Egbert van Hees

Uit B&G Wiki
Egbert van Hees (Bron: Fotocollectie Beeld en Geluid)

NaamEgbert van Hees
GeborenLichtenvoorde, 2 mei 1946
GestorvenAmsterdam, 8 januari 2017
Functiesregisseur
Bekend vanTV show, Sylvia Millecam show
Periode actief1971- 2006
Werkt samen metRien van Wijk, Ivo Niehe, Sonja Barend


Regisseur die zelf een ster werd in Italië

Popmuziek

In 1971 heeft Egbert van Hees het geluk dat regisseur Rien van Wijk wegens ziekte de opnamen voor de AVRO-televisie van popster Neil Young moet afzeggen. Van Hees neemt zijn plaats in. Datzelfde jaar maakt hij 'Pop van Jan de Witt', een door hem geïnitieerd popprogramma over de tien meest succesvolle bands van de nederpop, zoals The Earring en Shocking Blue. In 1973 is een van zijn hoogtepunten het Popgala van de VARA. Zijn naam als regisseur van (pop)optredens is hiermee gevestigd.

In 1974 maakt hij bekend dat hij met Geert Popma het popprogramma Toppop gaat maken. Hij wil dan al langere tijd een programma voor jongeren maken maar krijgt daar bij de VARA geen ruimte voor. Aangezien hij bij de VARA als freelancer werkt en hij voor Toppop ook als freelancer aan de slag gaat, kan hij zijn werk bij beide omroepen combineren.

Van Hees ontpopt zich ook als maker van specials rond zangers. Enkele voorbeelden hiervan zijn De eenzame fietser van Boudewijn de Groot en Levenslang van Robert Long. Ook zijn registratie van het cabaret van Ivo de Wijs in 1975 wordt goed ontvangen omdat Van Hees, volgens de kritieken, de eigen mogelijkheden van het medium tv weet toe te passen. 'Zo wordt ook cabaret nog leuk om naar te kijken'.

De TV show en ander televisiewerk

In 1981 vraagt Ivo Niehe hem een proefaflevering te maken voor een interviewprogramma met als voorlopige titel TV show. Al snel na de lancering trekt de show dusdanig veel kijkers dat de titel is gebleven, evenals Van Hees als regisseur. Hij heeft dit programma gedurende 25 jaar geregisseerd.

Hoewel popmuziek de specialiteit lijkt van Van Hees, regisseert hij ook dramaseries als In de Vlaamsche pot, kinderprogramma's zoals Sesamstraat, een documentaireserie voor de IKON, de Sonja's goed nieuws show en nog veel meer.

Wereldfaam

In 1985 vestigt Van Hees internationaal zijn naam als concertregisseur als Lionel Richie een videoband van zijn concert in Rotterdam wil hebben. Richie vindt de opnamen geweldig. Binnen de kortste keren weten 's werelds grootste popartiesten Van Hees te vinden. Hij regisseert opnamen van Madonna, Prince, Joe Cocker en vele anderen. Hij mag zelfs het afscheidsconcert van Tina Turner, dat wereldwijd live zal worden uitgezonden, regisseren.

Na het optreden van Madonna in Italië komt Van Hees in contact met de RAI. Daarvoor maakt hij het rockprogramma 'Notte rock' waarin artiesten als Sting, Bruce Springsteen en Pink Floyd optreden.

Zelf zegt hij over het maken van concertregistraties in een interview in De Telegraaf: "Weet je dat het regisseren van Sesamstraat veel moeilijker is dan het opnemen van een Prince concert. Ik heb zeven jaar Sesamstraat gedaan dus ik weet waar ik over praat. Je moet ontzettend uitkijken met hoe je iets uitlegt aan een groep kinderen waar je als regisseur toch min of meer verantwoordelijk voor bent. Prince treedt gewoon op. Hij gaat z'n gang en je hoeft hem heus niet te vertellen wat hij moet doen."

Pensioen

Rond 2006 maakt Van Hees nog nauwelijks programma's. Hij richt zich op zijn gezin. Als in 2016 Prince overlijdt is hij te gast bij Pauw om over zijn samenwerking met hem te vertellen. Het is zijn laatste mediaoptreden.

Onderscheiding

1989 - International Monitor Award voor de rechtstreekse uitzending van het concert uit de 'Love sexy-tour' van Prince in Dortmund