ballet. Dit resulteert onder andere in meerdere dans optredens in grote televisieshows als Zaterdagavondakkoorden, Johnny en Rijkshows en het popprogramma Moef ga-ga. Na een tijdje komt ze erachter dat ze niet alleen wil dansen, maar ook iets met haar stem wil doen. Ze schrijft zich in bij de toneelschool en begint aan een carrière in het theater.

Tussen twee toneelrollen in, besluit ze een screentest te doen voor presentatrice van het VARA-televisieprogramma Popzien. Ceulemans wordt uitgekozen en maakt in 1972 haar debuut als televisiepresentatrice. Dit programma presenteert ze anderhalf jaar tot wordt besloten het programma onder de titel Nederpopzien te maken zonder presentator. Ceulemans went zich weer tot het acteren en duikt opnieuw het theater in.

In de jaren zeventig worden rollen in televisieseries en bioscoopfilms steeds meer regulier. Zo speelt ze rollen in de succesvolle series Vader en zoon, Zwerven met Swiebertje, De Mounties, één van de hoofdrollen in de miniserie Oorlogswinter en het drie jaar lopende Holle bolle boom. In de bioscoop is ze voor het eerst (bijna niet) te zien als stand-in voor de kwaad weggelopen Monique van de Ven in de film Dakota van Wim Verstappen en Pim de la Parra. Een jaar later zou ze wel te zien zijn in de komedie De dwaze lotgevallen van Sherlock Jones, maar slaat ze het aanbod voor een rol in De vijf van de Vierdaagse af vanwege het nodeloze naakt. Halverwege de jaren zeventig gaat Ceulemans haar werkzaamheden als actrice weer combineren met presenteren. Zo presenteert ze haar eigen filmprogramma bij Veronica op de radio, Films zien met Leontien en presenteert ze bij de TROS de LP Top 20. Ook wordt ze regie-assistente bij het RO-theater en schrijft wekelijks een jongerenpagina bij het Vrije Volk.


Het Jeugdjournaal

Wanneer Ceulemans begin jaren tachtig net is geopereerd aan haar blinde darm, leest ze in haar ziekenhuisbed een advertentie in de krant voor presentatrice en redactrice van het Jeugdjournaal. Ceulemans houdt al enige tijd de berichtgeving rondom een journaal voor kinderen dat zou moeten komen in de gaten en wanneer ze leest van de vacature, twijfelt ze geen moment. Na verschillende tests wordt ze verkozen. Hiermee wordt ze de eerste presentatrice van het Jeugdjournaal. Ruim vier maanden voor de eerste uitzending van het Jeugdjournaal op 5 januari 1981, treedt ze al in dienst van de NOS: “Wij begonnen natuurlijk vanaf nul. Met helemaal niets. We mochten wel gebruik maken van correspondenten van het Grote Journaal, maar het was natuurlijk onze eer te na om eigen netwerk op te zetten.”

In de maanden voor de eerste uitzending bouwt de redactie aan een netwerk en bereiden ze de uitzendingen voor: “Vanaf 7 november 1980 hebben wij elke dag een proefjeugdjournaal gemaakt. Marga [van Praag] gewoon echt op reportage, ik mijn berichten schrijven en monteren en de productie op volle toeren. Zodat we 5 januari helemaal goed beslagen ten ijs zouden komen.” Ter voorbereiding gaan Ceulemans en verslaggeefster Marga van Praag naar Londen om te kijken op de redacties van Blue Peter en Newsround, de journaals voor kinderen aldaar: “Uiteindelijk zijn wij het wel heel anders gaan doen dan zij.”

Op de redactie van het Jeugdjournaal werkt ze naast presentatrice ook als redacteur op de redactie. Ze schrijft teksten, monteert en herschrijft de teksten die andere redacteuren voor de presentatie schrijven. Omdat ze geen journalistieke opleiding heeft genoten, volgt ze in het begin een cursus bij Sandbergen om te leren tekstschrijven bij beeld. Een presentatiecursus is niet nodig: “Die had ik al ten tijden van Popzien gevolgd op Sandbergen. En presenteren is net als fietsen, dat verleer je niet zo snel.”

Na verloop van tijd verslechtert de verstandhouding tussen Ceulemans en de redactie van het Jeugdjournaal: “Ik kreeg vrijwel nooit inhoudelijke kritiek, maar het ging altijd over mijn uiterlijk. Dan vonden ze mijn pony weer te lang, of ik had de verkeerde blouse aan, of weet ik veel wat.” Zo wordt in de aanloop van vertrek besloten dat ze zich niet meer mag bezighouden met de inhoud van het Jeugdjournaal. Na een periode van ziekte is een redacteur van het NOS Journaal aangenomen om de redactionele taken van Ceulemans over te nemen en na haar terugkeer, mag ze deze niet meer vervullen. Ze mag zich enkel bezig houden met het herschrijven van de presentatieteksten. Halverwege juli 1982 wordt het haar tijdens een redactievergadering teveel. Ze staat op, pakt haar jas en keert nooit meer terug bij het Jeugdjournaal: “Het was een conflict wat steeds erger werd en op een gegeven moment was de maat vol.”


Afwisseling van presenteren, acteren en veel stemmenwerk

Meteen na haar vertrek bij Jeugdjournaal wordt ze door de NCRV benaderd voor het programma Bokkesprongen, waar ze zowel presentatrice als redactrice wordt. Dit doet ze drie jaar en wisselt in de periode daarna acteren en presenteren met elkaar af: “Bij mij was het altijd zo dat ik gewoon keek wat er op mijn pad kwam. Kreeg ik een leuke rol aangeboden dan ging ik daar op in. En met presenteren ook.” Zo presenteert ze in de jaren tachtig onder andere het radioprogramma Route 83 bij Radio Nederland Wereldomroep en op Radio 4 een aantal programma’s over klassieke muziek. Op televisie presenteert ze uiteenlopende programma’s als Globetrotten, De helemaal alleen in je eentje show en Ik hou van Hollands. Bovendien wordt ze één van de vaste gezichten van de jury in De mini-playbackshow. Als actrice is ze te zien in twee seizoen De poppenkraam, Waar de ster bleef stille staan en in Loos, de film van Theo van Gogh. Daarnaast acteert ze met haar stem en verzorgt ze veel nasynchronisaties van buitenlandse animatiefilms, series en verscheidene bedrijfsfilms. Haar stem is ook jarenlang te horen als de omroepster van Kindernet.

In 1988 keert ze weer terug naar de journalistiek, wanneer ze samen met Peter Hobday het internationale en Engelstalige nieuwsprogramma European business weekly gaat presenteren. Tijdens het inspreken van Engelstalige bedrijfsfilm wordt ze door een producer gevraagd een screentest voor het programma te doen. Ze zoeken naast Hobday een presentator die in Nederland bekend is. Ceulemans doet een test en accepteert het aanbod omdat ze ook als redactrice aan de slag mag.

In de jaren negentig gaat ze zich meer richten op radioprogramma’s en blijft veel stemwerk verrichten. Zo presenteert ze op de radio het programma Radio Romantica en is ze producent, presentatrice en redacteur bij verscheidene kunst- en cultuurprogramma’s bij de zender Classic FM. Als actrice is ze te zien in Villa Borghese, Moord in Eldorado en een gastrol in de populaire soap Goede tijden, slechte tijden. Daarnaast speelt ze mee in meerdere hoorspelen en is ze als voice-over actief voor televisieprogramma’s Alle dieren tellen mee, Kinderen van dichtbij en Yoga voor jou. Van 2007 tot 2010 presenteert ze op Radio 6 het programma Jazz op zes.


Grammofoonplaten

Leontien Ceulemans heeft samen met 'De Beschuitbollen' de LP Hallo, hier Leontien's Jeugdshow uitgebracht. Ceulemans zingt en componeert op de plaat. Tevens heeft ze de samenstelling voor haar rekening genomen. Deze is te koop op CD via Fonos.nl.
Klik op de LP titel voor de directe link naar de webwinkel.