Karel Prior

Uit B&G Wiki

Karel Prior is een kleurrijk man met een mooi stemgeluid. Hij weet wat hij wil en neemt geen blad voor de mond waardoor hij verschillende keren verwikkeld raakt in conflicten. De eerste rel betreft een discussie in 1960 rond het door hem opgezette TV-programma Schouder aan schouder. In deze AVRO-productie, naar aanleiding van de viering van de vijftiende bevrijdingsdag, zijn enkele liedteksten opgenomen (onder andere Milord) die als storend ervaren worden. In 1970 wordt Karel op staande voet door de TROS ontslagen. In juni 1973 ontstaat een rel rond de laatste NOS-Kiosk vanwege een item over Finse bungalows. De vermeende omkopingaffaire leidt zelfs tot kamervragen.

Karel volgt de Eerste Openbare Handelsschool. Na de oorlog vormt hij een eigen cabaretgroep De jonge zes met onder andere Flip van der Schalie. De jonge zes werkt korte tijd in een programma met Toon Hermans. Vervolgens in 1946 is Karel als aankomend acteur een jaar verbonden aan de toneelgroep Comedia van Cor Hermus. In datzelfde jaar gaat hij ook aan de slag als samensteller van verschillende kleinkunstprogramma's voor de NCRV.

Na 16 vergeefse omroepaudities wordt Karel op 1 juli 1947 nieuwslezer bij de radionieuwsdienst (NRU). Vervolgens maakt hij in 1948 de overstap naar de VARA en gaat werken als omroeper. Bij de VARA krijgt Karel de mogelijkheid aan verschillende aspecten van het programmamaken te werken. In september 1953 is hij samen met Willy van Hemert en Wim Ibo betrokken bij de opzet van het zaterdagavondprogramma VARA’s showboat. Na een moeizaam jaar haken Van Hemert en Ibo af en gaat alleen Karel door. In zijn periode bij de VARA weet Karel veel talent naar de omroep te halen. Zo weet hij Wim Sonneveld als orgeldraaier Willem Parel, Tom Manders als Dorus, Rijk de Gooyer als de Utrechter Bartels en Eli Asser aan de VARA te binden. In augustus 1952 wordt hij benoemd tot regisseur.

Zijn overgang naar de AVRO in 1957 leidt tot de nodige publiciteit. Voor de AVRO maakt en regisseert Karel de fameuze radioserie Koek en Ei. Verder is hij producent van onder andere de TV-programma’s Club Domino en Wie van de drie. Als hoofd Amusement van de AVRO-TV weet hij grote artiesten als Jacques Brel, Sammy Davis, Caterina Valente en Shirley Bassey op de Nederlandse televisie te lanceren.

Mid jaren '60 verhuist Karel naar de TROS aanvankelijk als programmaleider en een enkele maal als regisseur. Niet veel later wordt hij benoemd to hoofd afdeling TROS-TV. Na een conflict (uitzitten van een korte straf als gevolg van een verkeersovertreding) wordt Karel in februari 1970, samen met chef drama Jack Dixon, op staande voet ontslagen na een ruzie met mr. Joop Landré.

Met steun van uitgeverij Strengholt begint hij in de jaren '70 voor zichzelf met Karel Prior-produkties. Dit productiebureau verzorgt de reclame en public relations voor Nederlandse bedrijven. In de tussentijd is Karel zo nu en dan te horen in verschillende radioprogramma's van de TROS en NOS.

In 1980 is Karel weer terug bij de AVRO met de serie de serie Kom ‘ns langs. In zijn tijd bij de AVRO maakt hij maar liefst 400 afleveringen van dit populaire programma.

Naast zijn omroepwerk is Karel actief in de cricketwereld. Hier bouwt hij een goede reputatie op als scheidsrechter.


Prijzen en onderscheidingen

Ridder in de orde van Oranje-Nassau .