Veronica (HMG)

Uit B&G Wiki
Veronica leader 1995

NaamVeronica TV
Oprichting1 september 1995
Opheffing2 april 2001
Programma directeurBert van der Veer (1995-1996),
Unico Glorie (1996-2000),
Kees Gerritsen (2000-2001)
LedenNiet van toepassing
Omroep StatusCommerciele omroep
TriviaVoortzetting van de oude VOO
Aanvullende informatieOverzicht producties, Televisievormgeving
Veronica (HMG) in jaartallen


De aanloopfase

Begin jaren ’90 worden de geruchten steeds sterker dat er plannen zijn van Veronica om het publieke bestel te verlaten. Wanneer in maart 1995 Veronica, Endemol en RTL het nieuwe bedrijf RTL/Veronica de Holland Media Groep SA oprichten is een commercieel Veronica zo goed als zeker. Op 14 juni vraagt Veronica RTV Beheer BV toestemming aan het ministerie en op 22 juni ontvangt de omroepvereniging de officiële zendlicenties voor zowel kabel als satelliet. De zender krijgt toestemming te starten met uitzenden op 1 september 1995 mits voldaan wordt aan de eis dat de nieuwe zender te zien zal zijn op tenminste 60 procent van de kabelaansluitingen in Nederland.

Vanaf maart verschijnen er in de media en met name in het eigen Veronica Magazine berichten over de nieuwe zender. Zo zijn er in de beginfase plannen voor on demand films bij commerciëel Veronica en plannen voor digitaal uitzenden. Het idee van on demand films aanbieden verdwijnt al snel in de prullenbak, het digitaal uitzenden gaat wel door: Veronica krijgt als eerste omroep beschikking over een volledig digitaal broadcast systeem. Het systeem is operationeel vanaf 19 augustus 1996.

Daarnaast is er in de media natuurlijk aandacht voor de TV-makers die verhuizen naar het commerciële Veronica. Zo gaan vertrouwde Veronica gezichten als Anita Witzier en Robert ten Brink mee naar het commerciële Veronica. Reinout Oerlemans en Rolf Wouters verhuizen met hun programma’s Heartbreak hotel, Liefde op het eerste gezicht en Now or never van RTL naar Veronica. Een opmerkelijke transfer is Pieter Jan Hagens, hij vertrekt bij de VARA en gaat bij Veronica een talkshow presenteren.

In juni gaat de campagne Veronica op 6 van start met de slogan “7 dagen lekker lang”. Veronica is echter niet de enige die aast op een plaats op het zesde kanaal. Zowel het nieuwe TMF als SBS6 gaan voor de zesde plek. Veronica past de campagne aan en komt met de nieuwe slogan “Veronica, een keiharde ob6sie”. TMF geeft uiteindelijk de strijd op en gaat voor de negende plek: “Het is om het even, TMF gaat naar negen”. SBS6 begint een aantal weken voor Veronica met uitzenden en heeft zo een voorsprong op het veroveren van de zesde plek. SBS heeft echter de handicap dat ze nog niet op veel plaatsen in Nederland zijn te ontvangen. Ook Veronica heeft moeite een plek op de ‘drukke’ kabel te verkrijgen en een ruzie met de Amsterdamse kabelexploitant KTA maakt het er niet makkelijker op. Als er dan ook nog berichten verschijnen dat Veronica zich in de houdgreep van HMG bevindt rijst de vraag of Veronica wel al vanaf 1 september klaar is voor uitzending. Problemen met het HMG bestuur worden stellig ontkent door Veronica voorzitter Joop van der Reijden en de problemen met KTA worden opgelost, waardoor Veronica op 1 september op 98% van de kabelaansluitingen zal zijn te ontvangen.

De laatste uitzenddag van het publieke Veronica staat grotendeels in het teken van het vertrek naar de nieuwe zender. Zo is er de 60 minuten durende terugblik Veronica Goodbye en een speciale aflevering van Die 2 waarin Harry Vermeegen en Henk Spaan op geheel eigen wijze de overstap van publiek naar commerciëel becommentariëren. Daarnaast is er die avond de halve finale van Supermodel of the year 1995 te zien waarvan de finale een dag later op het nieuwe Veronica te zien zal zijn. De film Total Recall, de afsluiter van de avond, wordt in tweeën geknipt; het eerste deel is te zien op Nederland 2 en het tweede deel om twaalf uur 's nachts op de nieuwe zender. De afkondiging van Veronica op Nederland 2 wordt gedaan door omroepster Julia Samuel.

Het eerste televisieseizoen

Na een introductie van omroepster Judith de Klijn gaat op 1 september om half 6 de eerste echte uitzenddag van het nieuwe commerciële Veronica van start. Na het korte introductieprogramma Start Veronica, waarin het nieuwe Veronica zich voorstelt, zijn het Rick Nieman en Sacha de Boer die het spits afbijten met een vernieuwdNieuwslijn. Prominent aanwezig in de idents en stationcalls is Leontine Ruiters; een jaar lang is ze het Veronica gezicht.

De programmering van Veronica kenmerkt zich in de eerste maanden door een mix van Amerikaanse series als Baywatch, Highlander, Renegade, Real World, Melrose Place, Beverly Hills 90210 en speelfilms aangevuld door een aantal eigen producties. Nieuwslijn is dagelijks te zien evenals de Lucky 10 trekking. In de weekenden is er Man o Man met Hans Kraay jr en Reinout's Heartbreak hotel. Doordeweeks zijn er programma’s als TV woonmagazine, Uhhh...vergeet je tandenborstel niet!, Vivenda TV, Mariska, Quinto, series als Onderweg naar morgen, Flodder en de vernieuwende reality-drama 20 plus. Daarnaast worden er ook een aantal programma’s uitgeprobeerd die al weer snel verdwijnen waaronder Het EVT-team en Heartbreak hotel of die van format veranderen zoals de talkshow Hagens en het sportprogramma Super Elf. In de tussentijd heeft de zender het gevecht met SBS6 om het zesde televisiekanaal nog altijd niet opgegeven: in het programma Veronica reisgids Xpedition wordt tijd ingeruimd voor de actie “Zet Veronica op 6”.

De nieuwe zender start veelbelovend met een marktaandeel van 17% in de eerste week van haar commerciële bestaan. Helaas weet de zender dit niet vast te houden: in september zakt dit tot 9% procent en in november zakt dit zelfs tot 6.6%. Ver beneden de 13% die de zender voor ogen heeft. Het in oktober gestarte experimentele low budget Call TV verandert hieraan niets. Teleurstellend voor de zender is dat het ‘dure’ actualiteitenprogramma Nieuwslijn ver beneden verwachting scoort. De zender kondigt aan te gaan sleutelen aan de programmering en belooft dat er geen programma’s zullen sneuvelen tot 1 januari 1996. Er komt vanuit de Veronica Omroep Organisatie kritiek op de wijze waarop HMG de programmering bepaalt. Zo stelt Rob Out dat het 'Veronica gevoel' is verdwenen en voorzitter Joop van der Reijden verwijt HMG-omroepdirecteur Bert van der Veer te veel een kwaliteitszender te willen maken van Veronica. Met name de grote hoeveelheid aan actualiteiten en informatieve programma's zouden volgens Van der Reijden niet passen bij Veronica. Hoewel het niet hardop gezegd wordt is het begin 1996 al duidelijk dat VOO niet helemaal gelukkig functioneert binnen de Holland Media Groep.

Het resterende deel van het eerste seizoen wordt er nog volop aan de programmering gesleuteld en programma's uitgeprobeerd. De vele Amerikaanse series die dagelijks worden uitgezonden maken plaats voor meer eigen producties. Zo verschijnen er producties als Niet geschikt voor uitzending, Het onderste boven, Ekkel index en Sportfreaks en zijn er nieuwe afleveringen van Sam Sam en Die 2. In een poging Nieuwslijn te redden wordt het programma verplaatst naar 7 uur en mogen Floortje Dessing en Gijs Staverman op de oude plek van Nieuwslijn het proberen met hun jongerenmagazine TreXx. Nieuwslijn blijft echter een probleemkindje en uiteindelijk houdt het programma in juni op. Andere programma's die het eerste seizoen niet overleven zijn de dagelijkse quiz Quinto, de talkshow Hagens en het middagmagazine Mariska (magazine). Maar het eerste televisieseizoen van Veronica kent niet alleen tegenslagen. Met Sam Sam, All you need is love en de programma's van Rolf Wouters weet de zender jongeren aan zich te binden.

Het eerste seizoen Veronica is een jaar van uitproberen en zoeken naar de juiste balans. Dit geldt voor zowel de nieuwe samenwerking tussen Veronica Omroep Organisatie en de Holland Media Groep als het programmeren van zeven dagen jongerentelevisie. Bij de presentatie van de winterprogrammering in 1996 wordt duidelijk dat de zender heeft geleerd van haar fouten. Weg zijn de informatieve producties en actualiteitenprogramma's. Op hun plek komen meer programma's duidelijker gericht op jongeren als N.O.W. TV en Mariska en worden de informatieve programma's in een nieuw en toegankelijker jasje gestoken: Reality TV. Daarnaast neemt de zender diverse populaire programma's van RTL5 over, die zich vanaf dan profileert als nieuwszender, waaronder de quiz Denktank en 06-11 weekend. Uiteindelijk slaagt Veronica er met de nieuwe koers in 1996 toch winstgevend af te sluiten.

Gezichten

Bij de start van het het nieuwe station zijn het met name oude bekenden die het station sieren. De drie Veronica omroepers Julia Samuel, Quinty Trustfull en Judith de Klijn vervullen dezelfde taken voor het nieuwe Veronica. Ook de oud Veronica presentatoren verhuizen mee: Bart de Graaff, Robert ten Brink, Spaan en Vermeegen, Rolf Wouters en Anita Witzier. Deze worden in het eerste jaar aangevuld met ‘nieuwe’ talenten Reinout Oerlemans, Mariska Hulscher, Daphne Deckers, Pieter Jan Hagens en Hans Kraay jr.

Oerlemans en Witzier verlaten al vrij snel het commerciële Veronica. Ook verschijnen er berichten in de pers dat het niet zo botert tussen Spaan en Vermeegen en het nieuwe Veronica. Het duo blijft, al dan niet in gescheiden vorm, de komende jaren echter nog voor de zender werken. Robert ten Brink vertrekt in 1998 evenals Bart de Graaff.

Van de oorspronkelijke 'nieuwe garde' is in 1997 niets meer over. Oerlemans is terug bij RTL4, Mariska Hulscher en Pieter Jan Hagens vertrekken naar de publieke omroep en Hans Kraay jr naar SBS6. Daphne Deckers wordt af en toe nog ingezet als invalster. Zo presenteert ze nog één seizoen V-models en valt ze in voor Judith de Klijn als deze met zwangerschapsverlof is in TV woonmagazine.

In 1997 dienen zich echter nieuwe Veronica talenten aan: Danny Rook, Simone de Geus, Patty Brard, Gordon en Eric Corton. Danny Rook ontpopt zich met NOW TV en Megafestatie TV tot een echte presentator van jongerenprogramma's. Patty Brard is met haar programma’s Brard gaat extreem en BRARD vanaf 1997 een belangrijk Veronica gezicht. Eric Corton pakt een lang onderbelicht kan van Veronica op: muziekprogramma’s. Intussen hebben Gijs Staverman en Floortje Dessing met Trexx laten zien wat ze in hun mars hebben en zich ontwikkeld tot volwaardige presentatoren. Gijs stort zich met name op het amusement met programma’s als Hot Shots, Boobytrap en Starmaker terwijl Floortje er op uit trekt en reportages maakt voor reisprogramma’s als Young Americans, Reisgids en Arrivals. De twee meest beruchte nieuwe Veronica gezichten zijn zonder twijfel Theo van Gogh en Menno Buch.

Inmiddels zijn er ook meer omroepsters te zien bij de zender. Julia Samuel en Quinty Trustfull worden nu bijgestaan door Esther Duller, Pauline Dekker, Cindy Pielstroom en Chimene van Oosterhout. Naast het omroepen werken de dames allen aan programma’s. Zo is Julia te zien in De heilige koe, Quinty in Wannahaves en Baby tv, Esther en Cindy in Gameforce one en Chimene in Motor TV.

De grote sterpresentator en constante factor sinds de start van het commerciële Veroncia is zonder twijfel Rolf Wouters. Met shows als Now or never, Uhhh...vergeet je tandenborstel niet! en Who’s talking levert hij programma's in de Veronica traditie: toegankelijk amusement, maar met een rebels tintje.

Vernieuwende televisie

Er worden veel nieuwe programma's ontwikkeld voor de zender. Met name op het gebied van reality TV is Veronica koploper en smaakmaker. De eerste reality-programma's hebben veel weg van reportageseries. In de programma's staan met name politiegerelateerde werkzaamheden centraal, voorbeelden zijn Bij de politie (1996), Parket 010 (1996), De sterke arm (1997) en de diverse 112 weekend-varianten. Na een paar seizoenen wordt er ook ge-expirementeerd met andere beroepen, zo worden vuilnismannen gevogld in Mooi meegenomen (1997), advocaten in strafpleiters (1997), de parkeercontroleur in Wielklem & co (1999) en het leger in Full force (2000). Vanaf 1998 is er een ander soort reality-programma te zien bij de zender: de docusoap. Na een tijdje de buitenlandse docusoap Airport te hebben uitgezonden verschijnt in 1998 de Nederlandse variant Schiphol airport. Andere producties in dit genre zijn Grensovergang Hazeldonk, Paal23 en Strand scoort!. De grote doorbraak van reality TV is echter in 1999 met het ongekend succesvolle Big Brother. 5 dagen per week horizontaal geprogrammeerde reality TV met hierin gewone mensen is vanaf dan niet meer weg te denken bij Veronica. Eerst met Big Brother, maar later ook met Starmaker.

Veronica heeft echter meer spraakmakende televisie. Erotiek is niets nieuws voor Veronica. Sinds de Pin up club is de omroep al grensverleggend op dit gebied. Ook bij het commerciële Veronica speelt erotiek een sleutelrol. Vanaf de start van de commerciële zender is er op de zaterdagavond een erotische film te zien en brengt de zender De geschiedenis van de erotiek. Dit blok wordt in de volgende seizoenen uitgebreid met o.a. programma´s als Erolife, Verboden verhalen, Erotic dreams en Van lichte zeden. De absolute erotische topper bij de zender is voor het eerst te zien in 1997 en heeft de titel Sex voor de Buch. In de traditie van zijn taboedoorbrekende voorganger, de Pin up club, ontkent iedereen naar het programma van Buch te kijken, terwijl de kijkcijfers het tegenovergestelde suggereren.

Andere interessante en vernieuwende programma's die voorbijkomen zijn Roomservice: 'n candid comedy waarin gespeeld wordt met candid camera en drama, de anti-datingshow De hunkering met Theo van Gogh, Hoe hoort het eigenlijk een normen en waarden programma met Menno Buch en wederom Theo van Gogh en het internet dating-programma The box of love. Daarnaast is er natuurlijk Rolf Wouters die met programma's als Who's talking, Televisione di Rolfo en Wouters wondere woensdag garant staat voor eigenzinnige amusementshows. Het programma Dehunt dat door Rolf's Red Forest wordt ontwikkeld ontvangt maar liefst twee Montreux nominaties. Het is één van de eerste programma's waarin op succesvolle wijze het internet wordt ingezet.