Tineke Verburg

Uit B&G Wiki
Tineke Verburg (1990)

NaamChristine Maria Verburg
GeborenUtrecht, 25 februari 1956
GestorvenAmsterdam, 13 juni 2020
Functies omroeper, presentator
Bekend vanAktua, Triviant, Aktua in bedrijf
Periode actief1979-2001, 2004-2008, 2010-2011
Werkt samen metMarcel Bruijns, Gerard Baars, Ed Nijpels, Freek Simon, Frank Pouw, François Boulangé, Jannetje Strengers, Jaap Brand, Bert Kuizenga, Thedo Keizer
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery
Externe infoOfficiële site

Tineke Verburg in de media
Oeuvre Tineke Verburg

Na het vertrek van Wibo van der Linde is zij gedurende zes jaar de anchorwoman van TROS Aktua. Met name Triviant zullen de meeste kijkers zich herinneren. Haar gezellige uitstraling en schaterlach voegen een extra sfeer toe aan de spelprogramma's die ze presenteert. Haar credo is "heb genoeg zelfvertrouwen om kwetsbaar te durven zijn". Vanaf 1991 verzorgt Verburg samen met Jaap Brand mediatrainingen. Ook traint ze jarenlang de nieuwe collega journalisten/omroepsters bij de TROS. Na haar breuk met de TROS in 2001 legt ze zich veel meer op deze werkzaamheden toe.

Christine Maria Verburg wordt in 1956 in Utrecht, de jongste van zes kinderen. Haar vader is directeur van een veestallings- en transportbedrijf in Utrecht. Binnen het zeer christelijke gezin is er een sterk gevoel van saamhorigheid. Achteraf schrijft ze haar vlotte babbel, haar behoefte aan veel mensen en gezelligheid, en tegelijkertijd haar zelfstandigheid toe aan het feit dat ze thuis voortdurend zeven mensen om zich heen had. Als jongste in het grote gezin leert ze haar mondje roeren. Hoewel ze erg gedisciplineerd is en een sterk gevoel van verantwoordelijkheid heeft, beschouwt ze zichzelf voornamelijk een geluksvogel. 'De mensen zijn altijd naar mij toegekomen en op die manier ben ik in de leukste dingen gerold'.

Na het atheneum wil Verburg een opleiding gaan volgen bij het Wetenschappelijk Instituut voor Toerisme, maar na een gesprek met de directeur van een reisbureau kan ze meteen aan de slag. Ze werkt enkele jaren bij het Amsterdamse kantoor van Royal Jordanian Airways. Daarna is ze enige tijd werkzaam als receptioniste bij een reclamebureau in Baarn.

In mei 1979 zoekt de TROS een nieuwe omroepster. Een vriendin van Verburg heeft een modellenbureau en geeft Verburg op voor een screentest. Zonder veel verwachting ondergaat ze de test. Na enkele rondes blijft zij als enige over. Vervolgens volgt ze een presentatiecursus op Santbergen, het opleidingsinstituut van de publieke omroep.

Op 1 juli 1979 is ze voor het eerst als omroepster op het scherm te zien. Tot het voorjaar van 1982 blijft Verburg vier dagen in de week bij het reclamebureau werken. Het omroepen is geen dagtaak voor haar en ze kan er niet van leven. Ze zorgt zelf voor representatieve kleding.

Inmiddels krijgt ze haar eerste presentatieklussen, zowel in het land als op televisie. Zo staat ze samen met Ron Brandsteder op de Huishoudbeurs. Medewerkers van de TROS zien het duo daar en vragen aan Verburg en Brandsteder of ze samen het wekelijkse radioprogramma Wegwezen zouden willen presenteren. Verburg leert meteen op de meest vreemde plaatsen mensen te interviewen, waaronder een hoge mast op de Floriade en in een auto op het circuit van Zandvoort. Al snel merkt ze dat iemand interviewen lang niet zo makkelijk is als het lijkt.

Tot haar verbazing wordt ze door TROS-directeur Cees den Daas gevraagd voor een serieus programma in het informatieve genre. Vanaf 1 september 1984 tot en met 1990 presenteert Verburg TROS Aktua. Omroepen is intussen gesneden koek; het presenteren van een actualiteitenrubriek vindt ze vooral spannend. Ze weet weinig tot niets van verslaggeving, montage of de aanpak van een nieuwsonderwerp. Regelmatig maakt ze onderwerpen voor het programma. De reportages die ze als freelancer maakt, vallen voornamelijk onder de noemer human interest. Ze is van mening dat ze deels is aangetrokken om het glamour aspect van het programma te verhogen. Verburg wordt duidelijk gesterkt door de reacties van het publiek. Aktua-kijkers bellen namelijk de eerste twee weken op met vragen naar het breipatroon van de truien van Verburg. Dit is de oorzaak van haar bijnaam Trui op de Aktua-redactie.

In 1986 wordt ze gevraagd om Aktua Export en Aktua in bedrijf te gaan presenteren. Dit programma, dat ze aanvankelijk samen met Pieter Winsemius, daarna met Jan Terlouw en uiteindelijk jarenlang met Ed Nijpels vanuit het WTC in Amsterdam presenteert, belicht in iedere aflevering een ondernemersbranche. Het tweetal praat de reportages aan elkaar en interviewt ondernemers. Verburg vindt het jammer, dat ze niet de mogelijkheid heeft om langere en diepgaande interviews te maken.

In deze periode wijzigt haar privéleven. In 1988 treedt Verburg in het huwelijk met sportjournalist Jos Kuijer. In 1989 wordt hun zoon Tim geboren. Ze besluit vanwege de zorg voor haar kind om voortaan nog maar drie dagen per week te werken. Mede door de zorg voor haar baby komt er een eind aan Verburgs werkzaamheden voor Aktua. De TROS zoekt bovendien naar een mannelijke presentator voor Aktua, omdat Paul Witteman veel succes heeft bij de VARA. De productie Aktua Export loopt ook teneinde. Verburg vraagt zich af of ze nog een toekomst bij de TROS heeft. Een nieuwe, interessante aanbieding dient zich echter aan. De TROS wil in 1990 een nieuw gevarieerd infoprogramma maken over de wereld van film, video en televisie. Tineke Verburg, zelf een groot filmliefhebber, kan het aanbod om Hollywood Boulevard te presenteren niet weigeren. Het programma verdwijnt na een paar jaar, omdat er een verdeling van programmaonderwerpen met zenderpartner Veronica wordt afgesproken. VOO gaat zich voortaan op film toeleggen met René Mioch als deskundige.

Verburg krijgt in dezelfde tijd het spelprogramma Triviant aangeboden. Dit programma wordt aanvankelijk gepresenteerd door Astrid Joosten, die in 1990 naar de VARA terugkeert. Verburg voelt er weinig voor om een amusementsprogramma te presenteren omdat ze zichzelf niet ziet als showmaster. Triviant heeft echter een strakke formule wat haar wel aanspreekt. Ruim dertien jaar zal Verburg dit programma uiteindelijk presenteren. Daarnaast blijft ze verschillende versies van Aktua in bedrijf presenteren. Hierdoor krijgt ze veel aanbiedingen voor presentatiewerk.

In 1994 loopt het huwelijk met Kuijer op de klippen; de roddelbladen besteden aandacht aan de scheiding. Met name het gerucht dat ze de knopen van zijn overhemden zou hebben geknipt draagt bij aan haar 'stoere' imago.

In de tweede helft van de jaren negentig heeft Verburg het druk. Ze krijgt er een spelprogramma bij: Tien voor taal. Ze presenteert de wekelijkse taalquiz samen met haar Vlaamse collega Mark Uytterhoeven en later met Tom Lenaerts. Tot haar spijt wordt het programma in 1999 door de KRO overgenomen, omdat de Vlamingen nieuwe opnames willen maken en de TROS de vorige reeks nog niet uitgezonden heeft.

In 1998 presenteert Verburg de tiendelige serie Aktua Medisch. Dit live programma onderscheidt zich van andere medische programma's door voornamelijk het menselijk aspect te benadrukken. In 2000 presenteert Verburg het lichtvoetige programma Lunch TV. Na zestig afleveringen (vijf uitzendingen per week) houdt Verburg het programma voor gezien. Ze wil meer diepgang, maar lijkt deze ruimte niet bij de TROS te kunnen krijgen.

Haar inhoudelijke programma's stoppen. Reeds opgenomen afleveringen van Triviant blijven een aantal maanden op de plank liggen. Hierdoor zijn de korte gesprekken met de kandidaten vaak gedateerd tegen de tijd dat ze worden uitgezonden. Verburg vindt deze ontwikkeling kwalijk. Ze krijgt het aanbod om TROS Uit Kompas en Studio 2 te gaan presenteren, maar hierin ziet ze weinig uitdaging.

In oktober 2001 breekt Verburg na 22 jaar met de TROS. Ze klaagt over het gebrek aan waardering. Ze sluit overigens niet uit, dat ze in de toekomst wellicht weer op televisie gaat presenteren. Op 3 oktober 2004 is de voormalige TROS-coryfee terug op het scherm bij RTL5 met de eerste uitzending van Nederland in bedrijf. Na twee jaar stopt dit programma en gaat Verburg zich uitsluitend bezighouden met mediatrainingen en presentaties in het land.

In 2010 keert Verburg terug bij de TROS. Vanaf 11 september 2010 tot september 2011 presenteert ze op Radio 1 samen met Peter de Bie het live radioprogramma TROS in bedrijf over ondernemend Nederland.

Tineke Verburg was een gedreven presentatietrainer- en coach. In haar jaren bij de TROS begeleidde en coachte ze al omroepsters, nieuwe presentatietalenten en verslaggevers. Daarnaast trainde ze mensen uit het bedrijfsleven en de politiek. Dat is ze tot op het laatst blijven doen. Haar belangrijkste motto daarbij was: “Wie goed wil overkomen, moet genoeg zelfvertrouwen hebben om kwetsbaar te durven zijn”.

Tineke Verburg is 64 jaar geworden.