Swiebertje

Uit B&G Wiki
(Doorverwezen vanaf Zwerven met Swiebertje)
Periode1955, 1958 1961 - 1975
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreComedy,
Kinderprogramma
Decennia1950-1959, 1960-1969,
1970-1979
Lengte17'09"
MediumTelevisie
GalleryGallery
Externe infoSwiebertje fanclub

Swiebertje.jpg


Beschrijving

Legendarische comedy over de avonturen van zwerver Swiebertje, die regelmatig mot heeft met veldwachter Bromsnor. Gelukkig kan hij in de keuken van Saartje, de huishoudster van de burgemeester, altijd terecht voor een vers "kopjen kofjen". De verhalen worden geschreven door John Uit den Bogaard en spelen zich af in een dorp. In 1955 worden twee afleveringen live uitgezonden (Studio Irene), in 1961 begint Swiebertje als serie onder de titel Pas op, Swiebertje. Later wordt dat Zwerven met Swiebertje. In 1972 heeft het programma zes miljoen kijkers, wat bijzonder veel is. Joop Doderer kan na zijn rol van Swiebertje nooit meer iets spelen zonder dat de link met Swiebertje wordt gelegd. In 1975 vertrekt Swiebertje naar Canada en houdt het programma op.

Hoewel er meerdere rolwisselingen plaatsvinden, zijn Bert Dijkstra als burgemeester en Riek Schagen als Saartje het bekendst. Lou Geels speelt Bromsnor. In 1968 doet Piet Ekel, als handelaar Malle Pietje, zijn intrede.

Als Joop Doderer als Swiebertje in 1992 op het TROS Kompas TV Ster Gala de prijs voor beste kindertelevisieprogramma uitreikt, wordt hij door het publiek warm onthaald. Er ontstaan plannen voor een vervolg op Swiebertje. Het idee is om Swiebertje twintig jaar na zijn vertrek naar Canada terug te laten keren naar Nederland. Hij treft dan een volledig veranderd land aan. In eerste instantie zou het gaan om een tv-film, maar mogelijk meer. Het idee sterft een stille dood door een verschil van mening over het begrip comedy tussen Joop Doderer en zijn adviseur Henk Bos aan de ene kant en de NCRV aan de andere kant (Limburgsch Dagblad 13-02-1992).

Makers

Geschreven door John Uit den Bogaard

Regie Henk Veenstra

Camera Lex van Eldik

Decorontwerp Fokke Duetz (1955) Hans Chr. van Langeveld, Peter Keesom, Juliënne van der Erve

Muziek Harry de Groot

NCRV

Cast

Swiebertje - Joop Doderer

Bromsnor - Lou Geels, Tonny Foletta

Saartje van Santen - Riek Schagen, Annie Leenders, Coba Kelling, Conny Stuart, Sophie Köler, Jetty Cantor

Burgemeester - Bert Dijkstra, Jan Blaaser, Jo Vischer jr., Guus Hermus, Rien van Nunen, Louis Borel

Malle Pietje - Piet Ekel

Cornelia - Teddy Schaank, Diny Sprock, Coba Kelling

Bella - Leontien Ceulemans