Sylvana Simons

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamSylvana Hildegard Simons
GeborenParamaribo, Suriname, 31 januari 1971
Functies danser, presentator, videojockey
Bekend vanSylvana's soul, De bus, De TV makelaar, Dancing with the stars
Periode actief1995-heden
Werkt samen metJohn Williams, Ron Brandsteder

Sylvana Simons in de media
Oeuvre Sylvana Simons


Veelzijdige radio- en televisiepersoonlijkheid die zich gedurende haar carrière steeds meer mengt in het publieke debat.

Jeugd

Sylvana Simons wordt in Suriname geboren. Anderhalf jaar later komt ze met haar ouders naar Nederland. Op de lagere school doet ze aan jazz- en klassiek ballet. Vanwege problemen met haar vader verlaat Simons op 14-jarige leeftijd als recalcitrante puber haar ouderlijk huis en trekt ze in bij een oudere halfzus in Amsterdam. Na drie jaar HAVO volgt Simons de professionele balletacademie van Lucia Marthas en de kappersschool, maar behaalt geen diploma. Ze werkt niet lang als kapster, omdat het dansen haar meer trekt.

Begin showbiz carrière

Ondanks veel problemen in haar privéleven verloopt haar professionele leven steeds voortvarender. Ze danst onder andere in het showballet van John de Mol/Lentink. Bovendien gaat ze op tournee met 2 Brothers On The 4th Floor, Soundmixshow winnares Michele Meyer en CB Milton (Clarence Becker). Ook werkt ze aan foto-opdrachten en commercials voor onder andere Pepsi, Philips en Victoria Vesta. In de beruchte Amsterdamse discotheek iT mag Simons feesten en dansshows organiseren. Hier doet ze haar eerste ervaring als presentatrice op. Overigens ondergaat Simons haar eerste screentest al in 1992, op uitnodiging van Veronica’s directeur Lex Harding, die haar als danseres ziet in Countdown.

TMF

Na een screentest in 1995 wordt Sylvana Simons aangenomen als VJ bij de door Lex Harding opgezette clipzender The Music Factory (TMF). De eerste tijd is TMF alleen in bepaalde gemeenten in Nederland te zien. Simons besluit om die reden haar danscarrière nog niet op te geven. Bij TMF kan ze low profile beginnen en groeien in de rol van presentatrice. Dankzij haar soul-programma Sylvana's Soul krijgt ze de bijnaam "Dutch queen of R&B". Haar programma draagt bij aan een opleving van het soul- en r&b-genre in Nederland. In 1997 neemt ze samen met drie andere vrouwelijke TMF-ers een nummer op, namelijk “Get close to you”, dat een hit wordt. Fabienne de Vries, Bridget Maasland en Isabelle Brinkman vormen met Sylvana de gelegenheidsgroep The Magnificent Four. Van Simons, die van de vier dames beschikt over de minste zangkwaliteiten, wordt de bijdrage voor dit nummer beperkt tot een eenvoudige rap en enkele gesproken passages.

Overstap naar SBS en RTL

Begin 2000 maakt ze de overstap naar SBS6. Haar eerste klus is de presentatie van De Bus, de tegenhanger van het megasucces Big Brother. Hierna volgen verschillende programma's waarvan Sexquiz on the beach het meeste stof doet opwaaien. Zo bestaat één onderdeel van het programma uit het geblinddoekt op de tast de blote borsten van partners raden. In september 2000 vertrekt ze naar RTL4. Bij RTL richt ze zich meer op lifestyle georiënteerde programma's. Verder verzorgt ze samen met Ron Brandsteder de presentatie van het veel bekeken programma Dancing with the Stars. Uiteindelijk zal ze tot en met 2009 voor de zender presenteren.

Radio

Simons bekwaamt zicht ook in het presenteren op de radio. Zo is ze in 1999 voor het eerst te horen bij Radio 538 en vervolgens in 2001 bij Noordzee FM waar ze het interactieve programma Sylvana presenteert. Vanaf 2009 presenteert ze het programma Sylvana's choice bij NPO Radio 6 dat in het teken staat van soulmuziek.

Andere activiteiten

Simons ontwikkelt zich naast haar presentatiewerk op meerdere vlakken. Ze schrijft columns voor het omroepblad Veronica Magazine (2000-2002) en het tijdschrift Playboy. In 2004 verschijnt haar eerste boek 1 + 1 = 7 waarin ze uitlegt hoe ze haar moederschap combineert met haar carrière. Vanaf zomer 2005 is ze ambassadrice van Simavi (www.simavi.org), een organisatie die zich als doel stelt het verbeteren van de gezondheid van de allerarmsten in Azië en Afrika èn is zij ambassadrice van de Borst Kanker Vereniging. Ook houdt Simons zich bezig met het ontwerpen van kleding. Zo zijn alle jurken die ze draagt tijdens de uitzendingen van Dancing with the stars door haar zelf ontworpen. Haar dansachtergrond komt goed van pas wanneer ze deelneemt aan het dansprogramma Dance dance dance in 2015. Ze oogst veel lof voor haar uitvoering van Rhythm Nation van haar jeugdidool Janet Jackson.

Gast in talkshows

Simons schuift regelmatig aan in talkshows en steekt haar mening niet onder stoelen of banken als het gaat om zaken als racisme en discriminatie. Ook als tafeldame bij De wereld draait door brengt ze deze onderwerpen regelmatig naar voren. In 2016 maakt ze bekend dat ze zich aansluit bij de politieke beweging Denk. Via sociale media ontvangt Simons veel negatieve reacties en dreigementen. Ze voelt zich door haar partij weinig gesteund en eind december 2016 besluit ze Denk te verlaten. In 2017 doet ze met haar eigen partij mee aan de Tweede Kamerverkiezingen, maar ze haalt niet genoeg stemmen voor een kamerzetel.

Publicaties

- 1 + 1 = 7 (2004)

- In Balans (2005)