In het nieuws

Uit B&G Wiki
Ria Bremer2015.jpg

Op 2 maart 2015 ontvangt Ria Bremer bij de uitreiking van de TV-Beelden de Beeld en Geluid Oeuvre Award.

FTA001028848 015 con.png

Op 1 november 2013 is regisseur en programmamaker Leen Timp overleden. Timp geldt als een van de televisiepioniers en is vanaf 1951 bij de NTS actief als cameraman en opnameleider. Vanaf 1954 is hij regisseur bij de AVRO. Hij wint in 1961 de Nipkowschijf voor Kunstgrepen en in 1966 de Televizierring voor Zo is het toevallig ook nog 's een keer. Ondanks zijn indrukwekkende staat van dienst is Timp bij het grote publiek vooral bekend als de echtgenoot van Mies Bouwman.


FTA001035910 010 con.jpg

Op 7 oktober 2013 is bekend gemaakt dat Rick Nieman door het Nederlandse publiek verkozen is tot de beste nieuwslezer van Nederland. Dit blijkt uit de resultaten van een nationaal televisieonderzoek uitgevoerd voor het Gouden Televizier-Ring Gala.

BGwikiblokje2.png

De Beeld en Geluidwiki behoort vanaf 6 augustus 2013 ook visueel tot de webfamilie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Op deze dag is de wiki voorzien van een nieuwe skin, ontwikkeld door Total Active Media.

HermanEmmink.jpg

Op 25 maart is Herman Emmink overleden. Onlosmakelijk verbonden met het lied Tulpen uit Amsterdam, wordt hij ook wel de zingende omroeper genoemd. Hij werkt onder andere voor de AVRO en Radio Luxemburg. Tussen 1965 en 1982 presenteert hij 830 keer het programma Muzikaal onthaal. Op televisie is hij van 1971 tot 1982 spelleider in Wie van de drie. Herman Emmink is 86 jaar geworden.

FTA001047855 002 con.png

Sacha de Boer verlaat na zeventien jaar het NOS Journaal. Sinds 2003 is ze afwisselend met Rob Trip de anchor van het Acht Uur Journaal. De Boer is altijd al fotograaf geweest. Ze kiest er nu voor om fulltime als fotograferend journalist bezig te zijn. Haar laatste presentatie van het Journaal is op 3 mei 2013.

Logo beeldengeluidwiki.jpg

Op 1 februari 2013 is de Beeld en Geluidwiki 5 jaar online. Vanaf deze plek bedanken we alle bezoekers en vooral ook alle gebruikers die hebben bijgedragen. Inmiddels is de wiki bijna 20 miljoen keer geraadpleegd!

De taarten van Abel (2003) titel.jpg

Op 30 januari 2013 wordt een beeltenis van Siemon de Jong (bakker Abel uit De taarten van Abel) toegevoegd aan de Wall of Fame bij Beeld en Geluid. De Wall of Fame toont makers van radio- en televisieprogramma's die een oeuvre award hebben gewonnen. De taarten van Abel heeft de Gouden Stuiver (2011) en de Ere Zilveren Nipkowschijf (2012) gewonnen.

Afgelopen week is Ellen Blazer overleden. Ze is vooral bekend als steun en toeverlaat van Sonja Barend. Daarnaast heeft ze formats bedacht voor een aantal bekende televisieprogramma’s, zoals Per seconde wijzer en Twee voor Twaalf. Jarenlang is ze actief als regisseur en later als eindredacteur voor Sonja Barend. Ellen Blazer is 81 jaar geworden.

Hannie Lips in 1960

Op 19 novemer 2012 is Hannie Lips overleden. In 1954 volgt zij Mies Bouwman op als omroepster van de KRO. Het zwaaien naar de kinderen wordt het handelsmerk van Tante Hannie. Naast het omroepen presenteert ze een aantal evenementen op televisie waaronder het Eurovisie Songfestival van 1958, het Nationaal Songfestival van 1960 en 1962, en de Intocht van Sinterklaas in 1964. In 1966 neemt ze afscheid van het omroepen en van de media. Hannie Lips is 88 jaar geworden.

FTA001051200 002 con.jpg

Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw brengen Nieuwspresentatoren ons iedere dag het nieuws. Op woensdag 3 oktober staan ze zelf in de belangstelling. Uitgeverij Conserve presenteert dan het boek De Iconen van het NOS Achtuurjournaal waarin de verhalen van 12 ‘nieuwsanchors’ zijn vastgelegd. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid laat de compilatiefilm Gezichten van het nieuws in première gaan. Het is een documentaire over het vak van de nieuwspresentatoren en bevat recente interviews met meer dan zestig gezichten van het NOS Journaal, Jeugdjournaal, RTL Nieuws en Hart van Nederland. Aangevuld met archiefbeelden geeft het een uniek beeld van dit beroep door de jaren heen. De middag wordt gepresenteerd door Joop van Zijl. De film is de hele maand oktober te zien bij Beeld en Geluid.

FTA001001990 004 con.jpg

Op 31 augustus 2012 neemt Maartje van Weegen afscheid van de radio. In maart 2007 heeft ze al haar televisie loopbaan beëindigd. Ze is begonnen als presentator van het televisieprogramma Studio vrij. In 1973 wordt ze televisie omroepster bij de KRO. In 1984 is ze als anchor betrokken bij de opzet van een toegankelijker NOS Journaal om half zes. In de loop der jaren bouwt ze een indrukwekkende radio- en televisiecarrière op. Bij het grote publiek is ze vooral bekend als verslaggever van gebeurtenissen rondom het koninklijk huis.

Cover een eeuw van beeld en geluid.jpg

Op 25 juni 2012 is het 15 jaar geleden dat het Nederlands Audiovisueel Archief (NAA) is opgericht. Sinds 2002 Beeld en Geluid genoemd. Een mooie gelegenheid om op 25 juni het boek Een eeuw van beeld en geluid, cultuur geschiedenis van radio en televisie in Nederland te presenteren. Het boek is geredigeerd door Bert Hogenkamp, Sonja de Leeuw en Huub Wijfjes en het beantwoordt de vraag wat de invloed is geweest van die audiovisuele vloedgolf, op het gedrag van mensen, op hun denken en gevoel. En wat betekenen technologische doorbraken als internet en de digitale media? Aan de hand van concrete programma’s biedt Een eeuw van beeld en geluid een cultuur- en stijlgeschiedenis van radio en televisie in Nederland en daarmee van de collecties van Beeld en Geluid.

Bart in 1991

Bart de Graaff overlijdt tien jaar geleden op 25 mei 2002. Van een acteur in een reclamespot voor Bichoc koekjes (Zeg maar nee dan krijg je er twee) groeit hij uit tot een televisiepresentator (B.O.O.S., BNN (magazine)) en weet hij met succes BNN, een nieuwe omroep voor jongeren, op te richten. Ter ere van zijn inzet en visie staan de letters BNN na zijn dood niet langer voor Barts News Network, maar Barts Neverending Network. In Live fast, die young and leave a beautiful corpse, een live herdenkingsuitzending, neemt BNN op 29 mei 2002 afscheid van Bart, maar zijn naam blijft voor altijd aan de omroep verbonden.

Ageeth in 2011

Op 16 april 2012 is Ageeth Scherphuis overleden. Haar carrière begint ze als redactiesecretaresse bij de Zaanse krant De Typhoon, maar al gauw wordt ze één van de eerste vrouwelijke verslaggevers in ons land. Landelijke bekendheid krijgt ze als televisieomroepster bij de AVRO. Later is ze presentatrice van NTS-programma's als Monitor en Scala. In zowel haar journalistieke als haar televisiecarrière besteedt ze aandacht aan vrouwenemancipatie via opinieblad Serpentine en het programma Ot...en hoe zit het nou met Sien?. Vanaf 1982 is ze redacteur bij Vrij Nederland waarvoor ze tot na haar pensionering blijft schrijven. Ageeth Scherphuis is 79 jaar geworden.

Herman Broekhuizen-klein.jpg

Kinderkoordirigent, radioprogrammamaker, schrijver en componist Herman Broekhuizen is op 20 maart overleden. In 1946 wordt hij dirigent bij AVRO's Kinderkoor Jacob Hamel. Tot in de jaren tachtig verschijnen er platen van dit kinderkoor onder zijn leiding. Bijna dertig jaar lang maakt hij samen met Lily Petersen het radioprogramma Kleutertje luister (1946-1975). In 1953 richt hij Minjon (Miniatuur Jeugd Omroep Nederland) op met medewerking van de AVRO-directie. Hij laat een rijk oeuvre na, inclusief veel kinderliedjes die uit zijn gegroeid tot klassiekers.

AndrevanDuintt-blauw.jpg

Van 16 februari tot en met 28 oktober 2012 is bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de tentoonstelling Horen, zien en lachen met André van Duin te beleven. In deze 'prettig ontregelende ervaring' kun je je eigen Animal Crackers maken, het paard in de gang zien staan of een polonaise lopen in de lachloop.

Koninklijkhuwelijk05.jpg

Op 2 februari 2002 trouwt de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander met de Argentijnse Máxima Zorreguieta. De huwelijksvoltrekking is een groot media event. Ruim zes miljoen mensen kijken naar het live verslag op televisie. Het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima levert vanaf hun eerste kennismaking in augustus 1999 de nodige discussies op: een recapitulatie van de berichtgeving op televisie en radio.


Bekijk de 20 populairste wiki pagina's


Archief van het oude nieuws