Annette van Trigt

Uit B&G Wiki

Annette van Trigt is jarenlang een vertrouwde verschijning op radio en televisie. Radio maken blijft haar favoriet. Hierin kan Annette veel facetten van haar geliefde vak uitoefenen. Annette geeft zelden interviews, omdat ze vindt dat ze door haar werk al genoeg vanzichzelf prijsgeeft.


Opleiding en eerste radio jaren bij Veronica

Na haar opleiding aan de Pedagogische Academie, werkt Annette een korte periode in het onderwijs. Wegens gebrek aan vacatures in het onderwijs, geeft ze zichzelf net zoveel kans bij de omroep en probeert ze de stap te wagen. Lokaal heeft ze al enige radio-ervaring opgedaan. Ze stuurt een cassettebandje met een eigen radio-uitzending op naar het vermelde adres op de vacature.

Lex Harding pikt het bandje eruit en nodigt haar uit voor een stemtest en het presenteren van een proefprogramma. Haar debuut bij de landelijke omroep maakt ze in 1979 bij Radio Veronica, dat net C-omroep geworden is. Bijna tien jaar blijft ze bij Veronica en doet daar naar eigen zeggen "ongeveer alles wat los en vast zat."

Één van haar vaste programma’s is Kletskop op de woensdagmorgen via Hilversum I, dat anderhalf tot twee miljoen luisteraars bereikt. Kletskop presenteert ze negen jaar lang. Een ander programma is Countdown café, een live programma op locatie met optredens van popbands. Annette is verder in deze periode de eerste vrouw, die voor de Tour de France geaccrediteerd wordt. Het wordt haar kennismaking met topsport.


Televisie en overstap naar de VARA

In 1980 doet ze ervaring op in televisiewerk voor VOO. Onder meer maakt ze interviews voor Countdown en zit ze in de redactie van Tineke. Ze gaat niet in op het aanbod om Nederland muziekland te presenteren, omdat ze geen bekende Nederlander wil worden als gevolg van een programma, dat niet naar haar smaak is.

Dan vindt ze de commerciële belangen bij Veronica te groot worden: Na een conflict neemt ze in 1988 ontslag, en stapt over naar de VARA radio, die haar wel de mogelijkheden en ruimte biedt om de programma's te maken die ze voorstaat. Vanaf zomer ’88 zit ze bij de VARA. Daar werkt ze met plezier aan verschillende programma’s op zowel televisie als radio.

Veel voldoening haalt ze uit het programma Bal op het dak, waarvoor ze de presentatie overneemt van Frits Barend en Henk van Dorp. Annette spreekt met gasten uit de sport- en mediawereld en steekt daar de draak mee. Ze heeft veel vrijheid in dit programma, dat ze later haar leukste programma uit haar loopbaan zal noemen.

Naast radio is Annette in deze periode ook werkzaam als presentatirce bij verschillende televisieproducties van de VARA. Zo werkt ze onder andere samen met Paul Witteman en Felix Meurders.


Studio Sport en de NOS

Nadat ze geïnformeerd heeft of Studio sport een plaats voor haar heeft, komt ze in contact met Kees Jansma, chef van dit programma. Annette komt bij een screentest als beste presentatrice uit de bus. Jansma doet haar een aanbod, dat ze aanvaardt. Vanaf dan is Annette met regelmaat aanwezig bij grote sportevenementen om verslag te doen.

Ook wordt ze geregeld voor de presentatie van andere programma’s voor de NOS gevraagd. Dit zijn vaak gelegenheidsprogramma’s, zoals de presentatie van de Provinciale Statenverkiezingen. Na Sail 2000 neemt Annette ontslag bij Studio Sport, omdat ze zich niet langer kan vinden in de journalistieke aanpak van de uitzendingen en de toenmalige wijze van leiding geven.

Vanaf november 2002 presenteert Annette het Journaal. Ze wordt door hoofdredacteur Hans Laroes gevraagd als presentatrice van het vernieuwde 6-uur Journaal waar ze zich ook bezighoudt met verslaggeving. Op 14 oktober 2004 verbreekt de nieuwslezeres haar dienstverband, omdat de NOS het contract met haar niet wil verlengen. Haar werkzaamheden worden overgenomen door Aldith Hunkar.


Eigen bedrijf en Casa Luna

Momenteel is ze werkzaam in haar eigen bedrijf als zelfstandig journalist en dagvoorzitter op congressen. Ze doet nog presentaties op radio en televisie voor Omroep MAX, maar het liefst is ze bezig met eigen documentaireproducties, zoals Jeen: 85 jaar!.